Högskoleprovet

Högskoleprovet – den information du behöver

På denna sida kan du läsa om vad högskoleprovet är och hur det fungerar. Men du känner väl till att det bästa sättet att nå ditt drömresultat på högskoleprovet är att använda dig av HPAkademins webbkurs för högskoleprovet? Vi har samlat all HPAkademins expertis i webbkursen för att du ska kunna nå ditt mål så snabbt som möjligt! Köp webbkursen idag eller skapa en gratisanvändare för att se vad som finns i den.

Köp webbkursen Skapa en gratisanvändare

 

Interna länkar om högskoleprovet

Högskoleprovet 2022 – All information du behöver om de senaste högskoleproven 2022

Facit för högskoleprovet – HPAkademins beryktade facit som publiceras dagen efter högskoleprovet när uppgifterna släppts. Utförliga lösningar görs också som man kan ta del av gratis

Normering för högskoleprovet – HPAkademins diskussioner och spekuleringar om normeringen och hur den funkar

Resultat högskoleprovet – Information om när och var du kan hitta resultatet på högskoleprovet. Samt hur du använder resultatet.

Antagning med högskoleprovet – Information om antagningspoäng till olika utbildningar, hur antagningen fungerar mm

Plugga högskoleprovet – Sidan där vi diskuterar hur man pluggar till högskoleprovet

Gamla högskoleprov – Där du kan hitta alla gamla högskoleprov att ladda ner och göra hemma

 

Vad är högskoleprovet?

Högskoleprovet är ett antagningsprov för att ansöka till universitet och högskolor i Sverige.  Man skriver alltså högskoleprovet för att man vill öka sin sannolikhet att komma in på sin drömutbildning.

Högskoleprovet skrivs två gånger om året, en gång på våren och en gång på hösten. Anmälningsavgiften är 450 kronor och resultatet är giltigt i 5 år. Högskoleprovet har ingen åldersgräns och skrivs i ett tillfälle under en dag.

 

Viktiga datum högskoleprovet 2023

Vårens prov 2023 kommer att hållas som ett prov. Datum är lördag 25 mars. Anmälningen är öppen den 10-17 januari.

Vårens prov 2023
10 januari – Anmälningen till provet öppnar 08:00
17 januari – Sista anmälningsdag
25 mars – Högskoleprovstillfället! (Lördag)

 

Andra viktiga datum för antagning med högskoleprovet 2022

Du använder ju högskoleprovet för att söka in till program och kurser på högskolan. Dessa kurser och program går i tre olika tidpunkter. Höstterminen, vårterminen och sommarkurser.

De flesta program börjar på hösten, men en hel del program börjar även på våren.

Vårterminen 2023
15 september 2022 – Anmälning öppnar för vårterminen 2023
17 oktober 2022 – Anmälning stänger för vårterminen 2023, sen anmälan finns fortfarande efteråt för vissa kurser och program
9 december 2022 – Första antagningsbesked med svarskrav
19 december 2022 – Sista svarsdagen för första antagningsbeskedet
22 december 2022 – Andra antagningsbeskedet

 

Anmälan högskoleprovet

Anmälan till vårens högskoleprov är öppen den 10-17 januari 2023. Anmälan till höstens högskoleprov däremot öppnar den 15-22 augusti.

Du anmäler dig på www.hogskoleprov.nu genom att skapa en användare och navigera till “anmälan”. Där väljer du var du vill skriva provet och kan betala med kort eller bankgiro.

Missa inte att anmäla om du är dyslektiker eller har en synskada. Om du är sent ute med din anmälan så se till att betala med kort, annars finns risken att du missar att bli anmäld om inte pengarna för bankgiro har lyckats ta sig in på deras konto innan anmälningstiden är slut.

Vi rekommenderar att du anmäler dig till högskoleprovet direkt anmälningstiden öppnar. Det är oerhört trist att missa skriva högskoleprovet när man förberett sig till det p.g.a. att man glömt anmäla sig! Det finns ingen sen anmälan till högskoleprovet så om man inte är anmäld innan sista anmälningsdatum då får man helt enkelt vänta i ett halvår!

 

Ytterligare information om högskoleprovet

Varför skriva högskoleprovet?

Kortfattat så skriver man högskoleprovet för att kunna söka även i urvalsgruppen för högskoleprovet och öka sina chanser för att bli antagen till den utbildningen man vill gå.

Mer detaljerad information om hur antagning med högskoleprovet fungerar finns i stycket om antagning till högskolan

 

Hur ser högskoleprovet ut?

Under högskoleprovsdagen så skriver man 5 provpass. Av de 5 provpassen så är det 4 som räknas mot ditt resultat, och 1 som inte räknas. Man kan dock inte veta vilket som är det som inte räknas innan man skriver provet.

Av de fyra som räknas mot ditt resultat så är två verbala (svenska och engelska) och två kvantitativa (matte) pass.  Varje provpass består av 40 uppgifter.

Schemat för högskoleprovsdagen ser ut ungefär så här:

08.10–09.00 ID kontroll och Information till provdeltagare
09.00–09.55 Provpass 1
10.00–10.25 Rast
10.30–11.25 Provpass 2
11.30–11.45 Rast
11.50–12.45 Provpass 3
12.50–13.55 Lunch
14.00–14.55 Provpass 4
15.00–15.15 Rast
15.20–16.15 Provpass 5

 

Vad kostar högskoleprovet?

Anmälningsavgiften till högskoleprovet är 450kr.

Högskoleprovets pris höjdes 2015 med hundra kronor och kostnaden går till anordnandet av högskoleprovet.

450kr är inte en väldigt hög kostnad, men de flesta skriver högskoleprovet flera gånger och till slut så kan det bli några tusenlappar. Vi rekommenderar att istället faktiskt satsa ordentligt med hjälp av vår webbkurs eller någon annan av våra kurser, för att i längden spara in de onödiga utgifterna och framförallt spara mycket tid!

Läs mer om webbkursen

 

Antagning till högskolan med högskoleprovet

För att kunna söka in på högskolor behöver man behörighet, som innebär ungefär att man har ett slutbetyg från gymnasiet och tagit vissa kurser på gymnasienivå. Alla som har behörighet kan då söka till programmen och kurserna som finns på högskolan. 

Läs mer om behörighet här

Om det finns fler sökande än det finns platser så måste ju vissa av dessa sökande väljas. Här kommer urvalet in. Urvalet är helt enkelt vilka av de sökande som kommer att väljas för att komma in på utbildningen. Högskoleprovet är ett av flera sätt som man kan bli vald att komma in på utbildningen

När man söker är man ”med” i olika urvalsgrupper. Urvalsgrupperna är kortfattat 1. Gymnasiebetyg 2. Högskoleprov och 3. Alternativt urval. Platserna ska fördelas ungefär med 33% av platserna till varje urvalsgrupp, men på många utbildningar så är det i realiteten 67% från betyg och 33% från högskoleprovet. Man kan finnas med i flera urvalsgrupper samtidigt och man får aldrig någon negativ effekt av att vara med i flera. 

Exempel: Måns söker till sjuksköterska på Karolinska och har skrivit högskoleprovet. Han finns alltså med i både urvalsgruppen för betyg och urvalsgruppen för högskoleprovet. Det finns 30 platser på utbildningen varav 20 platser fördelas till urvalsgruppen för betyg och 10 fördelas till urvalsgruppen för högskoleprovet. Det är 25 sökande som har bättre betyg än Måns, så han kom inte in via urvalsgruppen för betyg, men det är bara 7 sökande som har bättre högskoleprovsresultat än Måns, så han kom alltså in på utbildningen via urvalsgruppen för högskoleprovet.

Därför är det naturligtvis väldigt bra för dig att skriva högskoleprovet om du vill öka dina chanser att komma in på din drömutbildning. Du hamnar med i en ytterligare urvalsgrupp och har chansen att komma in via den också utöver urvalsgruppen för betyg.

 

Kan jag plugga upp gymnasiebetyget istället för högskoleprovet?

Ja i vissa fall kan man göra det. Man får dock inte ta om kurser på gymnasiet som man redan har ett betyg i. Man kan bara göra prövningar. D.v.s. att man får göra proven för att få betyg.

Om man “pluggar upp” gymnasietbetyget så är man med i en ytterligare urvalsgrupp med det betyget man pluggat upp. Urvalsgruppen BII: Gymnasiebetyg med komplettering. 

Urvalsgruppen BI är gymnasiebetyg utan komplettering. Urvalsgruppen BII är gymnasiebetyg med komplettering. Om du pluggar upp ett ämne så hamnar du i både BII och BI. Det kan alltså vara värt att plugga upp ett ämne för att hamna i båda urvalsgrupperna. Det kan tillochmed vara så att nivån för att komma in i urvalsgrupp BII kan vara lägre än BI. Det är väldigt ovanligt, men det händer ibland.

Om du väljer att plugga upp ett betyg endast för att hamna i dubbla betygs-urvalsgrupper, så rekommenderar vi att du väljer någon kurs som faktiskt hjälper dig med högskoleprovet. Kanske någon mattekurs eller någon svenskakurs. På skolverkets hemsida kan du läsa om några svenskakurser som du kanske inte läst. Retorik, Skrivande och Textkommunikation. Du hittar information om de kurserna här: https://www.skolverket.se/laroplaner-amnen-och-kurser/gymnasieutbildning/gymnasieskola/sve

Slutsatsen är att det absolut kan gå att plugga upp betyget. Men beroende på hur många ämnen man måste plugga upp så är det ganska sannolikt att det tar mer tid än att plugga till högskoleprovet.

 

Antagningspoäng för att komma in på olika utbildningar

Några av de vanligaste utbildningarna som man satsar på att komma in på när man pluggar till högskoleprovet är Läkarprogrammet, Psykologprogrammet, Juridikprogrammet, Ingenjörsprogrammet och Sjuksköterskeprogrammet.

Många är dock intresserade av helt andra program eller kurser. Man ska inte glömma att högskoleprovet kan hjälpa dig att komma in på vilka program som helst på högskolan, och man ska inte stirra sig blind på specifika program som många andra söker.

Ungefärliga lägsta antagningsnivåer för populära utbildningar

Dessa siffror är ungefärliga och varierar mycket mellan olika lärosäten. Ofta kan ett lite lägre resultat räcka om man kan tänka sig flytta för att studera, eller kanske ett lite högre resultat behövs om man är sugen på en specifik studieort.

Du kan läsa mer om olika utbildningars antagningsnivåer på vår sida antagningspoäng för olika utbildningar.

Det finns även lite mindre överskådliga officiella sidor på som UHR har.https://www.studera.nu/jamfor-utbildning och http://statistik.uhr.se/.

 

Vem anordnar högskoleprovet?

Det är UHR, Universitets och högskolerådet, som ansvarar för att högskoleprovet tas fram. Det är dock de olika universiteten som ansvarar för att arrangera själva provdagen.

Så om man vill ställa frågor om högskoleprovet så är det oftast UHR man ska söka sig till.

Kontaktuppgifter till UHR är
010-470 03 00
UHR.se/kontakt
De har även en Facebooksida där man kan ställa frågor: Allt om högskoleprovet

 

Hur pluggar man till högskoleprovet?

Högskoleprovet är uppdelat på fyra provpass. Två kvant (matte) och två verbal (svenska och engelska). Ett provpass tar 55 minuter och består av 40 uppgifter. Man skriver även ett utprovningspass (som dock inte räknas mot ditt resultat) så man skriver alltså fem provpass och vardera tar 55 minuter, det är med andra ord en väldigt tuff dag!

För att förbättra sig på kvantdelen så behöver man i huvudsak
1. fräscha upp sina matematikkunskaper.
2. lära sig att räkna matte snabbt.
3. bekanta sig med högskoleprovsuppgifternas utformning.

För att förbättra sig på verbala delen så behöver man
1. bygga på ordförrådet och textanalysförmågan.
2. bli van vid att läsa och analysera texter snabbt
3. bekanta sig med högskoleprovsuppgifternas utformning

Gå vidare till vår sida om hur man pluggar till högskoleprovet för mer utförliga tips!

 

Alla dessa aspekter och mer därtill går vi igenom i detalj i vår webbkurs. Gå in och köp den idag för att maximera dina chanser att nå ditt mål

Köp webbkursen

 

Gamla högskoleprov

Att träna på gamla högskoleprov är absolut en ovärderlig del i punkterna 3 ovan (bekanta sig med högskoleprovsuppgifternas utformning). Men det finns vissa saker man bör tänka på innan man börjar traggla högskoleprovsuppgifter

  1. Tränar du in en optimal metodik att göra uppgifterna på?
  2. Bygger du på din kunskap nu, lär du dig något nytt?

För att få ett bra resultat på högskoleprovet är det absolut mycket bättre att göra några gamla högskoleprov än att inte göra det. Men om man verkligen vill förbättra sig så är det viktigt att man inte bara sitter och nöter. Det är viktigt att man faktiskt tränar in rätt metodik. Vi på HPAkademin har analyserat högskoleprovet i detalj, och hittat vilka fällor som högskoleprovsskaparna lägger. Utifrån dem så har vi hittat hur man på effektivast möjliga sättet kan metodiskt tänka för att lösa varje typ av uppgift. Om man tränar in det tänket så får man en jättestor fördel!

Det är även extremt viktigt att man lär sig ny kunskap. Om man bara sitter och gör uppgifter, men inte lär sig hur man skulle göra de uppgifter man fick fel på. Då bygger man ju inte på sin kunskap. Man lär sig inget nytt. Det är därför extremt viktigt att man får det visat för sig hur man egentligen skulle gjort på de uppgifterna man inte kunde. På så sätt så kan man lära sig av de uppgifterna man fick fel på, och få rätt på dem i framtiden!

I vår webbkurs så har vi lösningar till alla gamla högskoleprov så att du kan lära dig från dem. Vi har även videolösningar till alla kvantuppgifter, detta är väldigt bra för att man kan se och följa med i de steg man behöver gå igenom!

Utöver de officiella gamla högskoleproven så har vi även ett gäng egenskapade högskoleprov, så att du får ännu fler träningsuppgifter när du gjort alla gamla högskoleprov.

Om du bara vill nå de gamla högskoleproven så finns de att nå i webbkursen med en gratisanvändare. Men med en gratisanvändare så får du inte se våra lösningar, och de är ju extremt viktiga för att du faktiskt ska få ny kunskap och gå framåt mot ditt drömresultat!

Du kan ladda ner alla gamla högskoleprov på vår sida om hur man pluggar till högskoleprovet med gamla högskoleprov

 

HPAkademins kurser – Sättet du når din drömutbildning

Det man lär sig när man pluggar med vår webbkurs är kunskaper som är bra för när man pluggar på universitetet och livet generellt, inte bara för högskoleprovet. Det är väldigt värdefullt att ha bra ordförråd och god läsförståelse, men även att kunna prestera på tentor och prov. Med våra lärmetoder så får du fördelar även efter högskoleprovet är klart! Så satsa nu att nå drömresultatet: På rätt sätt!

Köp webbkursen Skapa en gratisanvändare