Resultat högskoleprovet

Högskoleprovet resultat

Här hittar du den viktigaste informationen om högskoleprovsresultatet!

För att förbättra ditt resultat så rekommenderar vi HPAkademins webbkurs! Väldigt många av våra nöjda elever har förbättrat sina resultat med den. Passa på nu att köpa webbkursen eller skapa en gratisanvändare för att se vad som finns i den.

Köp webbkursen Skapa en gratisanvändare

 

När kommer högskoleprovets resultat?

Resultatet på högskoleprovet släpps som regel ungefär en månad efter provdagen.

Resultatet från höstens prov 2018 släpptes den 27 november.

Resultatet från vårens prov 2019 förväntas släppas ungefär 14e maj.

Resultatet brukar komma nån gång kring 12:00.

 

Var hittar man sitt resultat på högskoleprovet?

Man hittar sitt resultat på det senaste provet och alla tidigare prov man skrivit de senaste fem åren på hogskoleprov.nu (om man har svenskt personnummer) eller här om man saknar svenskt personnummer.

 

Kan man få veta resultatet redan innan det officiella resultatet kommer?

Ja! Man kan ju under provdagen kopiera över sina svar till det personliga kontrollpappret (röda papperet). Du kan sen matcha de svaren mot facit för att se hur många rätt du fått!

UHR, den organisation som anordnar högskoleprovet, släpper vanligtvis facit till provet cirka fyra dagar efter provdagen. Men vi på HPAkademin tycker också det är lite för lång tid att vänta, så varje år skriver många av våra coacher (som alla tidigare fått 2,0) högskoleprovet och skapar ett gemensamt facit live under provdagen! På så sätt kan man redan under rasterna få reda på ungefär hur det gick för en under det förra provpasset!

Två dagar efter högskoleprovet släpper UHR alla frågor på provpassen, förutom utprovningspasset. Så fort vi på HPAkademin fått tag på frågorna uppdaterar vi vårt livefacit till vår slutgiltiga version med vilka svarsalternativ vi tror är rätta. Våren 2017 misstämde två frågor, hösten 2017 hade vi ett fel och våren 2018 visade det sig att HPAkademins facit var 100% tillförlitligt!

Du hittar facit här: Facit för högskoleprovet

Sedan kan du jämföra ditt antal rätt mot en normeringstabell för att se vilken normerad poäng du kommer att få. Normeringstabeller kan du hitta här: Normeringstabeller för högskoleprovet

 

Vilket resultat behöver jag?

Precis som den normerade poängen varierar med tiden så varierar även intagningskraven på olika utbildningar både med tiden och förstås var man vill läsa. Det man kan säga förenklat är att innan högskoleprovsreformen var det varje år över 1000 personer som fick 2,0 på högskoleprovet, detta betydde som följd att de mest eftertraktade utbildningarna också hade väldigt höga intagningskrav. Sedan normeringsmallarna och provinnehållet sågs över inför hösten 2011 är det nu mycket svårare att nå de absoluta toppresultaten. Detta har som följd lett till att även de mest eftertraktade utbildningarna i landet har en antagningsgräns på som mest 1,80.

Några av de fem mest eftertraktade utbildningarna

 • Läkarprogrammet vid Lunds Universitet, lägsta HP-resultat: 1,8
 • Arkitektur och Teknik vid Chalmers Tekniska Högskola, lägsta HP-resultat: 1,8
 • Läkarprogrammet vid Karolinska Institutet, lägsta HP-resultat: 1,75
 • Läkarprogrammet vid Uppsala Universitet, lägsta HP-resultat: 1,75
 • Läkarprogrammet vid Göteborgs Universitet, lägsta HP-resultat: 1,75

Som regel kommer antagningspoängen variera för samma utbildning från år till år, beroende på hur många sökande programmet får, hur det årets normering på högskoleprovet sett ut och förstås lite av slumpen. Men man kan ändå se ett mönster att det är utbildningar som leder till högavlönade yrken med få erbjudna platser som dominerar i toppen.

Ungefärliga poänggränser för olika yrkeslinjer

 • Läkarprogrammet 1.65-1,75
 • Psykologprogrammet 1,45-1,75
 • Juristprogrammet 1,25-1,55
 • Civilekonom ~1,1
 • Civilingenjör teknisk fysik ~1,55
 • Civilingenjör datavetenskap, kommunikation ~1,45
 • Civilingenjör maskinteknik, bioteknik ~1,35
 • Tandläkare 1,4-1,55
 • Socionom ~1,1

Dessa siffror är ungefärliga och varierar mycket mellan olika lärosäten. Ofta kan ett lite lägre resultat räcka om man kan tänka sig flytta för att studera, eller kanske ett lite högre resultat behövs om man är sugen på en specifik studieort.

 

Hur du bäst förbättrar ditt högskoleprovsresultat – våra kurser!

Vet du redan nu med dig att du inte kommer att nå ditt önskade resultat rekommenderar vi att du köper vår webbkurs! Bli inte omsprungen för att de andra som tränar inför högskoleprovet använder våra avancerade metoder! Passa på att boka idag!

webbkurs-hero

Köp webbkursen Skapa en gratisanvändare