Resultat högskoleprovet

Högskoleprovet resultat

Här hittar du den viktigaste informationen om högskoleprovsresultatet!

För att förbättra ditt resultat så rekommenderar vi HPAkademins webbkurs! Väldigt många av våra nöjda elever har förbättrat sina resultat med den. Passa på nu att köpa webbkursen eller skapa en gratisanvändare för att se vad som finns i den.

Köp webbkursen Skapa en gratisanvändare

 

När kommer högskoleprovets resultat?

Om du skrev högskoleprovet nu på hösten 2020 som skrevs 25 oktober, så kom ditt resultat 26 november.

Högskoleprovets resultat brukar komma nån gång kring 12:00.

 

Var hittar man sitt resultat på högskoleprovet?

Man hittar sitt resultat på det senaste provet och alla tidigare prov man skrivit de senaste fem åren på hogskoleprov.nu (om man har svenskt personnummer) eller här om man saknar svenskt personnummer.

 

Kan man få veta resultatet redan innan det officiella resultatet kommer?

Ja! Eller egentligen nja! Tidigare kunde man under provdagen kopiera över sina svar till ett personligt kontrollpappret (röda papperet) och sedan matcha de svaren mot facit för att se hur många rätt du fått. Den möjligheten togs bort men man kan ändå kolla på provet när uppgifterna släpps, jämföra det man tror att man svarade mot facit och lista ut ungefär hur många rätt man borde ha fått och från det räkna ut sitt resultat på provet som man då fått.

Officiella facit publiceras cirka fyra dagar efter provdagen. Men vi på HPAkademin publicerar ett facit redan på provdagen! Varje år skriver många av våra coacher (som alla tidigare fått 2,0) högskoleprovet och skapar ett gemensamt facit live. På så sätt kan man redan under rasterna få reda på ungefär hur det gick för en under det förra provpasset!

Två dagar efter högskoleprovet släpper UHR alla frågor på provpassen, förutom utprovningspasset. Så fort vi på HPAkademin fått tag på frågorna uppdaterar vi vårt livefacit till vår slutgiltiga version med vilka svarsalternativ vi tror är rätta. Vi har nån gång haft något fel i facit, men de flesta gångerna har HPAkademins facit varit 100% tillförlitligt!

Du hittar facit här: Facit för högskoleprovet

Sedan kan du jämföra ditt antal rätt mot en normeringstabell för att se vilken normerad poäng du kommer att få. Normeringstabeller kan du hitta här: Normeringstabeller för högskoleprovet

 

Vem får bäst resultat? Topplistor

Vi sammanställer topplistor efter varje prov över vilka som skriver bäst. Kolla in det här: De som är bäst på högskoleprovet

 

Vilket resultat behöver jag?

Precis som den normerade poängen varierar med tiden så varierar även intagningskraven på olika utbildningar både med tiden och förstås var man vill läsa. Det man kan säga förenklat är att innan högskoleprovsreformen var det varje år över 1000 personer som fick 2,0 på högskoleprovet, detta betydde som följd att de mest eftertraktade utbildningarna också hade väldigt höga intagningskrav. Sedan provinnehållet sågs över inför hösten 2011 är det nu mycket svårare att nå de absoluta toppresultaten. Detta har som följd lett till att även de mest eftertraktade utbildningarna i landet behöver ett resultat på högskoleprovet på som mest 1,80.

Några av de fem mest eftertraktade utbildningarnas antagningsnivåer tidigare

  • Arkitektur och Teknik vid Chalmers Tekniska Högskola, lägsta HP-resultat hösten 2019: 1,8
  • Läkarprogrammet vid Lunds Universitet, lägsta HP-resultat hösten 2019: 1,75
  • Läkarprogrammet vid Uppsala Universitet, lägsta HP-resulta hösten 2019:: 1,70
  • Läkarprogrammet vid Göteborgs Universitet, lägsta HP-resultat hösten 2019: 1,70
  • Läkarprogrammet vid Karolinska Institutet, lägsta HP-resultat hösten 2019: 1,65

Som regel kommer antagningspoängen variera för samma utbildning från år till år, beroende på hur många sökande programmet får, hur det årets normering på högskoleprovet sett ut, hur många som fått ett högt resultat på högskoleprovet och förstås lite av slumpen. Men man kan ändå se ett mönster att det är utbildningar som leder till högavlönade yrken med få erbjudna platser som dominerar i toppen.

Ungefärliga poänggränser för olika program

Du kan hitta vår genomgång av resultatet man behöver för olika program här: Antagningspoäng för program

Dessa siffror är ungefärliga och varierar mycket mellan olika lärosäten. Ofta kan ett lite lägre resultat räcka om man kan tänka sig flytta för att studera, eller kanske ett lite högre resultat behövs om man är sugen på en specifik studieort.

 

Resultatet som krävs på våren är ofta lägre än resultatet som krävs på hösten

Det har varit en ganska stabil faktor att utbildningarna som har intag på våren oftast kräver ett lägre högskoleprovsresultat än om samma program även har utbildning på hösten.

Använd detta till din fördel. Se till att söka även på våren!

 

Hur du bäst förbättrar ditt högskoleprovsresultat – våra kurser!

Vet du redan nu med dig att du inte kommer att nå ditt önskade resultat rekommenderar vi att du köper vår webbkurs! Bli inte omsprungen för att de andra som tränar inför högskoleprovet använder våra avancerade metoder! Passa på att boka idag!

webbkurs-hero

Köp webbkursen Skapa en gratisanvändare