HPAkademins frågestund

Här kan du ställa frågor som vi besvarar så fort vi kan!

Du kan fråga om allt mellan himmel och jord! =)

Vår normeringsspekulation är uppe! =) https://hpakademin.se/normering-hogskoleprovet/

250 svar till “HPAkademins frågestund”

 1. jonas skriver:

  Hej! Är ni säkra på att provpass 4 (kvant) ej förekom i fler versioner? Har nämligen alla rätt på DTK enligt Ert facit men alla fel på övriga..

  • Johan Ström Senior HP-Expert skriver:

   Hej Jonas!

   Vi kan ju inte vet säkert förstås, men ingen av våra coacher har haft någon annan variant. Finns det någon möjlighet att du råkat fylla i fel rad eller så? har du kollat vad som händer om du tar svaret innan eller efter och gör det konsekvent för alla uppgifterna?

   Bästa hälsningar
   Johan, VD HPAkademin

 2. Anders Karlsson skriver:

  Tack så mycket!

 3. Anders Karlsson skriver:

  Hejsan! Hur går det med listan?

  mvh
  Anders

  • Herman Appelgren HPAkademin skriver:

   Hej Anders!
   Vi har begärt ut listan men har ännu inte hunnit skriva något inlägg. Jag har dock skickat ett mail till dig om det nu! :)

   //Herman

 4. Rickard skriver:

  Ja, det finns anledning att tro på topp 10 med våra 155 poäng med tanke på att det var få som fick 2,0. Min vilda gissning är att vi delar sjätte bästa resultat… Är listan på gång?

  • Herman Appelgren HPAkademin skriver:

   Hej Rickard!
   Vi har begärt ut listan men har ännu inte hunnit skriva något inlägg. Jag har dock skickat ett mail till dig om det nu! :)

   //Herman

 5. Rickard skriver:

  Kommer ni att publicera en topplista med alla som fick 2,0 här på er blogg? I så fall väntar jag på det i stället för att själv begära ut statistik. Jag är nyfiken på hur jag ligger till med mina 155 rätt.

  • Johan Ström Senior HP-Expert skriver:

   Hej Rickard!

   Yes vi tänkte göra det! Det borde komma innan helgen.

   155 rätt är väldigt starkt! Samma resultat som jag fick faktiskt =) Förhoppningsvis kommer vi in på topp 10 =)

   Bästa hälsningar
   Johan

 6. Anders Karlsson skriver:

  Hej igen. vet ni varför de väntar en vecka med resultaten efter normeringen. Kan de göra normeringen utan att ha allas resultat eller är det någon annan förklaring?

  Vänligen
  Anders

  • Herman Appelgren HPAkademin skriver:

   Hej Anders!
   Bra fråga! Tyvärr har jag inget lika bra svar. De brukar släppa normeringstabellerna några dagar innan resultaten, men det har tidigare inte rört sig om en hel vecka. Min gissning är att de släpper normeringstabellera så tidigt som möjligt, men att det tar lite tid för dem att ordna allt annat som krävs för att publicera resultaten. Sedan i höstas visas exempelvis bilder på ens svarsblad med rätt svar markerade. Det är möjligt att detta tar tid att ladda upp samt se till att svaren från rätt version markeras. Det handlar dock inte om att de inte har hunnit rätta alla svar, eftersom normeringstabellerna innehåller information om hur många provdeltagare som har uppnått de olika normeringsnivåerna.

   //Herman Appelgren, Produktchef

 7. Anders Karlsson skriver:

  Hej, om jag har förstått saker rätt brukar ni skaffa begära ut poängen för alla som fick 2.0. Om det stämmer, kommer ni publicera dem? Sen tycker jag att det är konstigt att så många tillåts få fullt på kvant (723), det ju bara ca hälften så många på verbala. Borde det inta vara ungefär lika många på båda? Skulle de 723 bli färre än hälften så många om man höjde kravet till 75? Inte så att jag klagar, hade själv 74 på kvant, men tycker att det är lite konstigt.

  Hälsningar Anders

  • Johan Ström Senior HP-Expert skriver:

   Hej Anders!

   Yes vi tänkte publicera en topplista! =)

   Ja det har enligt UHR att göra med att det varit ovanligt unga provskrivare de senaste proven. De unga får bättre på kvant och sämre på verbal. De vill ju att det ska vara ganska jämförbar svårighetsgrad mellan åren, så om sammansättningen av provskrivare förändras så blir det ju då ett skifte i hur många som får ett visst normerat resultat. Normering är klurigt =P

   Bästa hälsningar
   Johan

  • Johan Ström Senior HP-Expert skriver:

   Hej Anders!

   Hmm ja jag vet inte det finns så mycket att kommentera. Högskoleprovet är ju ett urvalssystem och inget urvalssystem är perfekt. Om högskoleprovet var det enda som fanns så tycker jag att hans kritik är befogad, men högskoleprovet är ju ett komplement till betyget och som komplement tycker jag att det gör ett bra jobb. Betyget är ju mer i linje med vad denna professorn ser som viktig bedömning eftersom det tar i beaktning kommunikationskunskaper etc. Men om bara betyget fanns så vore det ju otroligt svårt att få en andra chans, och som en andra chans ser jag högskoleprovet som det bästa som finns för tillfället faktiskt.

   Bästa hälsningar
   Johan, VD HPAkademin

 8. Cajsa Andersen skriver:

  Hej!

  Nu verkar studera.nu uppdaterat sina facit till korrekt version. Kan man anse saken utredd då skulle ni säga?

  • Johan Ström Senior HP-Expert skriver:

   Hej Cajsa!

   Ja det skulle jag säga att saken är utredd. Jag har inte hört något ytterligare nu om att det skulle finnas kvarstående fel! (sorry för långsamt svar)

   Bästa hälsningar
   Johan, VD HPAkademin

 9. Abdullah skriver:

  Hur många är det som inte enbart skriver 2.0, utan även får 80/80 på kvantitativa delen per provtillfälle?

  • Herman Appelgren HPAkademin skriver:

   Hej Abdullah!
   I höstas var det endast två av de som sammanvägt skrev 2.00 som fick alla rätt på kvantdelen, varav en var undertecknad. Utöver oss var det dock säkerligen några ytterligare som fick alla rätt på kvantdelen men sämre på verbala, men jag har bara statistik över de som fick 2.0 på båda delarna.

   //Herman Appelgren, Produktchef

 10. Sarah skriver:

  Eftersom ni har både version 1 och version 2, ska man då utgå från version 2 på alla provdelar. Eller kan man t.ex ha version 1 på provpass 1 o version 2 på provpass 2, 4 o 5?

  • Herman Appelgren HPAkademin skriver:

   Hej Sarah!
   Det behöver inte vara så att du har samma version på alla provdelar. Du kan ha version 1 på någon del och version 2 på någon annan. Mitt tips är att du rättar varje provpass med båda versionerna. Den version som ger dig flest poäng bör vara den du har haft för det provpasset.

   //Herman Appelgren, Produktchef

 11. Marc skriver:

  Tror ni att det kommer att krävas fler än 73 rätt för 2.0 på KVANT den här gången? Hur lätt var KVANT-delen den här gången jämfört med våren 2017 då gränsen istället låg på 75 rätt?

  • Herman Appelgren HPAkademin skriver:

   Hej Marc!
   Det är på håret! Många har upplevt kvanten som lite lättare detta år, vilket skulle innebära att gränsen kan bli högre denna gång. Det är dock väldigt svårt att säga, har vi tur ligger det kvar på samma nivå. Du kan läsa mer om vad vi tror om normeringen här.

   //Herman Appelgren, Produktchef

 12. Madde skriver:

  Hej igen! Nu har jag totalpanik, jag upplever att jag har version två på båda mina kvantitativa. Och enligt uhr finns inte denna kombinationen på någon av de 5 versionerna med facit. Finns det någon som upplever samma?? Ringde dem och först säger en att det finns fler än de 5 versionerna, sen skriver en annan att det bara finns de 5 versionerna?

  • Herman Appelgren HPAkademin skriver:

   Hej Madde!
   Grundproblemet tycks ha varit att fel provversioner har levererats till provställena. Då är det fullt möjligt att versioner har levererats så att kombinationer UHR inte har tänkt använda faktiskt har använts. I höstas hade de liknande problem, och då löste dem det inför rättningen, så vi behöver nog inte oroa oss över att resultaten ska blir fel. Spara dock ditt kontrollblad så att du kan kontrollera att du får samma antal rätt när du räknar som när de gör det. Skulle de mot förmodan rätta dina svar utifrån fel version kan du överklaga och be dem att kontrollera dina uppgiftshäften. Då kommer det att framgå att du har fått en version de inte hade tänkt sig.

   //Herman

 13. Johanna skriver:

  Hej! UHR anger att det bara finns fem kombinationer, men jag är nästan bergsäker på att det finns minst en till. Jag hade nämligen ”Version 6”: PP1 version 1, PP2, PP4 version 2 och PP5 version 2. Om jag inte har helt fått hjärnsläpp alltså… Hur är det möjligt att inte publicera fler än 5 versioner när det totala antalet kombinationen (om jag inte räknar fel) borde vara fler?

  • Herman Appelgren HPAkademin skriver:

   Hej Johanna!
   Grundproblemet tycks ha varit att fel provversioner har levererats till provställena. Då är det fullt möjligt att versioner har levererats så att kombinationer UHR inte har tänkt använda faktiskt har använts. I höstas hade de liknande problem, och då löste dem det inför rättningen, så vi behöver nog inte oroa oss över att resultaten ska blir fel.

   //Herman

 14. Jarl Tedenby skriver:

  Hej,
  Tror ni att man behöver vara orolig över den slutgiltiga rättningen av provet p.g.a alla blandningar och uppsättningar av provdelar?
  Mvh

  • Herman Appelgren HPAkademin skriver:

   Hej Jarl!
   I höstas hade de samma problem, och då löste dem det inför rättningen, så vi behöver nog inte oroa oss över att resultaten ska blir fel. :) Spara dock ditt kontrollblad så att du kan kontrollera att du får samma antal rätt när du räknar som när de gör det.

   //Herman Appelgren, Produktchef

 15. Jonathan Stenbaek skriver:

  Hejsan!
  När jag ska kolla upp facit på studera.nu så står det att min provlokal har provversion 5, och länkar då till facit till den provversionen. När jag då jämför det facit som studera.nu länkar till, med det facit som ni har gjort på er hemsida, så passar ert facit mitt prov mycket bättre på de kvantitativa delarna än det på studera.nu (får något så lågt som 5 rätt på ett helt provpass med studera.nus facit, men får många gånger fler rätt med ert facit). Har jag missat något, och finns det en anledning till att mitt prov passar så bra med just ert facit, även fast det facit ni ger inte stämmer överens med det som studera.nu hänvisar till att min provlokal har haft? Var kan jag annars hitta rätt facit?

  • Herman Appelgren HPAkademin skriver:

   Hej Jonathan!
   UHR har rört till det med facitversionerna, så på många orter stämmer inte deras facit med den version man faktiskt har skrivit. De är medvetna om problemet och arbetar på att fixa det. I höstas hade de samma problem, och då löste dem det inför rättningen, så vi behöver nog inte oroa oss över att resultaten ska blir fel. Tills vidare är det bästa sättet att avgöra vilken version man hade att jämföra med båda versionerna vi har publicerat och välja den version som stämmer bäst överens med respektive provpass. Med största sannolikhet är det de versionerna du har haft.

   //Herman Appelgren, Produktchef

 16. Ida Land skriver:

  Hej! Ungefär vilken tid kommer er normeringstabell upp?

  • Herman Appelgren HPAkademin skriver:

   Hej Ida!
   Vi kommer inte att ge oss in på att göra någon hel normeringstabell. Däremot skriver vi ett blogginlägg där vi spekulerar kring vad som kan tänkas påverkar normeringen jämfört med tidigare provtillfällen. Vi hoppas kunna publicera den under eftermiddagen. Normeringen brukar inte variera mer än någon enstaka poäng mellan två provtillfällen, så använder du hösten normeringstabell får du en god fingervisning för hur du kan tänkas ligga till.

   //Herman

 17. Rickard skriver:

  Det är inget i era facit som ni ser anledning att revidera hoppas jag? Jag har på studera.nu i facit fel på att Yoldia-havet var en parentes i Östersjöns historia och att historieskrivningen kan förlora sin trovärdighet om den avviker från det kollektiva minnet. Men jag antar att jag inte behöver lita på facit från studera.nu på dessa frågor?
  Jag är för övrigt lite irriterad på myr-frågan. Efter att ha läst på tycker jag att det verkar som att giraffer och elefanter lever i en slags fungerande symbios med akacia-träden och att träd som djur inte äter på mår sämre och producerar mindre nektar. Samtidigt verkar det i och för sig inte vara nektarn de är ute efter vilket gör mitt svar fel hur som helst. Men jag tycker man kan ifrågasätta om något svar är rätt.

  • Herman Appelgren HPAkademin skriver:

   Hej Rickard!
   Vi kommer att hålla fast vid vår version, och såvitt vi har kunnat se överensstämmer den med UHR:s facit. De enda frågor där vi har svarat annorlunda är på F16 och F20 i PP5 (båda versionerna). Anledningen till det är dock att UHR tycks ha missat att svarsalternativen hade olika ordning på dessa frågor. De säger därför att olika svar är rätt på samma fråga i de två versionerna. Vi har alltså fler rätt just nu än UHR själva ;)

   Gällande myrfrågan vet jag inget om ämnet utöver det som står att läsa i texten, så det är fullt möjligt att bilden inte är lika tydlig som de vill låta påskina. När man besvarar frågor på LÄS och ELF ska man dock alltid endast utgå från den information som ges i texten. Delarna ska testa ens läsförståelse, inte sakkunskaper, så även om det texten påstår är falskt ska man besvara utifrån det som står.

   //Herman

 18. Suss skriver:

  Hej! Tack för ert jobb. Det uppskattas att ni är så engagerade och proffsiga! Särskilt tack till Johan och Herman för alla era svar i frågestunden.
  Med tanke på att UHR inte bara har sjabblat bort vem som skrev vilket prov, utan nu även har rört till alla facit (mitt facit är en kombination av två olika), kan inte ni erbjuda era tjänster till UHR nästa år och styra upp allt?

  • Herman Appelgren HPAkademin skriver:

   Hej Suss!
   Tack så mycket, roligt att höra att vårt arbete uppskattas! :) Förutom att de har rört ihop det med provversionerna har de även missat att svarsalternativ C och D hade omvänd ordning på PP5 F16 och 20 (samma nummer i båda versionerna). Just nu har vi alltså fler rätt i vårt facit än de har i deras ;)

   //Herman

 19. Madde skriver:

  Ja får hopps det. Men de har klart och tydligt skrivit ”skrev du utomlands har du version 1” och det blir fel för mig…

  • Herman Appelgren HPAkademin skriver:

   Orsaken till problemen tycks ha varit att fel uppgiftshäften har levererats till provlokalerna. Då är det möjligt att de avsåg att ge version 1 till de som skrev utomlands, men att version 2 istället levererades på ett eller flera provpass.

   //Herman

 20. Sofia skriver:

  Ja juste så måste det vara! Men alla de som trodde de fått fel ordningsföljd på dkt, då svarade de fel bara ?

  • Herman Appelgren HPAkademin skriver:

   En möjlig förklaring är att de svarade fel eller att de skrev av fel till kontrollbladet. Det är dock lite märkligt att så många upplever detta just på DTK. Det är inte otänkbart att det har funnits fler versioner, men i så fall har de haft någon annan numrering än 1, 2 o.s.v., vilket skulle förklara varför vi inte har hittat dem.

   //Herman

 21. Anders Karlsson skriver:

  Trots att de har lagt ut fem alternativa facit så har de missat Uppsala som verkar ha facit 4 på del 1 och 2, men facit 3 på delprov 4 och 5

  • Herman Appelgren HPAkademin skriver:

   Hej Anders!
   UHR har mycket riktigt rört till det med facitversionerna, så på många orter stämmer inte deras facit med den version man faktiskt har skrivit. De är medvetna om problemet och arbetar på att fixa det. I höstas hade de samma problem, och då löste dem det inför rättningen, så vi behöver nog inte oroa oss över att resultaten ska blir fel.

   //Herman Appelgren, Produktchef

 22. Malin Lundblad skriver:

  Hej!

  Jag vet att jag hade kvant version 1 på pp1 och sedan kvant version 2 på pp4 och sedan verbal version 2 på pp5. Jag har kollat igenom detta flera gånger, men denna kombination finns inte på UHRs hemsida?

  • Herman Appelgren HPAkademin skriver:

   Hej Malin!
   UHR har mycket riktigt rört till det med facitversionerna, så på många orter stämmer inte deras facit med den version man faktiskt har skrivit. De är medvetna om problemet och arbetar på att fixa det. I höstas hade de samma problem, och då löste dem det inför rättningen, så vi behöver nog inte oroa oss över att resultaten ska blir fel.

   Grunden till problemen tycks vara att fel uppgiftshäften har levererats till provlokalerna. Det kan alltså ha uppkommit kombinationer som inte var tänka skulle finnas, vilken kan förklara varför det inte finns färdiga facitversioner för vissa kombinationer.

   //Herman Appelgren, Produktchef

 23. Markus Magnuson skriver:

  Nu när facit släppts listas fem versioner hos studera.nu men ni har bara två och säger att inga fler versioner finns…? https://www.studera.nu/hogskoleprov/efter-hogskoleprovet/fragor-och-facit/provfragor-och-facit-hogskoleoprovet-varen-2018/

  • Herman Appelgren HPAkademin skriver:

   Hej Markus!
   Det finns flera facitversioner, men inget tyder just nu på att det har funnits fler än två versioner av något provpass. De ytterligare facitversionerna kommer av att det finns upp till 2^3 = 8 olika sätt uppgiftsversionerna kan har fördelats på provlokalerna. Några kan alltså ha haft versionerna 1121, medan några andra hade 2112.

   //Herman Appelgren, Produktchef

 24. Sofia skriver:

  Det finns 5 verisioner av facit ?

  • Herman Appelgren HPAkademin skriver:

   Hej Sofia!
   Ja, det finns flera versioner av facit. Såvitt vi kan se har det dock endast funnits två versioner av respektive provpass. De ytterligare facitversionerna kommer av att det inte är säkert att man har haft samma versioner på alla provpass, utan några kan ha haft 1121 medan någon annan kan ha haft 2112 o.s.v. Med tre pass med två versioner var kan det alltså finnas 2^3 = 8 olika facitkombinationer.

   //Herman Appelgren, Produktchef

 25. Madde skriver:

  Hej! Jag får fortfarande fel och de svarade mig att det finns flera än två versioner… Hoppas att det är fler som fortfarande får fel

  • Herman Appelgren HPAkademin skriver:

   Hej Madde!
   UHR har rört till det med facitversionerna likväl som uppgiftsversionerna. Flera av oss har också fått fel facitversion. I höstas hade de liknande problem, men de korrigerades inför rättningen. Vi behöver alltså inte oroa oss att rättningen påverkas :)

   //Herman

 26. Cajsa Andersen skriver:

  Hej Hpakademin!
  Hur tror ni tillslaget av ett 70 tal fuskare (om det nu var det antalet?) kommer påverka normeringen, om vi ponera att de alla köpt ett resultat mellan 1,4-2,0?

  • Herman Appelgren HPAkademin skriver:

   Hej Cajsa!
   Vi skriver just nu på ett blogginlägg där vi kommer att diskutera vad som kan tänkas påverka normeringen denna gång, och där kommer vi även att diskutera det avslöjade fusket. Vi siktar på att kunna publicera inlägget under eftermiddagen, så jag hänvisar till det för normeringsspekulationer. :)

   //Herman

 27. David Ravanelli skriver:

  När kommer ni ut med er analys av normeringstabellen? Och finns det något ni redan tror nu om normeringen?

  • Herman Appelgren HPAkademin skriver:

   Hej David!
   Vi arbetar på analysen och siktar på att publicera den under eftermiddagen. Vi har naturligtvis lite tankar, men jag väntar med dem till inlägget så att vi kan motivera dem ordentligt :)

   //Herman Appelgren, Produktchef

 28. Rickard Ingvarsson skriver:

  Hej,
  Jag tänkte precis som du Liam, men vid närmare eftertanke har jag insett att jag hade fel. När jag läser igen ser jag att ordet ”Now” nog kan räcka för att det nu till skillnad från tidigare förekommer angrepp av big-headed ants. Nu jämfört med tidigare är alltså träden inte lika skyddade eftersom de inte blir försvarade av de mindre myrorna i lika stor utsträckning. Trädens sårbarhet har därmed ökat nu jämfört med tidigare.

 29. Liam skriver:

  Hej igen!

  Tänkte motivera till varför jag tror att svaret på ”Ants” frågan är att Bigheaded ants ser ut att gilla samma mat som elefanter och giraffer. Ordet som avgör här i denna svarsalternativ tycker jag är ”seems”, vilket innebär att en definitiv mening om att Bigheaded Ants äter nektar inte blir nödvändig, utan ”seems” ger oss möjligheten att använda logisk tankesätt, likadant som om c>b och b>a, då c>a. Alltså om dem tidigare myrorna äter nektar, då ”seems” att anledning till att dem nya myrorna tog över träden genom en ”hostile takeover” ”seems” för att också äta nektar. Och det som också talar för detta är att det svarsalternativ som ni svarade (träden blir mer sårbara för större djur) ordet ”Increansingly”, vilket inte vi får någon information om huruvida attackerna motsvarar en ökning eller inte, för att man ska kunna Konkludera detta med säkerhet att det ökar.
  Ni kan naturligtvis ha rätt men jag tycker att dessa två ord ”seems” och ”increasingly” har mycket stor vikt här.
  Mvh
  Liam

  • Herman Appelgren HPAkademin skriver:

   Hej Liam!
   Det är inte helt otänkbart att de invasiva myrorna också äter av träden. Däremot tycker inte jag att vi får något påtagligt stöd för det i texten. För det första nämns inget uttryckligen om de invasiva myrornas matvanor, och det faktum att de efter en kort tid lämnar träden tyder på att de inte är intresserade av träden i sig, utan snarare anfaller för att de inte vill ha andra myrkolonier i sin närhet. För det andra får vi faktiskt inte ens veta att elefanter och giraffer också tycker om nektarn, endast att de äter av träden.

   Tittar vi istället på det alternativ vi har valt kan vi se att det med säkerhet kommer att bli en konsekvens av det texten beskriver. De inhemska myrorna har skyddat träden från större djur. De invasiva myrorna dödar de inhemska, men har inte själva något intresse av att skydda träden. De ser dock till att inga nya inhemska myror kan etablera sig, så konsekvensen blir onekligen att träden blir mer utsatta för större djur. Hade detta svarsalternativ inte funnits hade D varit ett tänkbart alternativ, men som det nu är anser vi att A stämmer bättre överens med texten.

   //Herman

 30. Emil skriver:

  Hej! Har kollat på provet nu efter det kommit ut. Provpass 1 variant 1 fråga 13 gäller frågan. Bör inte rätt svar vara C och inte B? a och b måste vara antingen 2 eller 4 och hur man än vänder på dem blir det 16. Är säkert jag som missat något vitalt men svara gärna :)

  • Herman Appelgren HPAkademin skriver:

   Hej Emil!
   Jag antar att du syftar på uppgiften med a^b? Vi har svarat C på den. I version 1 hade den nummer 17, det är i version 2 den har nummer 13. Du har alltså tänkt helt rätt på den uppgiften :)

   //Herman Appelgren, Produktchef

 31. Linn skriver:

  Hej! Vet ni var man kan vänta sig om man inte var nöjd med sin provledare?
  Min provledare hade ingen struktur över huvud taget, delade ut provet till en person och sa att den personen fick börja direkt trots att vi andra inte hade fått provet än.. alltså fick vi andra mindre tid. Dessutom tog provledaren mitt enda suddigum från mig när det var 5 minuter kvar av provet (för att hon skulle använda det!!??) vilket gjorde att jag inte kunde sudda och ändra resultatet då jag skrev in allt i slutet… vågade inte säga något heller då hon sa att hon skriver anmälningar direkt om det är något, och då räknas ju inte provet. Dessutom gick hon runt i salen under proven, och sa saker till vissa elever… hon gick runt till varenda en under provet och kollade om vi skrivit i vårt nummer på provhäftet, vilket var ett störningsmoment trots att man försökte sig att inte bry sig om det, och kom fram till mig och sa att jag inte fick ha pennvässare mitt under provet… hon sa till när tiden var slut men istället för att samla in allas resultat i ordning, gick hon fram till någon, tog resultatet och provhäftet, och sedan till en annan, fram och tillbaka utan någon som helst struktur, det ska ju samlas in direkt och att det görs i ordning så att inte någon kan fuska. Hon gick runt lite varstans och samlade in och frågade om någon inte lämnat in, så ostrukturerat!! Känner mig så besviken p.g.a detta och såhär ska det ju inte få vara..

  • Herman Appelgren HPAkademin skriver:

   Hej Linn!
   Nej, det där låter verkligen inte bra! Det har länge varit problem med att alla provvakter inte kan lika mycket om sin roll, men det där är under all kritik.

   Såvitt jag vet är det de regionala provanordnarna, vanligtvis något av universiteten, som utser och utbildar provvakterna. Störst chans att få dina synpunkter hörda har du därför förmodligen om du hör av dig direkt dit. Längst ner i din kallelse ska det framgå vilken provanordnare du hade, och vanligtvis finns där även en mailadress man kan skriva till med frågor och synpunkter. Hittar du ingen mailadress har alla universitet en registratormailadress, vanligtvis [email protected][universitet].se. Linköpings Universitet, där jag skrev, har t.ex. adressen [email protected]. Alla ärenden som skickas till en registratoradress ska diarieföras och skickas vidare till rätt ställe. Tänk på att vara saklig när du beskriver vad som hände, så att de inte avfärdar dig med tanken att du försöker skylla ifrån dig ett dåligt resultat. Glöm heller inte att nämna vilken provlokal du skrev i och, om du minns, vad din provvakt hette.

   //Herman Appelgren, Produktchef

 32. Madde skriver:

  Hej! Är det flera som fortfarande får fel provpass?

  • Herman Appelgren HPAkademin skriver:

   Hej Madde!
   Ja, det är fortfarande fel version på vissa provlokaler. Jag skrev exempelvis i Linköping, och där står det fortfarande version 2 på PP1, trots att vi hade version 1. När jag pratade med UHR tidigare idag sade de att de inväntar rapporter från provlokalerna, så det kan nog dröja åtminstone några dagar innan de har korrigerat versionerna.

   //Herman

 33. Tobias skriver:

  Hej! Efter att ha rättat mitt prov fastnade jag på frågan om de tre klossarna på provpass 4 (fråga 28 på version 2). Jag svarade C, men facit menar att det är B. I min mening är frågan felaktigt formulerad av provmakarna. Formuleringen ”Den blå klossen är under den röda klossen” borde både kunna syfta att den blåa klossen är DIREKT under den röda klossen (dvs i mitten) eller längst ned i stapeln. Trots att den inte är angränsande till den röda klossen är den fortfarande då UNDER den röda klossen då den röda är högst upp i stapeln och den blåa är längst ned. Enligt mig är det en tvetydigt formulerad fråga, vad tycker ni?

  • Herman Appelgren HPAkademin skriver:

   Hej Tobias!
   Ja, det är tvetydigt. Dock så påverkar det inte svaret på frågan. Frågan är nämligen vilken färg den

    översta

   klossen har. Vi vet att den röda inte är i mitten, och den kan heller inte vara längst ner. Alltså måste den vara överst. Sedan spelar det ingen roll vilken ordning den gröna och blå klossen är, eftersom vi redan har kunnat besvara frågan.

   //Herman Appelgren, Produktchef

 34. Emma skriver:

  Hej!
  Hur ska jag förhålla mig till de frågorna i provpass 4 version Robin som har ett frågetecken bredvid sig? Det är just de tre jag hade fel på på just den kvant-delen och det som ni ändrade till och som nu har ett frågetecken bredvid sig är det jag har svarat. Så dessa tre poäng ger mig 1,9 på kvanten. Men skulle någon falla bort blir det 1,8. Hur mycket ska jag våga hoppas på att alternativen som står bredvid frågetecknena är godtagbara?

  • Herman Appelgren HPAkademin skriver:

   Hej Emma!
   Tack för att du sade till om det! Frågetecknen var kvar från provdagen, så vi endast hade två coacher som skrev den versionen och de inte var eniga. Nu har vi haft möjlighet att kontrollera svaren, och de som står där nu är vi säkra på. Jag har tagit bort frågetecknen från de svaren. Har du svarat som vi får jag alltså gratulera till ett mycket gott kvantresultat! :)

   //Herman Appelgren, Produktchef

 35. Emma skriver:

  Hej! Tack för svaret. Håller med dig helt och hållet på dessa frågor, men har upptäckt att frågorna i Köping inte är i samma ordning. Fråga 19 enligt dig är till exempel fråga 16 för mig. :/

 36. Nicholas Jackson skriver:

  Hej!
  Undrar om F22 provpass 4 version 2.
  Stressad som jag var svarade jag D på den, då x^2 är mindre än x om x är ett decimaltal.
  Isåfall borde ju informationen inte räcka till? Med tanke på att det inte nämns någonstans att x är större än 1?

  • Herman Appelgren HPAkademin skriver:

   Hej Nicholas!
   Det stämmer att x^2 < x om x < 1. Det spelar dock ingen roll i detta fall. Vi får att I är pi*x^2 och II är 3*x^2. Vi har alltså x^2 i båda kvantiteterna. Vi vet även att x^2 > 0, så exakt vad x^2 är spelar ingen roll, eftersom det kommer att öka/minska båda kvantiteterna lika mycket. Dock är pi > 3, så cirkelns area kommer att vara större oavsett x.

   //Herman Appelgren, Produktchef

 37. Anna skriver:

  Hmm… var inte riktigt den uppgiften jag syftade på. Men tack ändå :)

 38. Anders Karlsson skriver:

  Uppsala hör till de orter där fel version ligger på studera.nu. Pass ett stämmer inte. Orkar inte kolla resten. När tror ni att ni kommer med en normeringsprognos?

  Mvh
  Anders

  • Herman Appelgren HPAkademin skriver:

   Hej Anders!
   Vi kommer som vanligt att skriva en normeringsprognos, men vi är ännu inte säkra på när vi kommer att kunna få klart den. Vi prioriterar att skapa lösningsförslag till alla uppgifter, men innan veckan är slut kommer vi med säkerhet ha publicerat den.

   //Herman Appelgren, Produktchef

 39. Lovisa skriver:

  Hej! Är det fortfarande fel???
  Skrev provet utomlands, fortfarande inte ändrat för mig.

  • Herman Appelgren HPAkademin skriver:

   Hej Lovisa!
   Du menar på studera.nu? Jag vet inte vad status är. Jag har dock pratat med UHR, och de inväntar tydligen rapporter från provställena. Det kan alltså dröja några dagar innan de kan korrigera versionerna.

   //Herman

 40. Emma skriver:

  Hej! Japp, är den frågan. Var säker på att det var den versionen eftersom jag hade 36 poäng, vilket är ungefär vad jag brukar få. Min syster och jag reagerar också på fråga 17, 18 och 19 på pass 1 version 1. Enligt oss kan inte era svar stämma där, men det kanske innebär att vi har någon annan version än de två som ni har hittat. ☺

  • Herman Appelgren HPAkademin skriver:

   Hej Emma!
   Vi håller på att skriva lösningar till provpass 1, men jag kan skriva korta lösningsidéer här under tiden, så kan vi se om ni håller med. På F17 är de endast möjliga kombinationerna 2 och 4. I blir alltså 2^4 eller 4^2, men i vilket fall blir rätt svar C, att de är lika. På F18 blir resultatet av att subtrahera ett negativt att addera motsvarande positiva tal. Alltså blir I positivt och II negativt, så A är rätt svar. På F19 kan vi få att a + b = 180 och b + c + d = 180, så kvantiteterna är lika stora (A).

   //Herman

 41. Anna skriver:

  Är ni säkra på uppgift 7 pp1 version Adam?

  • Herman Appelgren HPAkademin skriver:

   Hej Anna!
   Ja, vi är säkra på att rätt svarsalternativ är B (4). Man kan se detta genom att sätta att c = a + 2, vilket är fallet eftersom talen är på varandra följande heltal. Då får vi att 3a^2 + c^2 = 3a^2 + (a + 2)^2 = 3a^2 + a^2 + 4a + 4 = 4a^2 + 4a + 4. Detta är med säkerhet delbart med 4, eftersom samtliga termer är delbara med 4.

   //Herman Appelgren, Produktchef

 42. Oscar Brooks skriver:

  Var ska det stå någonstans?
  samma sida där man väljer Län och provort osv ?

  • Herman Appelgren HPAkademin skriver:

   Klicka dig fram till rätt provlokal och öppna provpassen. Kolla därefter i adressfältet. Adressen kommer att sluta med ”provpass-1-kvant-version-1.pdf” eller motsvarande.

   //Herman

 43. Oscar Brooks skriver:

  Hej
  Hur vet man vilken av versionerna man skrivit?
  //Oscar

  • Herman Appelgren HPAkademin skriver:

   Hej Oscar!
   Man ska kunna se det på studera.nu, men de har laddat upp fel version för många provlokaler. Säkrast är att rätta mot båda versionerna och sedan välja den version som ger dig flest rätt.

   //Herman

 44. Johanna Alm skriver:

  Tack för svar, men jag hittar inte vilken version ändå (stressad säkert). Vilken kvant-version börjar med frågan ”Vilket svarsalternativ motsvarar 12a2b3?” *håller tummarna för att det är version 1 och inte version 2*

  • Herman Appelgren HPAkademin skriver:

   Hej igen!
   Det var version 1 som började med den frågan. På PP4 började version 1 med 5/2 – 8/5 och på PP5 handlade första långa LÄS-texten om Yoldiahavet. Hoppas att det klarade upp det något :)

   //Herman

 45. Oguz Ektas skriver:

  Hej igen

  Jag börjar bli lite förvirrad… När jag rättar provpass 4 enligt version Kim så får jag som sagt 35poäng. Det som gör mig förvirrad är när jag knappar in mina uppgifter in i studera.nu så kommer provfrågor som passar in med version Robin och då får jag 11 poäng. Kan det vara så att UHR har gjort bort sig och ändrar senare?

  Mvh

  • Herman Appelgren HPAkademin skriver:

   Hej Oguz!
   UHR har mycket riktigt rört till det med versionerna. På många provlokaler är det fel version som finns på studera.nu. Vi har uppmärksammat dem på problemet, och de arbetar på att korrigera det. Samma sak hände i höstas, och då korrigerade de det inför rättningen.

   //Herman Appelgren, Produktchef

 46. Johanna Alm skriver:

  Hej! Hur vet man vilken version av proven man har fått? Står det någonstans? Är lite orolig för det verkar som att jag rättade igår enligt er version 1, men nu ser det ut som jag har version 2 – är ganska förvirrad. Vänligen, Johanna

  • Herman Appelgren HPAkademin skriver:

   Hej Johanna!
   På UHR:s hemsida studera.nu ska man kunna se detta. Dock så har de rört till det med versionerna, så för många provlokaler stämmer inte den version som står. Det säkraste är därför att du rättar med båda versionerna. Den version som ger dig flest rätt är med största sannolikhet den version som du hade.

   //Herman Appelgren, Produktchef

 47. Evelina Sol Åsberg Siska skriver:

  Oj, ok så läste några svar här, för jag vet med säkerhet att de la ut fel version av 1a kvant för min sal. Blir ju extremt orolig, men det verkar som att de kommer fixa det till senare? Tycker jag är lite dåligt av UHR. faktiskt, sådant här borde de väll ha kolla på. Vad bra att ni kontaktade dem, jag använde kontaktformuläret ”studera.nu” sidan men vet inte om det kommer till rätt personer då. Hoppas inte att man ska behöva överklaga.

  • Herman Appelgren HPAkademin skriver:

   Hej Evelina!
   I höstas rörde de också ihop versionerna, men då rättade de till det inför rättningen. Med största sannolikhet kommer det inte att bli några problem med det denna gång heller. :)

   //Herman Appelgren, Produktchef

 48. hanna widmark skriver:

  och som flera andra verkar Studera.nu inte fått upp rätt versioner. Bommade nämligen en fråga helt (hur man nu lyckas med det…) och letar jag då istället upp version 1 stämmer frågorna och mina svar… men de stämmer inte med ert facit. Får väl ha tålamod till onsdag helt enkelt :)

 49. Oscar Brooks skriver:

  Ok tack för svar!
  Vilket är då det bästa sättet att räkna ut sitt normering poäng?

  • Herman Appelgren HPAkademin skriver:

   Hej Oscar!
   I vår HP-simulator kan du mata in dina svar och få en ungefärlig normering för respektive provpass. Din totala normering blir genomsnittet för dina provpass. Normeringen i simulatorn utgår från höstens normeringstabeller, men den bör ge en ganska god indikation på var du har hamnat. Under dagen kommer vi även att ladda upp förklaringar av alla frågor i simulatorn. För att komma åt HP-simulatorn behöver du ett gratiskonto. Har du inte redan ett sådant kan du skapa det här.

 50. hanna widmark skriver:

  Hej
  Ja det hoppas jag att jag gör för annars verkar jag inte ha nästan några rätt alls :)

 51. Oscar Brooks skriver:

  Hej!
  Är det så att man kan ha fått Version 1 på ett av provpassen och sedan Version 2 på nästa?
  eller får varje skrivsal/skrivplats antingen 1 eller 2 på alla?

  // Oscar

  • Herman Appelgren HPAkademin skriver:

   Hej Oscar!
   Man behöver inte ha samma version på alla provpass. En av våra coacher har exempelvis haft version 2 på första passet men version 1 på alla andra.

   //Herman Appelgren, Produktchef

 52. Ida Land skriver:

  Jag rättade provpass 1 enligt eran version Adam/version 2 men nu när jag kollade på studera.nu på mitt län och studieort så visas den version som stämmer överens med Eva/version 1 vilket gör att när jag rättar på nytt så har jag i princip alla fel. Är det möjligt att dom kan ha laddat upp fel version på studera.nu och bör man då kontakta dom?

  • Herman Appelgren HPAkademin skriver:

   Hej Ida!
   UHR har mycket riktigt rört ihop det med vilka versioner som har använts i vilka lokaler. Vi har redan uppmärksammat dem på det, och de arbetar på att korrigera misstaget.

   //Herman Appelgren, Produktchef

 53. Felicia Linné skriver:

  Hej, när jag kollat på studera.nu så har de laddat upp fel prov i Linköping där jag gjorde provet, på kva delen frågorna är inte i samma ordning som jag gjorde dem i? Vem ska man höra av sig till angående detta?

  • Herman Appelgren HPAkademin skriver:

   Hej Felicia!
   Provversionerna stämmer mycket riktigt inte för många provlokaler. Vi har uppmärksammat UHR på det, så de arbetar på att rätta till det. Jag skrev också provet i Linköping, så jag påpekade Linköping specifikt. :) Även i höstas rörde de ihop versionerna, men då korrigerade de det så att rättningen ändå blev korrekt.

   //Herman Appelgren, Produktchef

 54. Sofia skriver:

  Har ni hittat fler versioner nu?? Ang byte av ordning av frågor & ev svarsalternativ ??

  • Herman Appelgren HPAkademin skriver:

   Hej Sofia!
   Vi har hittat två versioner på provpass 1, 4 och 5. Vi är vid det här laget tämligen säkra på att det inte har funnits några andra versioner. Går man in på studera.nu och kollar några provlokaler finner man bara två versioner. Ändrar man i URL:en så hittar man heller inget på version 3 eller högre. Det är såklart möjligt att det finna någon versioner vi inte har sett, och som använder någon annan numrering än 1, 2 o.s.v., men sannolikheten är inte så stor.

   //Herman Appelgren, Produktchef

 55. Madde skriver:

  Hej! Jag känner med att jag fått fel? Rättades först med Adam fick då 31 poäng, men enligt studera hade jag Eva? Och får då två poäng? Får smått panik nu.

 56. Liam okapuka skriver:

  Hej,
  Jag tycker att ELF uppgiften om ”Ants” att ni har svarat fel svar, och att det bör vara att Bigheaded ants gillar samma typ av mat som elefanterna och giraffer. var hittar ni stödet i texten till att svaret ska vara annat?

  • Herman Appelgren HPAkademin skriver:

   Hej Liam!
   På denna fråga gäller det att hålla ordning på vad som påstås om de inhemska ”native” myrorna och de invasiva ”bigheaded”. Enligt texten äter de inhemska myrorna nektarn och försvarar träden från större djur. De nya ”bigheaded” myrorna är dock inte intresserade av nektarn, utan dödar endast de vanliga myrorna och lämnar sedan träden ifred. Det står ingenstans att ”bigheaded” myror äter nektarn, vilket svarsalternativ D påstår.

   //Herman Appelgren, Produktchef

 57. Madde skriver:

  Hej! Jag känner med att jag har fått fel? Rättade tidigare med Bertil, och fick då 31 poäng, men enligt studera ska jag rätta med EVA och då får jag typ inga rätt alls?

  • Herman Appelgren HPAkademin skriver:

   Hej Madde!
   UHR har rört till det med versionerna, och fel version visas för många provlokaler. Vi har uppmärksammat UHR på problemet. Med största sannolikhet hade du alltså version Bertil.

   //Herman Appelgren, Produktchef

 58. Linda skriver:

  Samma som Malin! Studera.nu har lagt upp FEL version för min sal. (Inte ni som skrivit fel variant/version). Hoppas de inte rättar provet utifrån fel version!

  • Herman Appelgren HPAkademin skriver:

   Hej Linda!
   Ja, versionerna stämmer mycket riktigt inte för många provlokaler. Vi har uppmärksammat UHR på problemet. De hade samma problem efter förra provet, och då rättades det till inför normeringen. I värsta fall vet de vilket provhäfte du hade (det är därför man skriver sitt svarshäftesnummer på uppgiftshäftena) så skulle de röra ihop det vid rättning kan du överklaga så att det korrigeras.

   //Herman Appelgren, Produktchef

 59. Emma skriver:

  Hej! Borde inte fråga 30 på provpass 1 vara svarsalternativ C (5)? Skrev i Köping.

  • Herman Appelgren HPAkademin skriver:

   Hej Emma!
   Jag antar att du syftar på frågan ”Hur många hamnområden…”? Detta var F30 i version 2, och vi har svarat C där. Är du säker på att du jämför med rätt version?

   //Herman Appelgren, Produktchef

 60. Linda skriver:

  Kan ni döpa om VARIANTERNA (1 och 2 för alla pass) så att de matchar VERSIONERNA (länknamn enligt studera.nu)?

  • Johan Ström Senior HP-Expert skriver:

   Hej Linda!

   Vi har döpt om dem, du kanske behöver uppdatera hemsidan för att kunna se det dock!

   Bästa hälsningar
   Johan, VD HPAkademin

 61. Cajsa skriver:

  Hej Hpakademin! Tack för en fin sida/tjänst, ni gör en fantastiskt jobb!
  Finns det omständigheter som gör att ni kanske inte fått tillgång till alla eventuella versioner som skrivits? Jag syftar på att ni inte vill svära er fria från att det inte finns fler versioner, nu i samband med att frågorna släpps.
  Jag skrev själv i Skåne, Ängelholm.

  • Herman Appelgren HPAkademin skriver:

   Hej Cajsa!
   Så roligt att du uppskattar vårt arbete! :) Vi är vid det här laget tämligen säkra på att det inte har funnits några andra versioner. Går man in på studera.nu och kollar några provlokaler finner man bara två versioner. Ändrar man i URL:en så hittar man heller inget på version 3 eller högre. Det är såklart möjligt att det finna någon versioner vi inte har sett, och som använder någon annan numrering än 1, 2 o.s.v., men sannolikheten är inte så stor.

   //Herman Appelgren, Produktchef

 62. Rickard skriver:

  Hej,
  Vad svarade ni på myrfrågan på ELF på PP5? Jag svarade att myrorna verkar föredra samma typ av mat som elefanter och giraffer. Var inte såväl myror som elefanter och giraffer ute efter nektarn i träden? De andra svaren tyckte jag inte stämde, men jag får fel i ert facit. Ligger på 155/160 med senaste rättningen, men när en förhoppning att jag kan ha rätt på denna och nå 156…
  Mvh
  Rickard

  • Herman Appelgren HPAkademin skriver:

   Hej Rickard!
   På myrfrågan (F31 i version 1) svarade vi A, att Acaciaträden blir mer sårbara för större djur. Enligt texten äter de myror som tidigare bott i träden nektarn och försvarar träden från större djur. De nya ”bigheaded” myrorna är dock inte intresserade av nektarn, utan dödar endast de vanliga myrorna och lämnar sedan träden ifred. Det står ingenstans att ”bigheaded” myror äter nektarn, vilket svarsalternativ D påstår.

   //Herman Appelgren, Produktchef

 63. hanna widmark skriver:

  Jag skrev provet i Stockholm Nacka sal A304.
  Jag kan inte få mitt svar på fråga pp1 fråga 4 att stämma med ert facit eva.

  ”Vilket svarsalternativ är korrekt?”
  A) 1/2 < 2/5 < 3/4
  B) 2/5 < 1/2 < 3/4 (som jag tycker är rätt)
  C) 3/4 < 5/6 < 7/11
  D) 3/5 < 1/2 < 3/4 (som enligt eva-facit är rätt)

  Räknar jag så fel eller är det en till variant. Hade 13 fel på den provdelen och brukar inte ha max det totalt…

  • Herman Appelgren HPAkademin skriver:

   Hej Hanna!
   Rätt svar ska vara B, precis som du säger. Jämför du med rätt provversion? Du bör i så fall ha haft version 2.

   //Herman Appelgren, Produktchef

 64. Malin Lundblad skriver:

  Hej!
  Kollade just Studera.nu och de har laddat upp fel versioner på kvant-delarna i min provsal. Jag vet att dom frågorna inte kom i den ordningen. Ska jag ta kontakt med dem? Har ni hört om fler har haft detta problemet?

  • Johan Ström Senior HP-Expert skriver:

   Hej Malin! Vi har inte hört om någon annan som fått fel så men jag har för mig att det hänt tidigare. Vi håller ögonen öppna för det!

   Bästa hälsningar
   Johan

 65. Jennie P skriver:

  Hej! Jag tänker på det här med att flera coacher skriver högskoleprovet varje tillfälle och att det därmed blir fler som får 2.0. Skulle man inte kunna tänka sig att ni för varje coach låter någon skriva ett 0.0-resultat så att snittet landar på 1.0, dvs ungefär medel? Därmed kan man vara säker på att normeringen inte påverkas. Eller tänker jag fel..?

  • Johan Ström Senior HP-Expert skriver:

   Hej Jennie!

   Haha ja det skulle ju kunna vara en idé. Det är dock så att vi ju gjort detta facit nu flera prov i rad, så om vi skulle ha en inverkan på normeringen så skulle den vara samma varje prov. Så ingen missgynnas av att vi gör facit (jämfört med tidigare prov d.v.s)

   Normeringen är mer avancerad än man tror också, så det skulle inte riktigt ha den inverkan man tror om vi skulle göra så att hälften fick 0,0. Det är olika persongrupper som normeras osv. Sen är det verkligen inte så att normeringen påverkas bara av resultatet som de som skriver får. UHR gör omfattande testningar av uppgifterna redan innan de hamnar på ett högskoleprov, så mycket av normeringen har skett redan innan provet skrivs.

   Här kan du läsa lite mer om det: https://hpakademin.se/normering-hogskoleprovet/

   Bästa hälsningar
   Johan, VD HPAkademin

 66. David skriver:

  Är det möjligt att en stad får varianten: PP1: Adam, PP4: Robin, PP5: Bertil?
  Den varianten stämmer in på mitt prov…

  • Herman Appelgren HPAkademin skriver:

   Hej David!
   Tidigare gånger UHR har använt flera provversioner har det ofta varit olika versioner på olika provställen på samma ort eller till och med i olika lokaler på samma provställe. Vi vet heller ännu inte vilka versioner som har varit på vilka ställen. När uppgifterna släpps idag vid lunchtid kommer vi att veta mer!

   //Herman Appelgren, Produktchef

 67. David skriver:

  Får alla i en stad, en och samma variant? Förstår inte riktigt…

 68. Johanna skriver:

  Hej! Jag undrade vilket facit er coach i uppsala fick på PP1 för jag får vanligtvis max 4 fel på kvant (fick 2 på PP5) men fick 9 fel på PP1 varav 5 var fråga 35-40. Undrar om det verkligen kan stämma…

  Tack för snabba svar och bra info!! Kommer definitivt vända mig hit om jag måste skriva igen

  • Herman Appelgren HPAkademin skriver:

   Hej Johanna!
   Roligt att du uppskattar vårt arbete! :) Vår coach i Uppsala skrev inte provet denna gång. Det är dock fler än du som har hört av sig och sagt att de har fått många fel på rad på vissa av passen. Det är alltså möjligt att UHR har haft något extra lurigt för sig denna gång. Vi har exempelvis anledning att tro att de kan ha ändrat ordningen på svarsalternativen i olika versioner, medan de tidigare endast har ändrat frågeordningen. Uppgifterna släpps imorgon vis lunchtid, och då kommer vi direkt att sätta oss och undersöka om det har funnits fler versioner än de vi redan har snappat upp.

   //Herman Appelgren, Produktchef

 69. Rickard skriver:

  Hej,
  Roade mig med att rätta mitt prov med ert facit och det ser lovande ut med 79/80 på kvantdelen och 75/80 på verbala delen. Dock blev jag efter provet övertygad om att jag svarat fel på en av Östersjön-frågorna. Jag svarade på en av frågorna att havet var en ”parentes” i Östersjöns historia, men tyckte efter provet att det kändes fel. Är ni säkra på att det är rätt svar? Lite spännande då den verbala delen är på gränsen till 2,0 om ert facit stämmer…

  • Herman Appelgren HPAkademin skriver:

   Hej Rickard!
   Roligt att höra att det verkar ha gått väldigt bra för dig! Vi svarade att det var en parentes i Östersjöns historia. Enligt texten existerade Yoldia endast under några hundra år, vilket gör att den kan beskrivas som en parentes. Nu i efterhand kan vi även se att rubriken till originaltexten, som återfinns här https://www.havet.nu/dokument/HU20032yoldia.pdf, var ”Yoldiahavet – en viktig parentes” vilket ger ytterligare stöd åt att det var rätt. Jag kommer inte ihåg vad de övriga alternativen var, men jag minns att jag inte tyckte att något av de andra alternativen passade lika bra.

   //Herman Appelgren, Produktchef

 70. Simon skriver:

  Vad svarade ni på frågan som löd ungefär såhär: Trots att örnarna befann sig på _____ avstånd kunde de hålla sams sålänge tillgången på mat var god. Alternativen var: koncist, flyktigt och behörigt och något mer som jag inte kommer ihåg

  • Herman Appelgren HPAkademin skriver:

   Hej Simon!
   Jag kommer inte ihåg exakt hur frågan var formulerad eller vilket nummer den hade. Personligen svarade jag dock ”behörigt” eftersom det var det enda svarsalternativen som kunde beskriva ett avstånd på ett meningsfullt sätt. Frågorna släpps imorgon, så då kan vi undersöka saken närmare.

   //Herman Appelgren, Produktchef

 71. Bianca skriver:

  Hej! Vilka versioner skrev era coacher i Göteborg?

  • Herman Appelgren HPAkademin skriver:

   Hej Bianca!
   Vi hade inga coacher som skrev i Göteborg denna gång. Våra coacher i Göteborg skrev på annan ort eller inte alls.

   Jag antar att du frågar för att du undrar vilken version du kan ha tänkas haft? De senaste gångerna det har funnits flera version har det varit olika versioner på olika provställen på samma ort, och ibland t.o.m. olika versioner i olika salar på samma ställe. Det går alltså inte att med säkerhet säga något om vilken version du hade förrän UHR släpper den informationen. Mitt råd är att du testar med alla versioner och utgår från den version som ger dig flest rätt.

   //Herman Appelgren, Produktchef

 72. Adam Nyström skriver:

  Fråga 14 på pp 2 Handlar om vika nya rön som kommit fram om sjukdomen som författaren presenterar.

  Jag undrar Vad B är för svar på den frågan Då jag tog att nya behandlingsmetoder har studerats?

  • Herman Appelgren HPAkademin skriver:

   Hej Adam!
   Jag kommer själv inte ihåg exakt vilken från F14 var, men stämmer det som du säger att det var den om behandlingsmetoder så var B alternativet om nya behandlingsmetoder. Samtliga våra coacher var överens om att det var rätt svar, så valde du också det sitter du säkert. :)

   //Herman Appelgren, Produktchef

 73. Hamza skriver:

  På provpass 4 skrev ni ut frågetecken på 30, 34, 38 och 40. Hur såg era svar ut där? Var det blandat?

  • Herman Appelgren HPAkademin skriver:

   Hej Hamza!
   På provpass 4 hade vi endast två coacher som skrev version Robin. Svaren med frågetecken är sådana där deras svar inte stämmer överens. På F30 står det mellan B och D, på F34 mellan B och C och på F38 mellan B och C. På fråga 40 är vi tämligen säkra på att rätt svar är B, frågetecknet på den frågan hade smugit sig in i facit av misstag. På måndag när frågorna har släppts kommer vi ha större möjlighet att granska våra svar, så titta gärna förbi igen då!

   //Herman Appelgren, Produktchef

 74. Daniel L skriver:

  Ja, nu stämmer det med mina svar, sånär som på fråga 34 och 37, där jag svarat D respektive A. Jag brukar inte ha några fel på de verbala delproven, så vi får se. Kanske var detta samma frågor som ni redan ändrat i variant Anna?

  • Herman Appelgren HPAkademin skriver:

   Hej Daniel!
   På måndag släpps frågorna, så då kommer vi att ha större möjlighet att granska och utvärdera enskilda frågor. Titta gärna förbi på måndag eftermiddag så bör vi ha ett slutgiltigt facit redo. :)

   //Herman Appelgren, Produktchef

 75. Adam nyström skriver:

  *rön

 76. Adam nyström skriver:

  Hej fråga 14 på pp2 handlar vilka nya ön beträffande sjukdomen i texten som författaren framför. Kan ni beskriva vad svarsalternativ B som ni tagit står för?.

  Jag var ganska säker på att svaret var nya behandlingsmetoder var rätt alternativ då texten inleder stycket med att kunskapen av sjukdomen har studerats i ett decennium och sedan gick vidare till att en ny upptäckt i Finland skedde.

 77. UHR verkar ha slumpmässigt ordnat svaren (och inte bara ordningen) på några frågor på PP5. Varför.

  • Johan Ström Senior HP-Expert skriver:

   Hej Martin!

   Yes vi har märkt det! Allt som de gör för att försvåra för fuskare är ju bra =)

   Bästa hälsningar
   Johan, VD HPAkademin

 78. Jonas skriver:

  Hej! Superbra jobbat med facit! Vad tror Ni om provets framtid de kommande gångerna? Tänker främst de kommande 1-2 åren. Det har ju varit på tapeten att reglerna kommer ändras och bli striktare, hur ser ni på det? Tänker att det dels påverkar er affärsmodell ganska rejält ifall provet begränsas, och inte minst påverkar möjligheterna för alla andra som söker via HP en chans till drömutbildningen. Tror ni det kommer införas några nya regler inför nästa prov (HT)? Tack igen!

  • Johan Ström Senior HP-Expert skriver:

   Hej Jonas!

   Propositionen för förändring av högskoleprovet är faktiskt släppt. Och i den finns det faktiskt inga dramatiska förändringar nämnda. Det kommer fortsatt att vara 33% av platserna som fördelas med HP. Men det är mycket också som inte nämnt så vi får se vart det landar. Vi är inte så bekymrade från vår sida dock, om de skulle skrota HP helt så får vi göra något annat helt enkelt. Men vi bryr oss ju om HP eftersom det är en så sjukt viktig sak för så många. Jag personligen förändrade hela mitt liv genom att plugga upp mitt resultat på HP. Så vi värnar ju absolut om högskoleprovet och att det fortsatt ska vara en möjlighet att förändra sitt liv och sin situation med!

   Vi kommer att göra en ordentlig analys av propositionen och lägga upp i ett blogginlägg snart, men du kan läsa propositionen här: http://www.regeringen.se/495497/contentassets/8e67c07e28a34416a220bf59b9e0d73c/fler-vagar-till-kunskap—en-hogskola-for-prop.-201718.204.pdf

   Bästa hälsningar
   Johan, VD HPAkademin

 79. Lena skriver:

  Hej!

  Tack för sjukt bra hemsida och live-facit, riktigt imponerande och snyggt löst.

  Jag undrar hur ni vet/var ni ser hur många som fått en viss råpoäng på högskoleprovet? Under ”Om oss” skriver ni på vissa ställen att en viss mängd råpoäng (tex 156/160) har varit det bästa eller nästbästa resultatet i Sverige. Skulle gärna vilja veta hur man själv kan hitta samma statistik.

  Hälsningar,
  Lena

 80. TR skriver:

  Hej!

  Har ni märkt att 2 likadana frågor på version 5 har olika svarsordning? Är detta ännu en fälla av UHR?

  • Johan Ström Senior HP-Expert skriver:

   Hej! Ja vi har en föraning om att det är något lurt med antalet rätta A och antalet rätta B osv. Skriv gärna ännu mer om det =)

   Bästa hälsningar
   Johan, VD HPAkademin

 81. David skriver:

  Ni skriver att ni ändrat F34 från B till C i PP4 efter att ha analyserat de olika versionerna. Men det är inte ändrat i ”version Kim”? Eller fattar jag fel?

  • Johan Ström Senior HP-Expert skriver:

   Hej David!

   Det stämmer, vi ändrade bara i den ena varianten. Variant Kim är oförändrad.

   Bästa hälsningar
   Johan, VD HPAkademin

 82. Anna skriver:

  Camilla, jag skrev också provet i Örebro och funderar på om det kan finnas ytterligare en variant… Har ”normalt” 5-6 fel på verb. men fick på enbart pp5 över 20 fel denna gång.

 83. johan skriver:

  Hej, varför skiljer sig svaren på provpass 4 sig så mycket som dem gör? svaren är ju nästintill olika på varje fråga..

  • Johan Ström Senior HP-Expert skriver:

   Hej Johan!

   Eftersom de är olika varianter. Beroende på var du skrev provet så hade ditt prov en viss ordning. Andra har andra ordningar. Det leder till att det finns olika varianter av facit! På måndag släpps frågorna och då kan vi uppdatera facit ytterligare (och du kan veta vilken variant du hade)

   Bästa hälsningar
   Johan, VD HPAkademin

 84. Calle skriver:

  Tjena!

  Undrar om ni har nån coach som skriver i dyslexi sal? Om inte tror ni att det kan vara så att versionerna varierar något där?
  Sedan på Robin version av pass 4 vilka var alternativen som övervägdes på frågorna med frågetecken?
  Och hur många coacher har ni totalt som tar provet?
  Tack på förhand!

  • Johan Ström Senior HP-Expert skriver:

   Hej Calle!

   Nej vi har ingen coach som skriver med dyslexi, så det kan ju absolut finnas en variant för det. På pass 4 robin så är vi egentligen ganska säkra på alla utom 34. Jag la till nu att den kanske kan vara B

   Vi var 8 coacher som skrev provet nu =)

   Bästa hälsningar
   Johan, VD HPAkademin

 85. Camilla skriver:

  Hej!
  Har någon skrivit i Örebro? Funderar på om facit stämmer eller om de kan finnas fler varianter.
  Mvh, Camilla

  • Johan Ström Senior HP-Expert skriver:

   Hej Camilla!

   Nej ingen i Örebro! Däremot brukar det inte funka så att en specifik variant bara finns i en specifik ort. Men kanske det är så denna gången! =) Hoppas iallafall att du fick jättebra! =)

   Bästa hälsningar
   Johan, VD HPAkademin

 86. Martin skriver:

  Hej,
  Stort tack för en superb jobb! Har de coacher som skriver i samma län alla haft samma version?

  • Johan Ström Senior HP-Expert skriver:

   Hej Martin!

   Jag vet att tidigare prov har det inte varit så att om man varit i samma län har man nödvändigtvis haft samma version. Vi var väldigt utspridda den här gången så jag kan inte svara om det var så denna gången faktiskt!

   Bästa hälsningar
   Johan, VD HPAkademin

 87. Peter K skriver:

  Haha! Är det obligatoriskt att fråga er angående normeringen eller är det lugnt om jag skippar det? ;)

  Hur såg spridningen på provsvaren ut för era coacher på PP5? Var det några frågor som stack ut – speciellt på ELF? Baserat på det, hur ser ni på möjligheten att det finns flera än två versioner av en provdel? Jag kommer inte på någon anledning för provansvarig att trycka fler än två versioner på varje provdel när de redan har det på tre av fyra provdelar. Hur resonerar ni kring det? =)
  En lite mer specifik fundering, hur såg spridningen ut på fråga 40, PP1? (Mitt svar B, ert svar A)

  Tack för att ni hjälper till att dämpa ångesten för oss som inte har tålamod nog!

  • Johan Ström Senior HP-Expert skriver:

   Hej Peter!

   Det är lugge du kan skippa det ;) Nämen normeringsanalysen kommer inom några dagar!

   På PP1 U40 så var det på den varianten tyvärr bara en coach som skrev. Så det är inte helt tillförlitligt tyvärr!

   På PP5 hade vi väldigt liten spridning. Däremot så överensstämmer inte antalen A, antalen B osv mellan varianterna. Så vi funderar lite på om UHR gjort nån grej där. Men mellan varianterna så har våra coacher svarat väldigt nära varandra.

   Tack för att du kom!

   Bästa hälsningar
   Johan, VD HPAkademin

 88. Erik skriver:

  Hade ni någon coach i Sundsvall?

  • Johan Ström Senior HP-Expert skriver:

   Hej Erik!

   Nej det har vi inte! Däremot så har vi coachning via videolänk och digital whiteboard! Så det funkar exakt likadant som coachning på plats och ger lika bra resultat! Skicka oss ett mail på [email protected] så kan vi ringa upp och berätta mer om det! =)

   Bästa hälsningar
   Johan, VD HPAkademin

 89. Alice skriver:

  Hej, tyckte provpass 2 var ovanligt svårt. Är ni säkra på att provpass 3 är utprövningdelen eller är det en gissning? Har skrivit två gånger tidigare och under båda dessa har pp2 varit utprövningsdel och med tanke på hur pp2 gick idag hoppas jag att det är detsamma även i år.

  • Johan Ström Senior HP-Expert skriver:

   Hej Alice!

   Vi är ganska säkra på att PP3 var utprovningspasset. Där hade vi nämligen helt olika uppgifter. På PP2 så hade exakt alla samma prov, så det är mycket osannolikt att det skulle vara utprovningspasset.

   Bästa hälsningar
   Johan, VD HPAkademin

 90. Daniel L skriver:

  Det verkar finnas ytterligare en version av block 5, där yoldiahavet inte kom sist. Min variant hette HA.

  • Johan Ström Senior HP-Expert skriver:

   Hej Daniel!

   Yes vi hade klistrat in fel på variant Bertil! Nu kanske det funkar för dig? =)

   Bästa hälsningar
   Johan, VD HPAkademin

 91. Elsa skriver:

  I vilka städer skrev ni provet?

  • Johan Ström Senior HP-Expert skriver:

   Hej Elsa!

   Vi skrev i Umeå, Stockholm, Linköping, Uppsala och Göteborg!

   Bästa hälsningar
   Johan, VD HPAkademin

 92. Madeleine skriver:

  Hej!
  Pp1 variant Adam sista 3 frågorna på del dkt, han som gjorde ert facit såg han att syd var tvärtom från en vanlig kompass? Eller hur man ska förklara..

  • Johan Ström Senior HP-Expert skriver:

   Hej Madeleine!

   Han har tagit semester nu så jag kan tyvärr inte fråga =) Men kom tillbaka på måndag då vi uppdaterar igen!

   Bästa hälsningar
   Johan, VD HPAkademin

 93. Elvira skriver:

  hej! enligt ert facit fick jag 37 rätt på verbala delen (provpass 2) och bara 13 på verbala delen (provpass 5) . finns det en chans att jag hade en annan version, känns konstigt att jag skulle presterat så ojämt då båda delarna kändes lika bra.

  • Johan Ström Senior HP-Expert skriver:

   Hej Elvira!

   Ja det är mycket troligt! Vi råkade nämligen klistra in fel svar på variant Bertil på den =) Om du går in igen och kollar så får du säkert bättre! =)

   Bästa hälsningar
   Johan, VD HPAkademin

 94. Benjamin Berhane skriver:

  Hej!
  Minns ni vad provfråga 36-38 var? DTK provpass 1

  • Johan Ström Senior HP-Expert skriver:

   Hej Benjamin!

   Tyvärr inte! Det är snurrigt att komma ihåg alla detaljer på en hel provdag =)

   Bästa hälsningar
   Johan, VD HPAkademin

 95. David skriver:

  När får ni reda på vilka städer som har vilka varianter?

 96. Erik Otteblad skriver:

  Hej!
  Stämmer verkligen facit för provpass 5 variant Bertil? Det är nu identiskt med provpass 4 variant Kim efter senaste uppdateringen.

  • Johan Ström Senior HP-Expert skriver:

   Hej Erik!

   Nej det stämde inte! Vi hade råkat klistra in fel! Nu stämmer det dock! =)

   Bästa hälsningar
   Johan, VD HPAkademin

 97. Mats skriver:

  På vilka platser hade ni coacher som skrev?

  Tack för ett gött jobb!

  • Johan Ström Senior HP-Expert skriver:

   Hej Mats!

   Umeå, Göteborg, Linköping, Stockholm och Uppsala =)

   Tack för de fina orden!

   Bästa hälsningar
   Johan, VD HPAkademin

 98. Dilan skriver:

  Är ni säkra på att det inte finns ett annat provpass 2, fick riktigt dåligt uselt på denna av er facit

  • Johan Ström Senior HP-Expert skriver:

   Hej Dilan!

   Vi kan inte veta säkert, men ingen av våra coacher hade någon annan variant än den iaf! Kom tillbaka på måndag när de släpper frågorna. Gå jättegärna in och likea vår page också! Då får du en notifikation när vi lägger upp uppdateringen när frågorna kommer!

   https://www.facebook.com/HPAkademin/

   Bästa hälsningar
   Johan, VD HPAkademin

 99. Tim Nilsson skriver:

  Hej!
  Måste bara säga att jag som nybliven användare här är föga imponerad av ert arbete, grymt bra!

  Läste lite om diskussionen om Yoldia. Jag vill minnas att det längre bak i just den texten stod om hur Yoldia var en intressant detalj i Östersjöns utveckling och då stod det även att Yoldia tillkommit genom bland annat smältvatten, varav jag svarade varmare klimat (A) på fråga 18. Var helt övertygad att det var rätt tills jag gick in här och läste. Vad uppmärksammade ni som jag kanske missat? :)

  Man är ju trots allt en ”mattekille” och ska utifrån ert facit fått 80/80 på de kvantitativa delarna :)

  • Johan Ström Senior HP-Expert skriver:

   Hej Tim!

   Tack för de fina orden!

   Ja vi minns inte så extremt bra exakt hur den frågan var formulerad. Men konsensus bland coacherna var att varmare klimat var rätt svar. Så förhoppningsvis fick du rätt på den!

   Haha wow 80/80 är verkligen inte dumt! =)

   Bästa hälsningar
   Johan, VD HPAkademin

 100. Victor Östlund skriver:

  Ni måste ha ändrat Bertil för 5:an. Fick 28/40 tidigare och nu då jag rättade igen hade jag 11/40, även en annan person på flashback sa det måste vara något konstigt då han hade 9/40 helt plötsligt.

  • Johan Ström Senior HP-Expert skriver:

   Hej Victor!

   Det stämmer! Vi hade råkat tabba oss när vi förde över svaren. Mycket statistik att hålla reda på! =) Nu är det korrigerat!

   Bästa hälsningar
   Johan, VD HPAkademin

 101. Johan skriver:

  Hur gör ni för att minnas facit? Fokuserar coacherna på olika uppgifter eller har alla ni bara väldigt bra minne ;)?

  • Johan Ström Senior HP-Expert skriver:

   Hej Johan!

   Ja vissa av coacherna är helt brutala. Herman och Erik memorerar alla 40 =) Vi vanliga dödliga gör det bästa vi kan =) Det är också därför som det kan bli lite annorlunda när vi sammanställer alla svaren.

   Bästa hälsningar
   Johan, VD HPAkademin

 102. Robert Ingram skriver:

  Kan provpass 5 verkligen stämma? På version Bertil har ni svarat E på fråga 24, detta är en MEK och borde väl bara kunna vara A,B,C eller D.

  • Johan Ström Senior HP-Expert skriver:

   Hej Robert!

   Du har helt rätt! Det blev fel när vi förde över svaren tyvärr! Nu ska det vara rätt så nu ska det funka även med Bertil!

   Bästa hälsningar
   Johan, VD HPAkademin

 103. Johan skriver:

  Hej!

  Är det möjligt att det finns fler varianter med enstaka uppgifter omkastade? Fick till exempel 17/20 ord enligt ert facit men när jag kikar på orden på SvD och svarar som jag gjorde idag får jag 19/20.

  • Johan Ström Senior HP-Expert skriver:

   Hej Johan!

   Ja vi kan inte veta det tyvärr! Vi får hoppas att så är fallet och att du fick 19/20 på provet! =D

   Bästa hälsningar
   Johan, VD HPAkademin

 104. HpGuden skriver:

  Det måste finnas fler facit till PP5 än de ni fått med tror jag. När jag rättar mitt enligt både Anna/Bertil så får jag båda gångerna 9 rätt, ungefär vad man skulle fått om man gissade på alla frågor, men mina rätt är på olika platser.

  • Johan Ström Senior HP-Expert skriver:

   Hej!

   Ja det blev fel när vi förde över variant Bertil tyvärr! Om du rättar mot den varianten nu så ser det säkert bättre ut! =)

   Bästa hälsningar
   Johan, VD HPAkademin

 105. Dan William Stocks skriver:

  Vet ni vem man bör kontakta om man tycker provledaren betett sig olämpligt? Jag frågade om jag fick ha ha ett vanligt analogt armbandsur och svaret blev nej, så jag kunde inte hålla koll på tiden under provet. Jag såg också, från min plats, minst 4 personer med armbandsur som provledaren inte brydde sig om.

  • Johan Ström Senior HP-Expert skriver:

   Hej Dan!

   Åh vad tråkigt! Rent generellt så rekommenderar vi att inte fråga om något. Provledarna har som ren instinkt att säga nej för de vill inte riskera att säga ja. Jätteirriterande.

   Om du skriver igen och det blir fel igen så rekommenderar jag att du hävdar din rätt! Och varje provlokal har också en ”central” dit dispyter tas. Så om provledaren skulle ha fel om något (analogt armbandsur, eller att man tvingas fylla i röda papperet under provtiden etc) Så kan du alltid kräva att få följa med provledaren dit och prata med dens ”chef”. Så om provledaren skulle vägra ett specifikt provpass så kan du i pausen se till att det blir rätt till de resterande provpassen!

   Hoppas att du nådde ditt mål ändå! Annars är det perfekt läge nu att plugga till höstens prov! Vänta inte med att börja plugga bara! Kör igång nu på direkten!

   Bästa hälsningar
   Johan, VD HPAkademin

 106. Jasper van Rijn skriver:

  Antingen tappade jag 80 IQ-poäng under rasten mellan 4 och 5 eller så finns det en tredje variant på pass 5. Brukar ha mellan 1,6 och 2,0 på den verbala delen. Hade 4 fel enligt er lista på del 2 (vilket jag tyckte var svårare än snittet) men skulle enligt era facit ha 20+ fel på provpass 5. Så jag tror och hoppas verkligen det fanns en till variant :)

  • Johan Ström Senior HP-Expert skriver:

   Hej Jasper

   Ja vi hade tabbat oss när vi förde över slutgiltiga versionen. Rätta mot Bertil nu så ska det säkert se bättre ut!

   Bästa hälsningar
   Johan, VD HPAkademin

 107. Erik skriver:

  Jag hoppas verkligen att det finns ett alternativ till för provpass 5. Jag har nämligen nästan alla fel där.

  Jag har sammanlagt 8 fel på de tre övriga delarna. Men jag var trött på slutet (=

  • Johan Ström Senior HP-Expert skriver:

   Hej Erik!

   Ja vi hade tabbat oss när vi förde över slutgiltiga versionen. Rätta mot Bertil nu så ska det säkert se bättre ut!

   Bästa hälsningar
   Johan, VD HPAkademin

 108. Emil skriver:

  Hade ni inte ytterligare ett facit på prov 5? Rättade från er sida förut och nu stämmer inte facit överens med mina svar längre.

  • Johan Ström Senior HP-Expert skriver:

   Hej Emil!

   Yes vi hade tabbat oss när vi förde över slutgiltiga uppdateringen. Nu kan du rätta mot Bertil och få bättre svar! =)

   Bästa hälsningar
   Johan, VD HPAkademin

 109. Anna Toolanen skriver:

  Skrev någon av er provet i Umeå:)?

  • Johan Ström Senior HP-Expert skriver:

   Hej Anna!

   Yes! Vår Umeåcoach Fredrik skrev i Umeå =) Han hade PP1: variant Eva PP4: Robin PP5: Bertil

   Bästa hälsningar
   Johan, VD HPAkademin

 110. Johnna skriver:

  Går det att veta vilken variant av provet man skrivit? T.ex. Adam eller Eva?
  Vänligen Johnna

  • Johan Ström Senior HP-Expert skriver:

   Hej Johnna!

   Tyvärr så kan vi inte se det. Men ta det som du får bäst med och håll tummarna! =)

   Bästa hälsningar
   Johan, VD HPAkademin

 111. O.E skriver:

  Min fråga är angående Provpass 1 kvant. Den versionen jag skrev stämmer mest in med version Adam. Dock är det lite konstigt då jag endast fick 29poäng. På den andra kvantdelen hamnar jag på 35poäng vilket stämmer överens med det jag brukar få allmänt. Kan det vara något fel på er facit eller är det mest troligt att jag underpresterat?

  • Johan Ström Senior HP-Expert skriver:

   Hej Oguz!

   Ja det var bara en coach som skrev variant Adam. Han brukar dock inte ha mer än 1-2 fel per provpass (han hade två fel totalt förra provet) så jag skulle nog tro att det är hyfsat tillförlitligt!

   Jag håller tummarna för att du fått asbra i slutändan!

   Bästa hälsningar
   Johan, VD HPAkademin

 112. Isabella Jansson skriver:

  Hej! På del 5 var mina första 10 rätt men efter det alla fel, jag snittar runt 28/rätt del så det känns konstigt att även dem jag är säker på var fel, har ni fått in uppgifter på att det skulle finnas en tredje alternativ av det sista provet?

  • Johan Ström Senior HP-Expert skriver:

   Hej Isabella!

   Vi märkte nu att vi tabbat oss när vi klistrat in variant Bertil. Korrektion kommer inom några minuter!

   Bästa hälsningar
   Johan, VD HPAkademin

 113. Hanna skriver:

  Hej! Finns det möjlighet att det finns en tredje/fjärde version av provpass 5? Enligt ert facit har jag 7 fel på första verbala delen (provpass 2) medan på provpass 5 har jag enligt era båda facit svarat fel på mer än hälften av frågorna.

  • Johan Ström Senior HP-Expert skriver:

   Hej Hanna!

   ja det är möjligt! Ingen av våra coacher har haft någon annan variant dock. Men det kan absolut finnas en tredje där ute nånstans =) Jag håller tummarna för att så är fallet och att du har alla rätt på den! Vi ser på måndag! Kom tillbaka då =) (då släpper vi ju även lösningar till uppgifterna så skapa ett gratis konto och checka in dem!)

   Bästa hälsningar
   Johan, VD HPAkademin

 114. Alexander Printz skriver:

  Tror ni på spöken

  • Johan Ström Senior HP-Expert skriver:

   Hej Alexander!

   Bara på dom som är snälla =) Laban osv!

   Bästa hälsningar
   Johan, VD HPAkademin

 115. Albin Nordlund skriver:

  Om det är två rätta kolumner, är de då en som är rätt eller kan de vara en blandning av de två?

  • Johan Ström Senior HP-Expert skriver:

   Hej Albin!

   Det är en kolumn som är en variant. Vi kan ju inte lova att det inte finns ytterligare varianter dock! Det sista provpasset så var första 10 samma i båda varianterna!

   Bästa hälsningar
   Johan, VD HPAkademin

 116. Halima Khattar skriver:

  Hej!
  Vad tror ni om normeringen denna gång?

  • Johan Ström Senior HP-Expert skriver:

   Hej Halima!

   Hoppas det gick bra på provet! =)

   Vi kommer med en analys på normeringen närmaste dagarna! Vi behöver lite tid för att analysera bara. Gå jättegärna in och likea vår page och svara på vår poll där om svårighetsgraden! Då får du en notifikation när vi lägger upp den

   https://www.facebook.com/HPAkademin/

   Bästa hälsningar
   Johan, VD HPAkademin

 117. Rebecca Erkenstam skriver:

  Vad tror ni om normeringen? Ungefär som tidigare år eller någon stor förändring?

  • Johan Ström Senior HP-Expert skriver:

   Hej Rebecca! rent generellt så är det ju sällan en stor förändring. Men vi kommer med en analys på det närmaste dagarna! Vi behöver lite tid för att analysera bara. Gå jättegärna in och likea vår page och svara på vår poll där om svårighetsgraden! Då får du en notifikation när vi lägger upp analysen

   https://www.facebook.com/HPAkademin/

   Bästa hälsningar
   Johan, VD HPAkademin

 118. Li skriver:

  Hej!
  Hur tror ni normeringarna kommer att bli det här högskoleprovet? Tror i det blir högre gränser än i höstas?

  • Johan Ström Senior HP-Expert skriver:

   Hej Li!

   Vi kommer med en analys på det närmaste dagarna! Vi behöver lite tid för att analysera bara. Gå jättegärna in och likea vår page och svara på vår poll där om svårighetsgraden! Då får du en notifikation när vi lägger upp den

   https://www.facebook.com/HPAkademin/

   Bästa hälsningar
   Johan, VD HPAkademin

 119. elliot skriver:

  Hej, jag har fått samma svar som er på alla frågor på provpass 1 förutom fråga 17 där jag svarade alternativ D. Kommer ni ihåg vad frågan var och hur motiverar ni ert svar?

  • Johan Ström Senior HP-Expert skriver:

   Hej Elliot!

   Tyvärr kommer jag inte ihåg frågan. Men alla våra coacher har svarat C så om du hade variant Eva och svarade D så skulle jag nog tro att du har fel =) Om du kommer ihåg frågan själv så kanske vi kan förklara! =)

   Bästa hälsningar
   Johan, VD HPAkademin

 120. Keko skriver:

  Hej var årets prov svårare eller lättare än tidigare, vad tror ni blir normeringen för kvant? Kändes som den var svårare än vanligt eller har jag fel?:)

  • Johan Ström Senior HP-Expert skriver:

   Hej Keko!

   Det är lite klurigt för oss som coachar högskoleprovet att bedöma det utan att ge det ganska mycket analys. Det vi tycker är svårt är ju ofta in det man tycker är svårt om man inte jobbar med att hjälpa andra med högskoleprovet. Så vi kommer att återkomma med en grundlig analys! Likea vår FB page så får du en notifikation när vi gjort den analysen =) https://www.facebook.com/HPAkademin/

   Bästa hälsningar
   Johan, VD HPAkademin

 121. Filip Wetterberg skriver:

  Det står fortfarande att ett par av proven inte är tillförlitliga trots slutgiltig uppdatering, är det på G eller är det detta som gäller?

  • Johan Ström Senior HP-Expert skriver:

   Hej Filip!

   Ja det är lite tufft för oss att få hög tillförlitlighet på de varianter som bara enstaka coacher skrev. Så där måste vi vara ärliga med att det absolut kan slinka in något fel. Kom tillbaka på måndag när frågorna släpps om du vill ha total tillförlitlighet =) Då uppdaterar vi facit när vi kan se uppgifterna framför oss! =)

   Likea vår page så får du en notifikation när vi släpper uppdateringen av facit när frågorna kommer: https://www.facebook.com/HPAkademin/

   Bästa hälsningar
   Johan, VD HPAkademin

 122. David Elias Sandberg skriver:

  Hej, jag fick 153/160 enligt ert facit! Undrar bara om ni är bombsäkra på fråga 29 och 32 i PP2? Samt vilken fråga om Yoldia-havet det var ni diskuterade (minns inte vilken som var nr 18).
  Tack på förhand.

  • Johan Ström Senior HP-Expert skriver:

   Hej David!

   Wow grattis! =D Vi hoppas verkligen på att det stämde bra då! Skicka mig ett mail på [email protected] om du är potentiellt intresserad av att bli en del av HPAkademin teamet! =) Då kan vi ta en intervju och sådär! Om du langade 153 så är det ju stor sannolikhet att du har vad som krävs för att vara med på den här sidan av facit! =)

   På fråga 29 svarade alla coacher A. Jag (och tre andra) satte ett frågetecken dock så jag tyckte också att den var klurig! På fråga 32 svarade alla utom en C. Så det är ganska sannolikt att den också är korrekt.
   På Yoldia tror vi att uppgiften som hade som svarsalternativ ”kallare klimat” ”varmare klimat” och något annat var uppgift 18. Jag svarade personligen kallare (C på variant Anna) men vi minns inte exakt vad frågan var så vi kom inte så sjukt mycket längre i de diskussionerna. De flesta trodde varmare dock.

   Tack för att du kommenterade! Hoppas det gick så bra som det verkar!

   Bästa hälsningar
   Johan, VD HPAkademin

 123. leon höglund skriver:

  Hej!
  Superbra jobbat hörni, stor eloge. Vad tror ni om normeringen?

  • Johan Ström Senior HP-Expert skriver:

   Tack Leon!

   Jag vågar inte säga något innan jag satt mig och analyserat noggrannt! Likea vår facebookpage så får du en notifikation när vi lägger upp analysen som kommer om några dagar! =)

   https://www.facebook.com/HPAkademin/

   Bästa hälsningar
   Johan, VD HPAkademin

 124. Aron Törnwall skriver:

  Kan jag utgå ifråbänån att tidigare normeringstabeller kan ge en approximation på mitt resultat?

  • Johan Ström Senior HP-Expert skriver:

   Hej Aron!

   Yes det varierar ju lite från år till år, Men tidigare normeringstabeller kommer att ge en hyfsad indikation iaf! Vi kommer att göra en spekulation om vad vi tror om normeringen i ett separat inlägg inom några dagar. Men vi kan ju inte veta heller (men det stoppar oss inte från att gissa vilt). Kom in och kika på det inom några dagar!

   Bästa hälsningar
   Johan, VD HPAkademin

 125. anton skriver:

  Är det facit för alla versionerna på er hemsida? Mvh desperat kille

  • Johan Ström Senior HP-Expert skriver:

   Hej Anton!

   Vi kan inte veta om det finns ytterligare varianter tyvärr. Men det är de olika varianter som någon av våra coacher hade iaf! =)

   Bästa hälsningar
   Johan, VD HPAkademin

 126. Frank skriver:

  Hur svårt tyckte ni provet var jämfört med tidigare år?

  • Johan Ström Senior HP-Expert skriver:

   Hej Frank!

   Jättesvårt att säga! Vi ska snacka ihop oss närmaste dagarna och vill jättegärna ha din åsikt också! Gå supergärna in på vår facebook page och svara på vår poll där! https://www.facebook.com/HPAkademin/

   Vi släpper en analys sen om några dagar i pagen och här på hemsidan!

   Bästa hälsningar
   Johan, VD HPAkademin

 127. Ida Lundström skriver:

  Ni kommer inte sammanställa facit något mer? Så det inte är flera alternativa svar.

  • Johan Ström Senior HP-Expert skriver:

   Hej Ida!

   Om det inte är så att vi hittar något fel som vi råkat klistra in galet, så kommer vi inte att uppdatera facit ytterligare nu! =)

   Hoppas att du nådde ditt mål! =)

   Bästa hälsningar
   Johan, VD HPAkademin

 128. Nicholas Jackson skriver:

  Hej!
  Jag skrev provet i Göteborg och vill minnas att de fyra sista frågorna på LÄS var om kollektiva minnen medan Östersjön rörde fråga 13-16.
  Kan det vara så att det finns ytterligare versioner än de ni har facit på?

  • Johan Ström Senior HP-Expert skriver:

   Hej Nicholas!

   Ja det kan absolut stämma. Vi kan ju inte garantera att det inte finns ytterligare varianter. Så vi håller tummarna för att du fick ännu bättre på en annan variant! =D Vi kommer att veta på måndag när de släpper uppgifterna. Kom tillbaka då så kan du också se våra lösningar till dem som vi kommer att göra då! Skapa en gratis användare för att kunna ta del av dem (eller betalande också förstås =P)

   Bästa hälsningar
   Johan, VD HPAkademin

 129. Evelina Sol Åsberg Siska skriver:

  Skulle ni säga att detta var ett tuffare test eller ett enklare test relativt till normeringen?

  • Johan Ström Senior HP-Expert skriver:

   Hej Evelina!

   Vi har inte haft chans att analysera svårighetsgraden än! Gå jättegärna in på vår facebookpage: https://www.facebook.com/HPAkademin/ och svara på vår poll där! Vi kommer att komma med en analys av svårighetsgraden inom några dagar när vi fått smälta provet! =)

   Bästa hälsningar
   Johan, VD HPAkademin

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

error: Alert: Content is protected !!