HPAkademins frågestund hösten 2018

UPDATE 2018-10-25, Normeringsspekulationen är nu skapad! Kom in och kika på den här: https://hpakademin.se/normering-hogskoleprovet/

UPDATE: frågorna är nu släppta! Vi håller på att göra lösningar till proven just nu! Du kan nå frågorna genom att skapa en gratis användare och sen gå in till vår HP-simulator! där provet finns längst uppe. Lösningarna är förstås inte skapade ännu, men vi hoppas kunna skapa dem inom kort.

Här kan du ställa frågor som vi besvarar så fort vi kan!

 

Skapa en gratisanvändare

Detta provets lösningar är gratis, men du kan även förstås köpa webbkursen om du vill ta del av alla våra tips, lösningar, uppgifter och metoder.

Köp webbkursen

 

Du ställer frågor här genom att göra en kommentar med frågan i =)

 

108 svar till “HPAkademins frågestund hösten 2018”

 1. Emma skriver:

  Hej!
  Jag fick 73 på kvant och 70 på verbal. Vad tror ni om mina chanser att komma in på läkarprogrammet i Lund till våren?

  • Johan Ström Senior HP-Expert skriver:

   Hej!

   Vad har intaget där varit de senaste åren?

   Bästa hälsningar
   Johan, VD HPAkademin

 2. Josefin Jakobsson skriver:

  När kommer normeringsspekulationerna?

 3. Hanna skriver:

  Fråga 19 PP2. Är inte rätt svar på denna D. Roten ur 5/9 kan väl vara både positiv och negativ, på samma sätt som roten ur 25 kan vara -5 och +5. Då går det väl inte att säga att A är större än B

  • Johan Ström Senior HP-Expert skriver:

   Hej Hanna!

   Det är faktiskt med i konventionerna att det inte kan vara negativt. T.ex. roten ur 9 är alltid +3. Men x^2=9 har två lösningar för x, x=+3 och x=-3.

   Det är lite lurigt men man får helt enkelt bara memorera det att det är så!

   Bästa hälsningar
   Johan, VD HPAkademin

 4. Anders Köhler skriver:

  Hallå där!

  Jag har nu läst fråga 38 i provpass 5 om och om igen för att begripa varför facit anser att svaret är D men det går bara inte. Var någonstans i texten argumenteras det på något sätt att kemikalierna i fråga inte skulle kunna vara feromoner överhuvudtaget? Det står uttryckligen att de inte är MÄNSKLIGA feromoner, vilket ju är en totalt annan sak. Det är ju grundläggande lingvistik; om min dator inte är DIN egendom betyder ju inte det att den inte kan vara en egendom överhuvudtaget.

  I och med den distinkta inklusionen av termen ”human” i texten finner jag det enbart rimligt att svaret snarare skulle vara C då det finns högst goda skäl att tolka det som att molekylerna i fråga förekommer hos däggdjur (även om det inte explicit skrivs så) i och med att termen ”mammals” nämns i det stycke som är relevant för frågan. Tänker jag fel?

  Med vänlig hälsning
  Anders Köhler

  • Johan Ström Senior HP-Expert skriver:

   Hej Anders!

   Ja det är ju liten så att i vissa verbala uppgifter så handlar det om vilket svarsalternativ som är ”mest rätt”.

   Här är det ju också så att svarsalternativ D är lite ”försvagat” (vilket gör att sannolikheten att det är rätt ökar) iochmed att man skriver ”do not seem to be”. Det blir alltså svårare att utesluta att den ska vara rätt. Så även om de säger att de inte verkar vara ”human pheromones”, så är det sannolikt att man kan tolka det som att de inte är pheromoner överhuvudtaget. Speciellt eftersom de nämns i samma stycke som man nämner att det säljs saker på internet som om de vore pheromoner (men man indikerar med ”pheromones” att de säljs falskeligen trots att de inte är pheromoner). För att C ska vara rätt så måste man ju faktiskt få någon form av stöd för det ganska specifika påståendet. Mammals nämns ju bara som en referens till att människor – som djur – har pheromoner. Inte att mammals skulle vara relaterade till de specifika molekylerna.

   Det är alltså inte klockrent D precis som du säger, men det är absolut det som är ”mest rätt”.

   Bästa hälsningar
   Johan, VD HPAkademin

 5. Ch Fa skriver:

  Stort tack för spännande statistik!

  • Johan Ström Senior HP-Expert skriver:

   Tack själv för att du är här och kikar! =)

   Bästa hälsningar
   Johan, VD HPAkademin

 6. Kajin Baderkhan skriver:

  Hur tror ni att normeringen kommer att vara?

 7. Kilian Liebe skriver:

  Jag förstår vad du menar, men cirkeln i det exemplet har ju en annan kurvatur. Den bågen inom rektangeln har ju inte samma kurvatur som bågen i själva uppgiften hade.

  • Johan Ström Senior HP-Expert skriver:

   Jag förstår din tanke med det också. Men det är ju så att man inte kan anta att en grafisk bild faktiskt är så, om det bara är så att den ”ser ut så”. (med undantag då för konventionen att om en rak linje ser rak ut så är den rak). Vi har faktiskt fått ett väldigt bra svar från UHR om denna frågan där de medger att de har gjort lite fel på denna. Men det är inte tillräckligt för att det ska behöva ändras i facit. Vi kommer att göra en liten video snart där vi diskuterar problemet med denna uppgiften och andra liknande problem som kan dyka upp om man missförstår konventionerna!

   Bästa hälsningar
   Johan, VD HPAkademin

 8. Anders Karlsson skriver:

  Men om vi tänker oss exempel som din bild så kommer inget av de övriga alternativen att verka riktigt ändå. Jag tycker att det är uppenbart vad de har menat med uppgiften. Möjligen förvandlas uppgiften till en extremt avancerad läsförståelseuppgift.

  • Johan Ström Senior HP-Expert skriver:

   Jo absolut. Men den är likväl lite felkonstruerad. Vi har fått svar nu från UHR och kommer att redogöra utförligt för det inom några dagar!

   Bästa hälsningar
   Johan, VD HPAkademin

 9. Sanna Nilsson skriver:

  Oj, såg att ni redan svarat en fråga ang detta – fint att se att ni funderat kring detta och att ni inte tror att era insatser påverkar normeringen nämnvärt!

  • Johan Ström Senior HP-Expert skriver:

   Hej Sanna!

   Jo precis vi skulle inte göra det om det var så att vi trodde att det påverkade nämnvärt. Vi maxar heller inte antalet provskrivare, det är inte som att exakt alla coacher på HPAkademin skriver =) Vi är ungefär 8 personer som skriver eftersom det är det antalet vi måste vara för att kunna leverera ett tillräckligt säkert facit, så vi kommer varken att göra fler provskrivare eller färre än det vi varit nu senaste åren, så även om det skulle påverka så skulle det inte vara någon missgynning nu från år till år =) Faktiskt så är det så att ganska många av de som skriver 2,0 är sådana som är helt orelaterade till HPAkademin men som ändå gör det för skojs skull och har 2,0 sen tidigare. Så det är inget nytt fenomen och inget som missgynnar provskrivare nu.

   Tack för frågan!

   Bästa hälsningar
   Johan

 10. Alfons Lönnström skriver:

  Om en provledare ställer krav som varken UHR eller universitetet ställer, måste man då följa dessa krav? Exempelvis om man tvingas ta av sig sina analoga klockor. Förstår de inte att det är en enorm nackdel att inte ha någon uppfattning om tiden? Och om provledaren glömmer bort att meddela att det är 5 min kvar och ingen i salen har markerat sina svar, vad gör man då?

  • Johan Ström Senior HP-Expert skriver:

   Hej Alfons!

   Ja det är förstås jobbigt om en provledare missförstår reglerna. Det du bör göra är att säga till provledaren att du vill göra en anmärkning och att den ska prata med ”ledningscentralen” som är på den lokalen. De har en chef som sköter sådana frågor så om du säger till så ska det värsta som händer att du behöver skriva under de förutsättningarna i första provpasset. Du kan också följa med provledaren i pausen dit (det är dit de går efter varje pass).

   Det är som tur är otroligt ovanligt att provledaren glömmer att säga att det är 5 minuter. Men om det händer så är det segt!

   Bästa hälsningar
   Johan, VD HPAkademin

 11. Oguz skriver:

  Hej

  Jag fick 73 på kvant och undrar om ni tror att normeringen kommer vara så tuff så att 2.0 för iår kommer hamna på 76? Känns som att alla tycker att provet var mycket enklare jämfört med förra gången. Finns inget år då 73 har varit mindre än 1.9 men skulle det vara så att det blev 1.8 så skulle allt förstöras för mig.

  • Johan Ström Senior HP-Expert skriver:

   Hej Oguz!

   Vår normeringsspekulation är ute nu: https://hpakademin.se/normering-hogskoleprovet/

   Jag tror att det inte är omöjligt att kvant blir lite svårare även uppe på de höga nivåerna. Men att 73 skulle bli 1,8 finner jag mycket osannolikt! Så du behöver nog inte vara allt för nervös. Jag håller tummarna för dig!

   Bästa hälsningar
   Johan

 12. Kilian Liebe skriver:

  Att PP4 F12 skulle vara felkonstruerad stämmer ej. Eftersom en liksidig, rätvinklig triangel kan konstrueras i cirkeln med x som katet måste punkten vara cirkeln medelpunkt. Med en korda som inte gick genom medelpunkten skulle väl inte en sådan triangel kunna konstrueras?
  x måste därför vara cirkelns radie.

  • Herman Appelgren HPAkademin skriver:

   Hej Kilian!
   Precis som att man inte endast från bilden kan anta att punkten ligger i mitten av cirkeln anser inte vi att man kan anta att punkten ligger rakt ovanför den punkt där cirkeln tangerar L2. Kunde man anta detta skulle man få det resultat du säger. Se t.ex. denna bild som illustrerar ett möjligt fall där detta antagande inte gäller. Jag antar att det framgår att jag tyckte mer om matte än bild i grundskolan.

   Bästa hälsningar
   Herman Appelgren, Produktchef

 13. Ch Fa skriver:

  Hej,
  Nej, tycker inte det är ett dugg dumt utan var mest nyfiken på hur många av de som får 2,0 som faller inom kategorin ”proffsskrivare”. Jag tyckte att årets prov verkade ovanligt lätt (har visserligen inte skrivit tidigare på många år, men har tittat på gamla prov), men tror jag skrev ganska bra nu och då börjar det såklart också blir lite spännande att höra hur fördelningen ser ut i gruppen med 2,0 (det är ju ovanligt att någon får alla rätt, men hur många brukar skriva med 1, 2, 3 antal fel och så vidare?).
  Tack för en bra service med facit, mm.

  • Herman Appelgren HPAkademin skriver:

   Hej igen!
   Det är som du säger mycket ovanligt att någon får alla rätt, och det är sällan fler än 4-5 personer som får mer än 155 rätt. Gällande hur många ”proffsskrivare” som får 2.00 var det i våras 12 personer som fick 2.00 som redan hade fått 2.00 minst en gång sedan hösten 2011, varav 5 personer jobbar hos oss. Hösten 2017 var det 7 personer som fått 2.00 tidigare. Tittar man på antal rätt skulle det kunna stämma att detta prov var lite lättare än de brukar, eftersom det endast bland våra coacher är 5 personer som har fått fler än 155 rätt (enligt vårt facit). Senare i veckan kommer vi att publicera ett blogginlägg där vi diskuterar hur vi tror att normeringen kommer att slå detta år, och då kommer den upplevda svårighetsgraden säkert att komma upp.

   Bästa hälsningar
   Herman Appelgren, Produktchef

 14. BB skriver:

  Hej! Kan 68 på kvant och 67 verbal räcka för läkarprogrammet i Göteborg?

  • Herman Appelgren HPAkademin skriver:

   Hej Bianca!
   Med normeringen från något av de senaste två proven hade de poängen gett dig 1.7 på kvant och 1.6 på verbal, d.v.s. 1.65 sammanvägt. Antagningspoängen för HP i urval 1 enligt UHR:s antagningsstatistik har de senaste två antagningarna varit 1.7, så det är gränsfall. I Linköping, Örebro eller Umeå hade 1.65 dock räckt för att bli antagen. Du kan läsa mer om normeringen här. Senare i veckan kommer vi att publicera ett inlägg på vår blogg där vi diskuterar hur vi tror att normeringen kommer att slå detta år.

   Bästa hälsningar
   Herman Appelgren, Produktchef

 15. Anders Karlsson skriver:

  Fast jag läste ju på export…

  • Herman Appelgren HPAkademin skriver:

   Hej Anders!
   Ja, det kan hända den bästa!

   Bästa hälsningar
   Herman Appelgren, Produktchef

 16. Mattias Kristensson skriver:

  Hej,
  Vilken svårighetsgrad har era experter bedömt att gårdagens prov håller i förhållande till de tidigare proven? Vilket prov o dess normering är lämpligast att jämföra med? Jag hade 74/80 på kvant och 47/80 på verbal!

  • Herman Appelgren HPAkademin skriver:

   Hej Mattias!
   Det är oftast bäst att jämföra med något av de senaste proven, eftersom normeringen från prov till prov inte brukar variera särskilt mycket. Vid något av de senaste två proven hade dina poäng gett 2.0 på kvant och 1.0 på verbal, alltså 1.50 sammanvägt. Du kan läsa mer om normeringen här. Senare i veckan kommer vi att publicera ett inlägg på vår blogg där vi diskuterar hur vi tror att normeringen kommer att slå detta år. Vi har ännu inte någon samlad uppfattning om huruvida vi tycker att provet var lättare eller svårare än tidigare år.

   Bästa hälsningar
   Herman Appelgren, Produktchef

 17. Anders Karlsson skriver:

  Hejsan, är ni verkligen säkra på fråga 40 i provpass 4? Jag får det till 1400 miljoner.

 18. Edgar Pielbusch skriver:

  Hej HP Akademin, på fråga 16 under den andra verbala delen svarade ni alternativ C ”Tänk fritt om Strindberg!”. Vad är motiveringen bakom? Själv svarade jag D då Sten-Olof säger ”Detta får paradoxalt nog till följd att eleverna läser honom på samma sätt som de läser en lärobok – ett nödvändigt ont som ska pluggas in och sedan rapas upp vid examination” han menar senare att lösningen är ”Önskar vi en mer öppen skola måste vi våga motarbeta en undervisning där konst och litteratur reproduceras som en fixerad uppsättning data eller som okritiskt upphöjer dominerande litterära normer och tolkningstraditioner till objektiv sanning”. Problemet han nämner skulle kunna lösas genom att ge eleverna den frihet som kommer med att få välja litteratur på egen hand och på så sätt inte bara läsa boken för provets skull.

  Tack på förhand.

  • Herman Appelgren HPAkademin skriver:

   Hej Edgar!
   Bra fråga, jag ber om ursäkt för att vi inte hann svara på den igår! Som du konstaterar anser Ullström att man bör ha en öppnare inställning till Strindberg, där man släpper fram elevers egna reflektioner även om de inte stämmer överens med den bild kurslitteraturen vill förmedla. Detta är alltså en uppmaning till att låta eleverna tänka fritt om Strindberg. Det är fullt möjligt att man skulle kunna uppnå detta genom att ge eleverna mer inflytande över undervisningen, men det är inget Ullström uttryckligen säger. ”Tänk fritt om Strindberg!” stämmer alltså bättre överens med det Ullström faktiskt säger.

   Bästa hälsningar
   Herman Appelgren, Produktchef

 19. Charlotte Ter-Borch skriver:

  Sorry, mitt misstag. Ser att de ”bytt ut” 6 mot 8 i alternativet.

 20. Charlotte Ter-Borch skriver:

  Hej!
  Pp 4 uppg. 26 måste vara C? Ni har angett B.

 21. EL skriver:

  Hej, när idag och vart kommer frågorna att publiceras från igår?

 22. Fredrik skriver:

  Hej. Skrev 73 på kvant och 59 på verbala. Vad skulle detta landa på för normeringspoäng?

  • Herman Appelgren HPAkademin skriver:

   Hej Fredrik!
   Med normeringen från vårens prov hade de poängen gett dig 1.9 på kvant och 1.4 på verbal, d.v.s. 1.65 sammanvägt :) Du kan läsa mer om normeringen här. Senare i veckan kommer vi att publicera ett inlägg på vår blogg där vi diskuterar hur vi tror att normeringen kommer att slå detta år.

   Bästa hälsningar
   Herman Appelgren, Produktchef

 23. Anna skriver:

  Det var många år sedan jag senast gjorde HP (bortsett från igår), jag undrar när man slutade med engelska synonymer? Minns att jag var väldigt dålig på det 😂
  (Jag gjorde provet 98-99 om jag minns rätt)

  • Herman Appelgren HPAkademin skriver:

   Hej Anna!
   Jag är född -95, så jag har lite svårt att minnas proven från sent 90-tal ;) Min gissning är dock att den delen försvann när man gjorde stora ändringar av provets struktur hösten 2011. Det var då man slog samman delarna till en kvantdel och en verbal del, samt lade till provdelarna XYZ, KVA och MEK. De engelska synonymerna kan dock även ha tagits bort tidigare.

   Bästa hälsningar
   Herman Appelgren, Produktchef

 24. Hanna G skriver:

  Hej, våra provledare skötte inte sig enligt reglerna, enligt mig då. De öppnade de färgade plastförpackningarna innan vi fick gå in 2-3 av provpassen och då klockan i salen inte fungerade ”tvingade” de alla som ville ha armbansur att ha det på armen och inte på bordet, sa till hon ena att det står klart och tydligt i reglerna att klockan ska va på bordet men trots det skulle alla ha den på armen. Är detta något jag borde förmedla till universitetet eller ska man strunta i det?

  • Herman Appelgren HPAkademin skriver:

   Hej Hanna!
   Så tråkigt att allt inte gick helt smidigt hos er! Tyvärr är det ett återkommande problem att provvakter inte vet exakt vad som gäller. Det du kan göra är att höra av dig till din provanordnare. Deras kontaktuppgifter ska stå i kallelsen du fick inför provet. Jag tror inte att man kommer att kunna göra något åt att ni inte fick optimala förutsättningar, men det är bra för dem att känna till att provvakterna inte hade 100 % koll. Glöm inte att ange vilken provlokal du skrev i.

   Bästa hälsningar
   Herman Appelgren, Produktchef

 25. Vickis skriver:

  Hej! SÅ tacksam över snabb publicering på er hemsida! Rättat enligt ert prel. facit för hp 2018, höst. 61 på kvant och 68 på verb. Hur långt tror ni det tar mig baserat på tidigare normeringar samt vad ni gissningsvis tror denna normering hamnar på?

  • Herman Appelgren HPAkademin skriver:

   Hej Vickis!
   Så roligt att du uppskattar vårt arbete! Med normeringen från vårens prov hade de poängen gett dig 1.5 på kvant och 1.7 på verbal, d.v.s. 1.60 sammanvägt :) Du kan läsa mer om normeringen här. Senare i veckan kommer vi att publicera ett inlägg på vår blogg där vi diskuterar hur vi tror att normeringen kommer att slå detta år.

   Bästa hälsningar
   Herman Appelgren, Produktchef

 26. Fredrik Banke skriver:

  Vad hade 74 på kvant och 67 på verbala gett för sammanvägt resultat?
  Känns som denna normering kommer var lite högre än förra

  • Herman Appelgren HPAkademin skriver:

   Hej Fredrik!
   Med normeringen från något av de senaste två proven hade de poängen gett dig 2.0 på kvant och 1.6 på verbal, d.v.s. 1.80 sammanvägt :) Du kan läsa mer om normeringen här. Senare i veckan kommer vi att publicera ett inlägg på vår blogg där vi diskuterar hur vi tror att normeringen kommer att slå detta år.

   Bästa hälsningar
   Herman Appelgren, Produktchef

 27. Herman Appelgren HPAkademin skriver:

  Hej Johan!
  Med normeringen från något av de senaste tre proven hade de poängen gett dig 1.7 på kvant och 1.6 på verbal, så precis 1.65 sammanvägt :) Du kan läsa mer om normeringen här. Senare i veckan kommer vi att publicera ett inlägg på vår blogg där vi diskuterar hur vi tror att normeringen kommer att slå detta år.

  Bästa hälsningar
  Herman Appelgren, Produktchef

 28. Lola skriver:

  Varför skriver man 6 siffrorna längst upp i vänster till svarhäfet från provhäfte. Är det viktigt att skriva siffrorna och har alla deltagare samma siffror?

  • Herman Appelgren HPAkademin skriver:

   Hej Lola!
   Numret på svarshäftet är unikt för varje provskrivare. Anledningen till att man skriver detta på provhäftet är för att i efterhand kunna se vilket provhäfte varje provskrivare har haft. Detta används exempelvis för att kontrollera om det har funnits något tryckfel om någon överklagar sitt resultat. När det har funnits olika varianter av provet har detta även varit viktigt för att kunna verifiera vilken variant olika personer har fått.

   Bästa hälsningar
   Herman Appelgren, Produktchef

 29. Martin Domell skriver:

  Hej! Har ni koll på när frågorna till provet publiceras?

  • Herman Appelgren HPAkademin skriver:

   Hej Martin!
   UHR har inte gett någon exakt tid, men de brukar släppas runt 12-tiden. Vi kommer att skriva här och länka till uppgifterna när de har släppts.

   Bästa hälsningar
   Herman Appelgren, Produktchef

 30. Charlotte skriver:

  Hej!
  När släpps frågorna idag?

  • Herman Appelgren HPAkademin skriver:

   Hej Charlotte!
   UHR har inte gett någon exakt tid, men de brukar släppas runt 12-tiden. Vi kommer att skriva här och länka till uppgifterna när de har släppts.

   Bästa hälsningar
   Herman Appelgren, Produktchef

 31. R skriver:

  Hej
  Jag rättade med hjälp av erat facit men upptäckte att jag hade ovanligt många fel i den engelska delen på pp5, särskilt de 4 sista frågorna. Hur pass säkra är era coacher på dessa frågor? Engelska är mitt starkaste ämne så det känns inte som att jag borde ha så många fel med tanke på att jag hade rätt på resterande engelska frågor.

  • Herman Appelgren HPAkademin skriver:

   Hej!
   Alla våra coacher svarade samma sak på de sista åtta frågorna på PP5, så vi är tämligen säkra på att det är rätt. Har du kollat om du kan ha råkat förskjuta dina svar?

   Bästa hälsningar
   Herman Appelgren, Produktchef

 32. Ch Fa skriver:

  Lämnar era coacher in ifyllda svarsblanketter och betyder det i så fall att runt 8 av de 36 som skrev 2,0 i våras var era anställda (som då gissningsvis inte skrev provet för att komma in på en utbildning eftersom jag antar att de skrivit mkt bra på HP resan tidigare)?

  • Herman Appelgren HPAkademin skriver:

   Hej!
   Ja, våra coacher lämnar in sina svarspapper, och de flesta av dem landar konsekvent 2.00.

   Jag antar att du frågar för att du tycker att det är lite dumt att personer som inte behöver sitt HP-resultat till antagningen ”stjäl” en så stor andel av de höga resultaten från bättre behövande? Vi har tänkt på detta, och det är faktiskt inte så illa som det kan verka. Det sker ingen normering av det sammanvägda provresultatet, utan endast av kvantdelen och verbala delen var för sig. På provet i våras var det 723 personer som fick 2.0 på kvant och 362 som fick 2.0 på verbal, men det var endast 36 personer som fick 2.0 på båda delarna och därför 2.00 sammanvägt. Det är alltså snarare så att 8 av 723 respektive 362 personer som var våra coacher, vilket inte lär påverka normeringen nämnvärt.

   Bästa hälsningar
   Herman Appelgren, Produktchef

 33. Alexander Lucas Persson skriver:

  Var kan man hitta frågorna imorgon?

  • Herman Appelgren HPAkademin skriver:

   Hej Alexander!
   Vi kommer att länka till frågorna både från facitsidan och härifrån så snart UHR har publicerat dem.

   Bästa hälsningar
   Herman Appelgren, Produktchef

 34. Petra skriver:

  Hej!
  Tack för ert skuggfacit!! Så skönt för en orolig själ att få något att titta på! Hur vet ni att provpass 1 var utprövningspasset?

  Vänliga hälsningar Petra

  • Herman Appelgren HPAkademin skriver:

   Hej Petra!
   Så roligt att du uppskattar vårt facit! På alla pass förutom utprövningspasset får alla samma uppgifter oavsett var man skriver provet. På provpass 1 fick våra coacher olika provpass, så därför vet vi att det var utprövningspasset.

   Bästa hälsningar
   Herman Appelgren, Produktchef.

 35. SB skriver:

  Jag vet att ni är relativt säkra på era svar men vilka frågor är det som är minst säkra, d.v.s. där flest avviker?

  • Herman Appelgren HPAkademin skriver:

   Hej!
   På följande uppgifter är det fler än en coach som har svarat något annat än vad vårt facit säger:

   PP2: F31 (2 svarat D).
   PP3: F10 (1 A, 1 E), F29 (1 A, 1 D)
   PP4: F16 (3 A), F22 (2 A), F26 (2 C)
   PP5: F10 (4 C, 1 D). F10 var ”kokettera” som betyder ”göra sig intressant”, vilket var alternativ A.

   Vi kommer att gå igenom alla uppgifter där vi har ett eller fler avvikande svar när uppgifterna släpps.

   Bästa hälsningar
   Herman Appelgren, Produktchef

 36. Carl Enholm skriver:

  Lovar att såklart titta imorgon. Men jag fick C respektive D och jag är tillräckligt säker på den för att säga det här. Skrev provet i Västerås.

 37. Carl Enholm skriver:

  Har ni koll på fråga 29. och 30. i Provpass 4? Vad var någon av dem respektive era svar? Jag borde inte ha fel på någon av diagramuppgifterna och speciellt inte den. Bekräftar ifall jag har annorlunda eller samma svar som er.

  • Herman Appelgren HPAkademin skriver:

   Hej Carl!
   Alla våra coacher har svarat B respektive A på F29 respektive F30 på PP4. Jag kommer dock inte ihåg vilka frågor det var, så jag kan inte närmare motivera varför vi har svarat som vi har gjort. Uppgifterna släpps imorgon, så då kommer vi har större möjlighet att diskutera enskilda uppgifter.

   Bästa hälsningar
   Herman Appelgren, Produktchef

 38. Fredrik Banke skriver:

  Tyckte sista frågan i pass 5 angående The Berlin Conference om stater gränsdragning var en extremt dålig uppgit (ELF). Alternativ Land Reform och Colonialism var så himla svårt att skilja mellan. Vad tänker ni om det? Nästan så att man kan klaga!

  • Herman Appelgren HPAkademin skriver:

   Hej Fredrik!
   Jag håller med om att den var lite klurig. Det man behöver tänka på här är att ”land reform” vanligtvis syftar på interna förändringar inom ett land, t.ex. om staten avyttrar/förstatligar/omfördelar delar av landets markområde. Berlinkonferensen handlade inte om detta utan om hur de Europeiska staterna skulle dela upp Afrika mellan sig. I detta sammanhang anser vi att colonialism passar klart bäst, även om land reform också hade varit tänkbart om colonialism inte varit ett alternativ.

   Bästa hälsningar
   Herman Appelgren, Produktchef

 39. Kmh skriver:

  (han mådde bättre sen)
  jag har dock läst att de brukade göra extra prov åt några religiösa personer som inte kunde skriva på lördagar (?), så det måste väl finnas något extra… mitt resultat påverkas ju av detta, resten av delarna gick bättre än någonsin, skulle ha fått väldigt bra resultat om jag fått göra det provpasset som normalt…

 40. Lisen skriver:

  Jag håller tummarna för att det är C ;)
  Minns någon frågan?

 41. Elina skriver:

  Hur tror ni normeringen blir i år? Var det ett lätt eller svårt prov? har jämfört med ert facit och bör hamna på 1.3 om man jämför med tidigare års normeringstabeller! så nöjd :)

  • Herman Appelgren HPAkademin skriver:

   Hej Elina!
   Så roligt att det verkar ha gått bra för dig! Vi har skapat en omröstning på vår Facebook-sida om hur svårighetsgraden på provet har upplevts denna gång. För att inte riskera att kontaminera resultatet vill vi inte uttala oss om svårighetsgraden förrän imorgon, men du får gärna gå in och rösta och se vad andra tycker: https://www.facebook.com/HPAkademin/. Senare i veckan kommer vi att publicera ett blogginlägg där vi spekulerar i hur vi tror att normeringen kan tänkas bli denna gång.

   Bästa hälsningar
   Herman Appelgren, Produktchef

 42. Axel Johansson skriver:

  vad var svaret på fråga 39 eller 40 i andra kvant där man skulle hitta diferensen mellan syd, väst, norr afrika och syd amerika?

  • Herman Appelgren HPAkademin skriver:

   Hej Axel!
   Jag vill minnas att detta var F40 på PP4. I så fall var rätt svar D, vilket jag tror var 1 950 miljoner kronor. Det är dock möjligt att jag minns fel på frågenumret. Imorgon när uppgifterna släpps kommer det att vara lättare att veta svaren på specifika uppgifter.

   Bästa hälsningar
   Herman Appelgren, Produktchef

 43. Kilian Liebe skriver:

  Varför fanns endast en version av provet i år tror ni?

  • Herman Appelgren HPAkademin skriver:

   Hej Kilian!
   Alla våra coacher som har skrivit provet i olika delar av landet har haft samma variant. Det är förstås möjligt att det har funnits andra versioner som vi inte har upptäckt, men det är inte så sannolikt. Tidigare gånger när det har varit olika varianter har vi upptäckt samtliga.

   Bästa hälsningar
   Herman Appelgren, Produktchef

 44. Kmh skriver:

  Under det tredje provpasset var det en person i salen som fick epilepsianfall.. En provvakt pratade med på telefon med 112, ambulansen kom, osv. Det blev ganska stökigt (och obehagligt faktiskt) och det gick inte att skriva provet som normalt. Tror ni att de kommer att ge oss ett till tillfälle att skriva 1 verbal del?

  • Herman Appelgren HPAkademin skriver:

   Hej!
   Så tråkigt att höra! Hoppas att det gick bra för personen ifråga och att ni andra ändå kunde göra det bästa av situationen.

   Tyvärr tror jag inte att utsikterna är så goda att få skriva om provpasset. Nu efteråt är ju svaren kända, och alla måste göra samma uppgifter för att resultaten ska vara jämförbara. Du kan dock kontakta din provanordnare för att vara helt säker. I din kallelse ska det finnas kontaktinformation till dem.

   Bästa hälningar
   Herman Appelgren, Produktchef

 45. Wilma Vikström skriver:

  Hej! Hur vet jag vilken av delarna som är vilken? Skrev dyslexiprovet. Kommer ihåg vad tre stycken heter men inte vad ni räknar som del ett och del två!

  • Herman Appelgren HPAkademin skriver:

   Hej Wilma!
   Dyslexiprovet är likadant som det vanliga, bortsett från att utprövningspasset är struket. Dina provpass 1-4 bör alltså motsvara våra provpass 2-5.

   Bästa hälsningar
   Herman Appelgren, Produktchef

 46. Agnes Miriam Signe Gustafsson skriver:

  Går det att kolla på de gamla normeringstabellerna för att få en fingervisning om hur det gick, eller är det bara dumt?

 47. Rebecca Dobos skriver:

  Ni coacher är inte oense om några av svaren? Jag kommer ihåg att ni i våras stod mellan ”två svar” på några av frågorna?:)

  • Herman Appelgren HPAkademin skriver:

   Hej Rebecca!
   Denna gång är vi betydligt säkrare på svaren än tidigare omgångar. Detta beror på att alla våra coacher har haft samma variant av provpassen och vi har svarat mer samstämmigt än tidigare. Det är endast ett fåtal frågor där fler än en person avviker från vårt facit, och även på dessa är vi tämligen säkra på att vårt facit stämmer. När frågorna släpps imorgon kommer vi att kolla en sväng extra på alla frågor där någon av coacherna har avvikit från övriga.

   Bästa hälsningar
   Herman Appelgren, Produktchef

 48. sara skriver:

  Hej,

  Vad menar ni med att det bra verkar finnas ett prov för processa 4? Tror ni de kommer en annan variant på den?

  • Herman Appelgren HPAkademin skriver:

   Hej Sara!
   Vid de senaste provtillfällena har det förekommit flera olika varianter av provpassen. Det har varit samma uppgifter, men ordningen på dem har kastats om. Anledningen till att man gjort detta har varit att motverka fusk. Denna gång verkar det dock inte som att det har förekommit fler än en variant.

   Bästa hälsningar
   Herman Appelgren, Produktchef

 49. Alexander Persson skriver:

  Tycker ni att pp3 var svårare än pp5?
  Jag fick bra på pp5 men pp3 gick helt åt skogen :/

  • Herman Appelgren HPAkademin skriver:

   Hej Alexander!
   Vi har skapat en omröstning på vår Facebook-sida om hur svårighetsgraden på provet har upplevts denna gång. För att inte riskera att kontaminera resultatet vill vi inte uttala oss om svårighetsgraden förrän imorgon, men du får gärna gå in och rösta och se vad andra tycker: https://www.facebook.com/HPAkademin/.

   Bästa hälsningar
   Herman Appelgren, Produktchef

 50. Petra skriver:

  Jag har väldigt mycket fler fel än jag brukar på pp3 finns det någon möjlighet att det finns flera varianter? 🙄

  • Herman Appelgren HPAkademin skriver:

   Hej Petra!
   Alla våra coacher som har skrivit provet i olika delar av landet har haft samma version. Det är förstås inte omöjligt att det har funnits flera versioner ändå, så helt säkra kan vi inte vara förrän frågorna släpps imorgon. Har du kollat så att du inte t.ex. har råkat förskjuta dina svar en rad eller liknande?

   Bästa hälsningar
   Herman Appelgren, Produktchef

 51. Jonas skriver:

  Inser nu att jag hade hoppat en fråga så alla mina svar på kontrollpapperet försköts ett steg. Stämmer nu när jag korrigerat det!!

 52. Hanna Valenta skriver:

  Fanns det verkligen bara en version av alla provpass? Var i landet skrev experterna?

  • Herman Appelgren HPAkademin skriver:

   Hej Hanna!
   Vi har haft coacher som har skrivit i Stockholm, Göteborg, Malmö och Linköping, och alla vi har haft samma version. Tidigare har det framför allt varit i storstäderna man har haft olika versioner, eftersom det är det större delen av fusket har ägt rum. Det är dock inte omöjligt att det funnits fler versioner. Helt säkra blir vi först imorgon när frågorna släpps.

   Bästa hälsningar
   Herman Appelgren, Produktchef

 53. Jesper Lonn skriver:

  På sista passet så hade jag en sektion där alla svaren var annorlunda än erat facit, sektionen i fråga är 26-30. Det finns en stor chans att jag bara tappade fokus under den delen men jag skulle vilja fråga om det finns en chans att det fanns olika versioner?

  • Herman Appelgren HPAkademin skriver:

   Hej Jesper!
   Alla våra coacher som har skrivit provet idag på olika ställen i landet har haft samma version. Tidigare gånger det har varit olika versioner har UHR även bytt ordning på många av frågorna, inte bara några enstaka. Det är såklart inte omöjligt att det finns flera versioner ändå, men chansen är nog tyvärr inte så stor. Frågorna släpps imorgon vid lunch, så då vet vi med säkerhet.

   Bästa hälsningar
   Herman Appelgren, Produktchef

 54. Martin skriver:

  Finns det något att säga om svårighetsgraden på detta prov? Lätt eller svår normering?

  • Herman Appelgren HPAkademin skriver:

   Hej Martin!
   Vi har skapat en omröstning på vår Facebook-sida om hur svårighetsgraden på provet har upplevts denna gång. För att inte riskera att kontaminera resultatet vill vi inte uttala oss om svårighetsgraden förrän imorgon, men du får gärna gå in och rösta och se vad andra tycker: https://www.facebook.com/HPAkademin/. Senare i veckan kommer vi att publicera ett inlägg på vår blogg där vi spekulerar i hur vi tror att normeringen blir denna gång.

   Bästa hälsningar
   Herman Appelgren, Produktchef

 55. Lisa Mary Lindström skriver:

  Hej! Har ni fått någon känsla för om provet känns lättare än tidigare? Speciellt jämfört med våren 2018 :)

  • Herman Appelgren HPAkademin skriver:

   Hej Lisa!
   Vi har skapat en omröstning på vår Facebook-sida om hur svårighetsgraden på provet har upplevts denna gång. För att inte riskera att kontaminera resultatet vill vi inte uttala oss om svårighetsgraden förrän imorgon, men du får gärna gå in och rösta och se vad andra tycker: https://www.facebook.com/HPAkademin/

   Bästa hälsningar
   Herman Appelgren, Produktchef

 56. Steve skriver:

  Är ni säkra på att fråga 32 i pass 5 är A och inte C?

  • Johan Ström Senior HP-Expert skriver:

   Hej! 7 av 8 coacher svarade A, men en svarade faktiskt C. Du får hålla tummarna om att du och Fredrik får sista skrattet =)

   Bästa hälsningar
   Johan, VD HPAkademin

 57. SA skriver:

  De personer som gjorde HP idag från HPAkademin, vad har de för -subjektivt- första intryck av provet och de olika delarnas svårighetsgrad?

  Tack för erat ”skuggfaci”t!
  De fel som ni haft tidigare, på vilken/vilka delar fanns de?
  Har ni ändrat erat facit under dagen, i så fall vad?

  När tror ni att ni släpper normerings prognosen för höstens del?

  • Johan Ström Senior HP-Expert skriver:

   Hej!

   Vi ska faktiskt inte säga något officiellt om den känslan förrän imorgon =P Vi har en poll på vår facebooksida och vill inte att den ska bli färgad av vad vi tyckte då vi använder den som underlag för vår normeringsbedömning. Gå jättegärna in på den och svara: https://www.facebook.com/HPAkademin/

   Vi har haft fel på verbala delen när vi har haft fel. ELF framförallt är en del där vi i vissa fall inte hållit med provskaparna och tyckt att någon uppgift varit dåligt konstruerad så att man kan argumentera för att två olika svar kan vara rätt. Sen klantade vi oss på en LÄS uppgift en gång där texten var av juridisk karaktär och vi inte riktigt hängde med i den vokabulären.

   Normeringsprognosen kommer nog på onsdag/torsdag skulle jag gissa. Imorgon när frågorna släpps så är vi upptagna med att göra lösningar till dem =)

   Bästa hälsningar
   Johan, VD HPAkademin

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *