Högskoleprovet 2022

Högskoleprovet 2022

På denna sidan får du läsa all den senaste informationen om hur det blir med högskoleprovet 2022. Om det blir av, när det blir, och om det är något speciellt du behöver tänka på.

Senaste nytt om högskoleprovet 2022

Uppdaterat 2022-09-14

Planen för höstens högskoleprov 2022 är nu bestämd!

  • Ett tillfälle hålls på hösten den 23 oktober.
  • Även de med giltigt högskoleprovsresultat får skriva.
  • Endast de som fyllt 19 år 2022 eller är äldre än det får skriva, med undantag för de som är yngre än det men som då går sista terminen på gymnasiet.

Anmälningen öppnade 08:00 16 augusti och stängde 24:00 23 augusti.

Källa: Studera.nu

Uppdaterat 2022-09-14

Vi har gjort en normeringsspekulation med hur vi tror att normeringstabellen kommer att se ut för provet som hölls 8 maj. Du hittar dem här: normering högskoleprovet 2021

 

När är högskoleprovet hösten 2022 och våren 2023?

Provtillfälle Provdag Anmälan
Höst 23 oktober 16 augusti 08:00 – 23 augusti 24:00
Vår 25 mars 10 januari 08:00 – 17 januari 24:00

 

Hur anmäler man sig till högskoleprovet våren 2023?

Skapa användare nu
Gå in på anmälningssidan https://www.hogskoleprov.nu/ och skapa en användare innan 16 augusti, så är du förberedd på att vara snabb när själva anmälningen öppnar.
Gå in på anmälningssidan innan 08:00 10 januari
07:00 öppnar vanligtvis det ”digitala väntrummet” på https://www.hogskoleprov.nu/ och det är öppet till 08:00 då anmälningen öppnar. Alla som är i väntrummet då får då ett könummer och listan bearbetas stegvis tills platserna är fyllda. Om platserna inte fylls så stänger sedan anmälningen 17 januari 24:00. Det spelar ingen roll om man kom in 07:00 eller 07:59. 08:00 sker ändå en lottning över vem som får vilken plats. Så gå in nån gång där emellan bara. Kommer du in efter 08:00 så ställs du sist i kön (vilket inte innebär att det är kört, hela kön kanske bearbetas).
Stå i kön tills du fått anmäla dig
Det är 70 000 platser till högskoleprovet. 70 000 platser bör täcka de flesta som vill skriva provet, men vi rekommenderar ändå att du är inne i kösystemet innan 08:00. Köplatserna som fördelas kan bli fler än 70 000 men det betyder inte nödvändigtvis att det är kört. Förra gången var kön betydligt större än antalet som faktiskt anmälde sig i slutändan.
Fuska inte med kön
Det finns sätt att fuska sig förbi kön men UHR kan också se vilka som gjort det, så gör inte det. Du riskerar att bli av med din plats då i efterhand.
Hur anmäler man sig om man är yngre än att man fyller 18 år 2023, men man går ändå sista året i gymnasiet eller har gått ut?
Det är egentligen så att man måste ha fyllt eller ska fylla 18 år 2023 för att få skriva högskoleprovet. Men om man går sista året i gymnasiet eller har redan gått ur gymnasiet så får man skriva även om man är yngre. Ett intresseformulär kommer att publiceras 08:00 där man anmäler sig om man faller in i denna kategorin. UHR har varit lite dåliga på att ge information om exakt hur det kommer att se ut och var det kommer att vara men på deras sida för anmälan till högskoleprovet står det att det formuläret kommer att publiceras ”här”. Det bör alltså innebära att man då anmäler sitt intresse på studera.nu, inte på den vanliga anmälningssidan hogskoleprov.nu. Vi rekommenderar dock till alla som faller under denna kategorin att man också ställer sig i väntrummet på hogskoleprov.nu för den vanliga anmälan för att vara på den säkra sidan.
Vi har ringt UHR och försökt få förtydligande kring detta men personerna vi fått kontakt med har inte vetat heller. Men såvitt vi förstår så öppnas ett separat intresseanmälansformulär som är skiljt ifrån vanliga anmälan, och som UHR sen kontrollerar att det stämmer (med din skola kanske?) och att du då blir anmäld och får betala i efterhand. Vi skulle tro att det också innebär att du är prioriterad och kommer få en plats så länge som du anmäler dig via intresseanmälan i tid. Men som sagt vi vet inte exakt hur det kommer att fungera.

 

Kommer högskoleprovet våren 2023 att bli av?

Ja, det är spikat och anmälan är öppen den 10-17 januari 2023.

Vi rekommenderar dock att du förbereder dig inför anmälan och skapar ett konto på https://www.hogskoleprov.nu/ redan nu. Efter det tycker vi även att du ska köpa webbkursen och komma igång och plugga på studs!

 

När ska jag börja plugga till höstens högskoleprov 2022?

Vi rekommenderar att du kommer igång med hpakademins webbkurs nu så fort som möjligt. Den är effektiv för plugg både på lång och kort sikt. Att öva upp sina färdigheter på verbala delen på högskoleprovet görs t.ex. bäst över lite längre tid. Vi har en supereffektiv flashcardstränare för att träna just ORD. Kom igång nu på direkten även om du inte har tänkt att börja plugga på heltid ännu. Om du väntar tills kort inpå provet kanske du blir sjuk eller måste jobba när du egentligen tänkt plugga mycket. Allt plugg du gör nu är plugg som du inte behöver göra senare.

 

Vad är bästa sättet att plugga på till höstens högskoleprov 2022?

HPAkademins webbkurs är det populäraste sättet hos oss att plugga. Den är heltäckande och gör att man kan plugga på bästa sätt både på lång och kort sikt. Du får strategier för alla delarna så du vet hur du ska göra dem. Både verbala och kvantitativa delarna ORD, MEK, LÄS, ELF, XYZ, KVA, NOG, DTK. Du får även mattegenomgångar, uppgifter, ordtränare. Videoförklaringar, huvudräkningstränare och allt annat du behöver för att nå ditt mål!

Läs mer om webbkursen Skapa en gratisanvändare