Högskoleprovet 2021

Högskoleprovet 2021

På denna sidan får du läsa all den senaste informationen om hur det blir med högskoleprovet 2021. Om det blir av, när det blir, och om det är något speciellt du behöver tänka på.

Senaste nytt om högskoleprovet 2021

Uppdaterat 2020-11-18

Förslaget från den nationella samordnaren har nu lämnats in till regeringen. För att vara säker på att högskoleprovet våren 2021 blir av föreslås dessa åtgärder om de skulle behövas p.g.a. corona:

  • Att två tillfällen hålls på våren.
  • Att 35 000 personer kan skriva vid varje tillfälle, d.v.s. 70 000 personer totalt.
  • Även de med giltigt högskoleprovsresultat ska få skriva.
  • Att endast de som fyller 19 år 2021 eller är äldre än det får skriva, med undantag för de som är yngre än det men som då går sista terminen på gymnasiet.

Anmälningen ska öppna i januari och man får inte välja vilket av tillfällena man skriver. Man får bara göra ett av tillfällena.

Ett initialt förslag för datum är lördagen 13 mars och lördagen 8 maj.

Information om det blir några begränsningar, datum för proven och datum för anmälan publiceras i mitten av december. Vi uppdaterar då denna sidan för att den ska innehålla den senaste informationen.

Källa: UHR

Källa: Redovisning av uppdraget 16 nov 2020

Källa: Pressmeddelande 2020-11-17 Två högskoleprov våren 2021

 

När är högskoleprovet 2021?

Provtillfälle Provdag Anmälan
Vår prel. 13 mars och 8 maj Ej klart, men troligtvis i januari
Höst 24 oktober Ej klart

Datum för högskoleprovet 2021 är inte helt bestämt för vårens högskoleprov. Men ett förslag från den nationella samordnaren är lördagen 13 mars och lördagen 8 maj. För att säkerställa att det blir av så kommer UHR att möjliggöra att två prov kan hållas på våren om det skulle behövas.

 

 

Kommer högskoleprovet våren 2021 att bli av?

Ja det är vi på HPAkademin säkra på att det kommer att bli. UHR har nu gjort en utredning för att kunna säkerställa det med en del olika åtgärder. T.e.x. att det ska kunna hållas två prov på våren. Enligt deras utredning som publicerades 16 november kommer man att kunna hålla provet för åtminstone 70 000 provskrivare även om det finns smittspridning med corona. (70 000 var även antalet som var anmälda till vårens prov 2020).

UHR (de som anordnar provet) fick även ordentlig bakläxa av regeringen när man försökte ställa in högskoleprovet hösten 2020. Det tillsattes en samordnare som fick ta över uppdraget och generaldirektören på UHR avgick i samband med det. På väldigt kort tid lyckades då samordnaren fixa ihop ett högskoleprov till 27 000 personer. 

Samma samordnare som lyckades få igenom det begränsade högskoleprovet hösten 2020 har även uppdraget nu att få till ett högskoleprov utan begränsningar till våren 2021. Så det är han nu som drivit på att det ska kunna bli av två högskoleprov till våren 2021.

UHR har maxad press på sig att anordna ett högskoleprov till alla som vill skriva det våren 2021. Att provet lyckades genomföras på hösten för 27 000 provskrivare trots att man anordnade på kort tid, gör att ingen accepterar annat än att provet måste hållas för alla som vill skriva det. Att UHR nu konfirmerar det med sin utredning och säkerställer att det kan hållas två högskoleprov våren 2021 gör att vi därför tror att provet kommer bli av för alla som vill skriva det, eller iallafall den absoluta majoriteten av de som vill skriva det. 

 

Kommer det att bli två högskoleprov våren 2021?

Ja om det behövs. UHR har nu gjort en utredning för att se till att man har tillräckliga resurser för att se till att två högskoleprov finns tillgängliga till våren 2021, och deras bedömning är att de kommer lyckas göra det. Tidigare trodde man att man inte skulle hinna producera ett ytterligare prov tills dess, men man har nu begärt några miljoner i ytterligare resurser från regeringen och kommer med det kunna producera så att man har två tillgängliga prov. 

Eftersom smittspridningen nu är så stor så tror vi att man kommer ställa in sig redan nu på att hålla två högskoleprov på våren och göra alla planer för det. Eftersom datasystem och allting behöver anpassas för det redan nu och att anmälningen öppnar relativt snart (januari) så behöver ju besluten fattas snart om det. Vi tror därför att det blir två högskoleprov till våren 2021.

 

När får man veta säkert om det blir av högskoleprov våren 2021?

UHR har gått ut nu med förslaget att högskoleprovet blir av våren 2021. I mitten på december kommer mer detaljerad information som provdatum, anmälningsdatum mm. 

 

Vad händer för högskoleprovet våren 2021 om Corona blir värre?

Nu har ju corona blivit värre redan, och UHR publicerade just nu (16 november) att de vill att högskoleprovet åtminstone ska kunna hållas för 70 000 personer (lika många som var anmälda till vårens prov 2020). Naturligtvis kan corona bli ännu värre, det är omöjligt att bedöma, och då kan ytterligare begränsningar naturligtvis komma att ske, men med tanke på att UHR mitt i nuvarande förvärring går ut med ett förslag att högskoleprovet ska bli av för åtminstone 70 000 personer gör att vi är trygga i att provet kommer kunna hållas i vår.

 

När ska jag börja plugga till vårens högskoleprov 2021?

Vi rekommenderar att du kommer igång med hpakademins webbkurs nu så fort som möjligt. Den är effektiv för plugg både på lång och kort sikt. Att öva upp sina färdigheter på verbala delen på högskoleprovet görs t.ex. bäst över lite längre tid. Vi har en supereffektiv flashcardstränare för att träna just ORD. Kom igång nu på direkten även om du inte har tänkt att börja plugga på heltid ännu. Om du väntar tills kort inpå provet kanske du blir sjuk eller måste jobba när du egentligen tänkt plugga mycket. Allt plugg du gör nu är plugg som du inte behöver göra senare.

 

Vad är bästa sättet att plugga på till vårens högskoleprov 2021?

HPAkademins webbkurs är det populäraste sättet hos oss att plugga. Den är heltäckande och gör att man kan plugga på bästa sätt både på lång och kort sikt. Du får strategier för alla delarna så du vet hur du ska göra dem. Både verbala och kvantitativa delarna ORD, MEK, LÄS, ELF, XYZ, KVA, NOG, DTK. Du får även mattegenomgångar, uppgifter, ordtränare. Videoförklaringar, huvudräkningstränare och allt annat du behöver för att nå ditt mål!

Läs mer om webbkursen Skapa en gratisanvändare