Högskoleprovet 2021

Högskoleprovet 2021

På denna sidan får du läsa all den senaste informationen om hur det blir med högskoleprovet 2021. Om det blir av, när det blir, och om det är något speciellt du behöver tänka på.

Senaste nytt om högskoleprovet 2021

Uppdaterat 2021-05-20

Vi har gjort en normeringsspekulation med hur vi tror att normeringstabellen kommer att se ut för provet som hölls 8 maj. Du hittar dem här: normering högskoleprovet 2021

 

Uppdaterat 2021-01-11

Planen för vårens högskoleprov är nu bestämd! Det blir två prov.

  • Två tillfällen hålls på våren. Ett 13 mars och ett 8 maj. Båda provtillfällena räknas för antagningen till HT 2021.
  • 35 000 personer får skriva vid varje tillfälle, d.v.s. 70 000 personer totalt.
  • Även de med giltigt högskoleprovsresultat får skriva.
  • Att endast de som fyller 19 år 2021 eller är äldre än det får skriva, med undantag för de som är yngre än det men som då går sista terminen på gymnasiet.

Anmälningen öppnar 08:00 januari 12 och man får inte välja vilket av tillfällena man skriver. Man får bara göra ett av tillfällena.

Källa: Studera.nu

 

När är högskoleprovet 2021?

Provtillfälle Provdag Anmälan
Vår 13 mars och 8 maj 12 januari 08:00 – 18 januari 24:00
Höst 24 oktober Ej klart

 

Hur anmäler man sig till högskoleprovet våren 2021?

Skapa användare nu
Gå in på anmälningssidan https://www.hogskoleprov.nu/ och skapa en användare innan 12 januari, så är du förberedd på att vara snabb när själva anmälningen öppnar.
Gå in på anmälningssidan innan 08:00 12 januari
07:00 imorgon öppnar det ”digitala väntrummet” på https://www.hogskoleprov.nu/ och det är öppet till 08:00 då anmälningen öppnar. Alla som är i väntrummet då får då ett könummer och listan bearbetas stegvis tills platserna är fyllda. Om platserna inte fylls så stänger sedan anmälningen 18 januari 24:00. Det spelar ingen roll om man kom in 07:00 eller 07:59. 08:00 sker ändå en lottning över vem som får vilken plats. Så gå in nån gång där emellan bara. Kommer du in efter 08:00 så ställs du sist i kön (vilket inte innebär att det är kört, hela kön kanske bearbetas).
Stå i kön tills du fått anmäla dig
Det är 70 000 platser till högskoleprovet, och de är fördelade på två olika datum. 13 mars och 8 maj. Man kan inte välja vilket datum så räkna inte med att få skriva på ett specifikt av de två datumen. 70 000 platser bör täcka de flesta som vill skriva provet, men vi rekommenderar ändå att du är inne i kösystemet innan 08:00. Köplatserna som fördelas kan bli fler än 70 000 men det betyder inte nödvändigtvis att det är kört. Förra gången var kön betydligt större än antalet som faktiskt anmälde sig i slutändan.
Fuska inte med kön
Det finns sätt att fuska sig förbi kön men UHR kan också se vilka som gjort det, så gör inte det. Du riskerar att bli av med din plats då i efterhand.
Hur anmäler man sig om man är yngre än att man fyller 19 år 2021, men man går ändå sista året i gymnasiet eller har gått ut?
Det är egentligen så att man måste ha fyllt eller ska fylla 19 år 2021 för att få skriva högskoleprovet. Men om man går sista året i gymnasiet eller har redan gått ur gymnasiet så får man skriva även om man är yngre. Ett intresseformulär kommer att publiceras 08:00 imorgon där man anmäler sig om man faller in i denna kategorin. UHR har varit lite dåliga på att ge information om exakt hur det kommer att se ut och var det kommer att vara men på deras sida för anmälan till högskoleprovet står det att det formuläret kommer att publiceras ”här”. Det bör alltså innebära att man då anmäler sitt intresse på studera.nu, inte på den vanliga anmälningssidan hogskoleprov.nu. Vi rekommenderar dock till alla som faller under denna kategorin att man också ställer sig i väntrummet på hogskoleprov.nu för den vanliga anmälan för att vara på den säkra sidan.
Vi har ringt UHR och försökt få förtydligande kring detta men personerna vi fått kontakt med har inte vetat heller. Men såvitt vi förstår så öppnas ett separat intresseanmälansformulär som är skiljt ifrån vanliga anmälan, och som UHR sen kontrollerar att det stämmer (med din skola kanske?) och att du då blir anmäld och får betala i efterhand. Vi skulle tro att det också innebär att du är prioriterad och kommer få en plats så länge som du anmäler dig via intresseanmälan i tid. Men som sagt vi vet inte exakt hur det kommer att fungera.

 

Kommer högskoleprovet våren 2021 att bli av?

Ja, det är spikat och anmälningen öppnar imorgon 2021-01-12. Provet görs på två tillfällen med 35 000 personer på varje tillfälle. Det är alltså minst 70 000 personer som får skriva provet och det är fler än de som var anmälda till vårens prov 2020.

Det är inte omöjligt att alla platser fylls upp, men eftersom 29 000 fick skriva i våras så kommer det nog inte att vara väldigt många fler än 70 000 som vill skriva provet.

Vi rekommenderar dock att du förbereder dig inför anmälan och skapar ett konto på https://www.hogskoleprov.nu/ redan nu. Efter det tycker vi även att du ska köpa webbkursen och komma igång och plugga på studs!

 

Vad händer för högskoleprovet våren 2021 om Corona blir värre?

Nu har ju corona blivit värre redan, och UHR publicerade just nu (14 december) planen att hålla högskoleprovet för 70 000 personer (lika många som var anmälda till vårens prov 2020). Naturligtvis kan corona bli ännu värre, det är omöjligt att bedöma, och då kan ytterligare begränsningar naturligtvis komma att ske, men med tanke på att UHR mitt i nuvarande förvärring spikar planen för att åtminstone 70 000 personer gör att vi är trygga i att provet kommer kunna hållas i vår. Troligtvis kommer även vaccinen i januari så att de mest utsatta kan bli vaccinerade. Så det är i detta läget rätt osannolikt att corona kommer vara ivägen för att vårens högskoleprov kan hållas för de 70 000 som finns i planen.

 

När ska jag börja plugga till vårens högskoleprov 2021?

Vi rekommenderar att du kommer igång med hpakademins webbkurs nu så fort som möjligt. Den är effektiv för plugg både på lång och kort sikt. Att öva upp sina färdigheter på verbala delen på högskoleprovet görs t.ex. bäst över lite längre tid. Vi har en supereffektiv flashcardstränare för att träna just ORD. Kom igång nu på direkten även om du inte har tänkt att börja plugga på heltid ännu. Om du väntar tills kort inpå provet kanske du blir sjuk eller måste jobba när du egentligen tänkt plugga mycket. Allt plugg du gör nu är plugg som du inte behöver göra senare.

 

Vad är bästa sättet att plugga på till vårens högskoleprov 2021?

HPAkademins webbkurs är det populäraste sättet hos oss att plugga. Den är heltäckande och gör att man kan plugga på bästa sätt både på lång och kort sikt. Du får strategier för alla delarna så du vet hur du ska göra dem. Både verbala och kvantitativa delarna ORD, MEK, LÄS, ELF, XYZ, KVA, NOG, DTK. Du får även mattegenomgångar, uppgifter, ordtränare. Videoförklaringar, huvudräkningstränare och allt annat du behöver för att nå ditt mål!

Läs mer om webbkursen Skapa en gratisanvändare