Höstens högskoleprov är nu helt inställt. Men UHR ljuger om varför och har fått hård kritik.

I och med UHR officiella beslut 2 september att högskoleprovet hösten 2020 ställs in ger nu även vi på HPAkademin upp kampen.

Och vilken kamp det ändå blev. 1340 personer skrev under vårt upprop (supertack till alla för det). Regeringen tvingades i utbildningsutskottet backa och gå på vår linje om att högskoleprovet kan hållas för åtminstone en mindre grupp. Svenska dagbladet tog in vårt debattinlägg: https://www.svd.se/nonchalans-mot-unga-med-drommar/om/hogskoleprovet-lypc. Otaliga andra skrev insändare/debattinlägg//ledarsidor och kritiserade beslutet.

För det är i slutändan ett mer eller mindre oförklarligt beslut. Och det värsta av allt är att det är baserat på lögner. Lögner av den värsta sort. Lögner med statistik. UHR har förlitat sig på två huvudspår när man abdikerat sin uppgift. 1 att gruppen som skulle skrivit högskoleprovet var för stor så det kan inte hållas. Och 2. att behörigheten är viktigare än högskoleprovet eftersom 85% av alla ”utbildningar” inte väljer bort någon utan tar in alla som har behörighet.

Man hade kunnat lotta fram ett antal som får skriva högskoleprovet
Att gruppen som skulle skrivit högskoleprovet skulle varit för stor är en ren lögn rakt av. Man försöker vinkla det till att regeringen bara öppnat för att förstagångsskrivarna skulle få göra provet och att det ändå var en för stor grupp. Men det stämmer inte. Man hade kunnat ta in anmälning från alla och sen lottat fram de som får skriva provet baserat på dagsfärsk information om smittoläget och hur många lokaler/provvakter man kunnat få fram. Att säga att det var en för stor grupp är ren och skär lögn, man har bara inte försökt lösa problemet. Det hade ju varit ofantligt mycket bättre om åtminstone 20-30 000 fått skriva provet, och om smittoläget fortsätter att förbättras så hade man haft möjligheten att ha provet som vanligt. Nu skiter man i allt och ställer in totalt innan man vet om det behövs. Pinsamt.

Det är faktiskt bara 18% av utbildningsplatserna på programmen som man kommer in på utan urval, d.v.s. med vilket betyg som helst
Var kommer denna 85% siffra ifrån då som UHR använder sig av? Jo UHR har tagit antalet kurser och program, oavsett storlek, och sedan räknat hur stor procent av dem som alla kom in på. Detta är otroligt missvisande eftersom den överväldigande majoriteten av dessa “utbildningar” är små strökurser, vissa av dem kan inte ens alla söka till.

Men det är ju naturligtvis inte dessa små strökurser som är relevanta i sammanhanget. Man kan inte få något jobb av att man exempelvis läst en kurs i harry potter-vetenskap, eller en enstaka kurs i vilken ämne som helst. Det som är relevant är ju förstås programmen. Det är vad man egentligen kan kalla “utbildning” eftersom det är av att plugga ett program som man får en examen och något som man kan söka jobb på. Sedan är det förstås även antalet utbildningsplatser som spelar någon roll. 

När man tittar på utbildningsplatserna på programmen med start vårterminen 2020 så märker man hur otroligt förvrängd och missvisande UHRs val av statistik är. Endast 18% av utbildningsplatserna var på program där inget urval gjorts och alla kom in. De 18% minst åtråvärda utbildningsplatserna tycker UHR alltså att man ska söka in på, eftersom man svikit sitt uppdrag och vägrar hålla högskoleprovet. Trots att folkhälsomyndigheten tycker att det ska gå.

Man har gett upp sitt uppdrag att representera alla, och representerar istället bara universitetens intressen. Det är förstås jobbigt för universiteten att lägga manken till och anordna högskoleprovet, speciellt när Corona gör det än jobbigare. Skönt att bara kunna strunta i det va? Universiteten har ju rätt i att högskoleprovet är till för urvalet. Det betyder alltså att universiteten kommer att fylla de platserna ändå oavsett om de anordnar högskoleprovet. Att de som behövde en andra chans i antagningssystemet kommer i kläm påverkar ju alltså inte universiteten negativt. 

De som vill utbilda sig för de har fått sparken eller de som fått sämre betyg än förväntat av coronainducerad distansutbildning eller sjukdom eller andra orsaker får helt enkelt klara sig själva, på en arbetsmarknad som ser dyster ut. Eller man kan ju förstås också ta UHRs råd och anmäla sig till obskyra strökurser i ett år. Man kommer inte få något jobb av det förstås, men universiteten fyller iallafall upp sina minst populära kurser.

Vi har dock försvarat högskoleprovet, så det kommer garanterat att hållas i vår
Den enda ljusglimten är att UHR, regeringen och universiteten fått så otroligt mycket kritik. Bland annat i vår replik då i SVD men på väldigt många andra håll också. Och HPAkademin kommer att gå i bräschen för att se till att de fortsätter att få kritik. För högskoleprovet behöver tydligen verkligen försvaras. Universiteten och UHR har tydligt visat att de inte bryr sig om att elever får en andra chans i antagningen eller att man ska kunna byta jobb och bana i livet. ”Livslångt lärande” är bara floskel som de slänger sig med utan att faktiskt värna.

Universiteten ogillar högskoleprovet eftersom det är en chans för äldre personer, de som inte gick direkt ifrån gymnasiet, att komma in på deras utbildningar. Det är nämligen så att äldre personer har fler saker att ta i beaktning (t.ex. barn eller andra jobb) och har större sannolikhet att få jobb än unga som går direkt från gymnasiet utan arbetslivserfarenhet. Det betyder att de äldre studenterna tar i viss utsträckning färre högskolepoäng per år. Det betyder i sin tur att universiteten inte får lika mycket statsersättning i snitt av dessa studenter jämfört med de som kommer direkt från gymnasiet och i större utsträckning kommer in via betygen. (Universiteten får till viss del ersättning från staten per ”helårsprestation” d.v.s. att en student pluggade 60 högskolepoäng per år. Det kallas för hst-ersättning)

Men man döljer detta i att säga att högskoleprovet skulle vara ett dåligt instrument i urvalet, just eftersom de som kommer in via högskoleprovet är äldre och tar i snitt färre högskolepoäng. Det är skamligt, men också förklarligt. Universiteten gör det som maximerar deras ersättning, det är inte konstigt i sig. Det som är riktigt illa är att UHR abdikerat sitt uppdrag att hålla högskoleprovet. UHR ska faktiskt inte bara värna universitetens intressen, utan även de som vill söka in på universitet. Nu har man lyckats skylla detta på corona, men den ursäkten är så ihålig att en schweizerost skulle bli avundsjuk. Man hade kunnat hålla provet, åtminstone i begränsad form, om man velat lägga manken till. Men nu har kritiken har ekat, och ska fortsätta eka, så att UHR tvingas göra sitt jobb framåt. Det ska vi på HPAkademin jobba ihärdigt för, och vi hoppas att ni också vill vara med på det!

HPAkademins webbkurs
Vi rekommenderar alla nu att byta fokus och sikta på att slam-dunka provet i vår. Tyvärr så kommer nog UHRs beslut att leda till stigande antagningsnivåer till höstterminen nästa år, eftersom så många tvingas vänta till vårens prov. Så om du har möjligheten att börja plugga så smått redan nu så har du en stor fördel mot de flesta, som börjar plugga till HP betydligt senare. För att möjliggöra det har vi nu sänkt priset på vår webbkurs tillfälligt.

Webbkursen är vår populäraste kurs, det är vår webbplattform där vi lägger in alla våra metodiker och uppgifter så att man kan plugga själv. Du får just nu köpa den till vårens högskoleprov för 1395kr. Normalt pris för det är 2990kr!

Läs mer om webbkursen

 

Toppbetyg på kurserna
Alla våra kurser är otroligt uppskattade och har fått förträffliga betyg av våra användare. 5/5 på både google reviews och facebook reviews.

”Jag har gått HPakademins intensivkurs, webbkursen och fått coachning. Tummen upp för kurserna! Professionella, välstrukturerade och metodiska på ett sätt som gör att jag blivit bättre på Högskoleprovet.”
-Tobias

Läs mer om våra recensioner på google reviews eller på facebook reviews

 

Boka din kurs idag!

Ja nu bokar vi webbkursen!