Högskoleprovet och Coronaviruset, kommer högskoleprovet att hållas?

Kommer höstens högskoleprov att hållas?

Uppdatering 2020-05-25

Ja, UHR kommer att hålla högskoleprovet till hösten 2020.

Anmälan till höstens högskoleprov öppnar 10 augusti och stänger 27 august.

Att vårens prov blev inställt tillhör utan tvekan ett undantag. Det är första och enda gången som provet blivit inställt sedan provet startade 1977. Vi på HPAkademin ser det som en självklarhet att höstens prov kommer att hållas. Dock gäller vår coronapolicy som vanligt så OM det skulle ställas in så får man behålla tillgången till sin webbkurs tills nästa prov som hålls!

 

Uppdatering 2020-04-30

UHR har beslutat att återbetala avgiften på 450kr. Den återbetalningen kommer att ske tidigast i juni. Alla kommer heller inte att få återbetalt samtidigt.

 

Uppdatering 2020-03-22

UHR har gjort en sida där de förtydligar varför de fattat beslutet som de gjort. De trodde helt enkelt inte att det var realistiskt att genomföra provet med begränsningen på 500 personer. Angående återbetalning av avgiften så hänvisar de till att det beslutet måste fattas genom lagändring, så de hänvisar till politiken egentligen innan det beslutet kan fattas

Hela sidan med UHRs resonemang finner du här: UHR – Vårens högskoleprov inställt

 

Uppdatering 2020-03-13 17:40

Vi har ställt frågan om man får återbetalt de 450kr som man betalat för att skriva provet. UHR har inte fattat beslut i den frågan men det är sannolikt att åtminstone att man får skriva ett senare prov gratis, om det inte blir så att man får återbetalt de 450kr rakt av. När vi vet mer så uppdaterar vi denna bloggposten.

 

Uppdatering 2020-03-13 16:50

Högskoleprovet är inställt pga Coronaviruset!

Universitets- och högskolerådet (UHR) har bestämt att vårens högskoleprov inte ska hållas. Informationen de gått ut med nu är alltså att nästa högskoleprov sker till hösten.

https://www.uhr.se/om-uhr/nyheter/pressmeddelanden/2020-pressmeddelanden/uhr-staller-in-varens-hogskoleprov

Detta är alltså ett beslut som fattats av generaldirektören av UHR. Vi har fått detta konfirmerat av Mattias Wickberg som är chef för högskoleprovet.

Vår policy är då alltså att om man köpt (eller köper nu) webbkursen så får man tillgång till den fram tills provet. Man behöver alltså inte köpa en ny webbkurs för att ha tillgång till den till höstens prov trots att vårens prov ställs in.

Det suger förstås att man inte kan skriva provet nu och komma in via det till hösten. Det är bra dock att man tar en pandemi med allvarliga konsekvenser på allvar och gör allt för att hindra smittospridning. Förhoppningsvis ger dessa extrema åtgärder inom samhälle och utbildning effekt och smittospridningen dämpas så att så få som möjligt dör av detta.

Ta rekommendationer om att tvätta händer osv på allvar och se till att göra allt för att bidra till att vi besegrar detta virus. Att plugga till högskoleprovet är ju en extremt lämplig aktivitet och ta detta som en superchans att verkligen sätta ditt resultat till höstens prov. Det är ett stort misstag att helt släppa plugg bara för att det troligtvis nu är ett antal månader tills provet är. Slutar man plugga nu hinner man glömma en massa viktiga saker tills att provet är, bättre att fortsätta plugga lugnt och fint och se till att inte tappa kunskap utan istället bygga på den steg för steg!

 

 

 

Tidigare inlägg skrivet 2020-03-13
Många har kontaktat oss och frågat om högskoleprovet kommer att ställas in på grund av Corona/Covid19. Som det ser ut just nu så kommer högskoleprovet att hållas, men troligtvis då att provskrivarna sprids ut på fler lokaler än normalt.

Vi kommer för övrigt att låta elever som köpt vår webbkurs kunna använda den fram tills att nästa prov hålls, oavsett om det blir på 4e april eller om det senareläggs.

Så här såg vår mailkonversation med UHR ut:

Vårt mail till UHR (2020-03-12)
Hej Mattias!

Vi får just nu många frågor kring Corona och om högskoleprovet kommer att bli av. Jag förstår att ni säkert inte har helt bestämt något eftersom allt förändras så snabbt, men finns det någon information som ni kan dela med er av angående tankarna kring vad som kan hända när högskoleprovet börjar närma sig?

Bästa hälsningar
Johan Ström, VD HPAkademin

Svar från UHR (2020-03-12)
Hej Johan!

Det stämmer det du säger, allt förändras väldigt snabbt. Just nu är UHRs huvudinriktning att provet ska genomföras den 4 april. Vi har dock naturligtvis kontakt med bl.a. Folkhälsomyndigheten så det förhållandet kan ändras snabbt. Som du förstår så undersöker UHR vilka konsekvenser regeringens beslut att förbjuda allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 500 deltagare får för högskoleprovet. Alla som har anmält sig till högskoleprovet den 4 april kommer att få information per e-post om planerna ändras.

Det är allt jag har som information just nu.

Mvh
Mattias Wickberg, UHR

 

HPAkademins Corona-Policy
Så planerna på UHR är alltså just nu inte inställda på att ändra när provet ska skrivas, men att det kan förändras.

Om man köper vår webbkurs så kommer man att ha den fram tills att högskoleprovet skrivs oavsett om det blir så att högskoleprovet ställs in, flyttas eller skrivs 4 april. Blir det så att provet skrivs en månad senare så förlänger vi tillgången man har till webbkursen i en månad.

 

HPAkademins webbkurs
Webbkursen är vår populäraste kurs som är vår webbplattform där vi lägger in alla våra metodiker och uppgifter så att man kan plugga själv. Detta är alltså en ypperlig aktivitet att passa på att göra hemma när Coronaviruset härjar! Vi har just nu rabatt på den!

Läs mer om webbkursen

 

Toppbetyg på kurserna
Alla våra kurser är otroligt uppskattade och har fått förträffliga betyg av våra användare. 5/5 på både google reviews och facebook reviews.

”Jag har gått HPakademins intensivkurs, webbkursen och fått coachning. Tummen upp för kurserna! Professionella, välstrukturerade och metodiska på ett sätt som gör att jag blivit bättre på Högskoleprovet.”
-Tobias

Läs mer om våra recensioner på google reviews eller på facebook reviews

 

Men ännu viktigare är ju att komma igång med plugget! Boka din kurs idag!

Ja nu bokar vi webbkursen!