Frågestund med HPAkademin

Print

Här har du möjlighet att ställa frågor till HPAkademins coacher! Antingen om vårt facit eller om provet eller om våra kurser eller precis vad du vill! Sky’s the limit för era frågor på denna plats! Fråga på så svarar vi så snabbt vi kan! =)

/Johan, VD HPAkademin

PS. Skapa jättegärna en gratis användare i vår webbplattform: Det kan du göra här

95 svar till “Frågestund med HPAkademin”

 1. Axel skriver:

  Vilka relativa platser fick era coacher på senaste provet?

  • Herman Appelgren HPAkademin skriver:

   Hej Axel!
   4 av våra coacher var bland de 31 personer som fick 2.0 detta prov. De hamnade på (delade) platserna 2, 7, 9 och 22.

   //Herman Appelgren, Produktchef

 2. Cajsa skriver:

  Hej igen!

  Hur tror ni att det låga antalet som skrev höga poäng kommer påverka intaget på de utbildningar som är svåra att komma in på?

  • Johan Ström Senior HP-Expert skriver:

   Hej Cajsa!

   Det är väldigt svårt att säga faktiskt. Vi håller tummarna för det! Det är ju mindre årskullar nu också så det kan ju påverka det med. Men det kan ju också vara så att utbildningarna har anpassat efter det och satt färre platser. Det finns ju de-facto färre personer som fick 1,8+ iaf, så rent rimligtvis borde det ju påverka!

   Bästa hälsningar
   Johan, VD HPAkademin

 3. Cajsa Andersen skriver:

  Hej!

  Tror ni att UHR har en avsikt är att uppnå stabila nivåer i normeringen. Det vill säga att det inte ska skilja så mycket från gång till gång i normeringstabellerna?
  Det känns som att tiden kryper fram till den 24/11. Jag hoppas verkligen att normeringen sänks ett steg både på den verbala och den kvantitativa. Min upplevelse var att provet var svårare denna gång. Framför allt på en kvantitativa delen.

 4. Kicki skriver:

  Hej!

  På er hemsida kan man läsa vilken rank i Sverige era coacher hade när de skrev provet (tex var någon av er 19:onde bäst i Sverige osv). Jag undrar hur ni har fått reda på detta, publiceras detta någonstans? :)

  • Johan Ström Senior HP-Expert skriver:

   Hej Kicki!

   Det är möjligt att begära ut vilken plats du kom på. Vi begär alltid ut våra coachers relativa plats eftersom vi tycker att det är kul =)

   Bästa hälsningar
   Johan, HPAkademin

 5. Erik A skriver:

  Med all respekt så tycker jag att ni gör bort er lite som är så tjurskalligt inriktade på fråga 39, ni skulle vinna trovärdighet och respekt på lite ödmjukhet. Alternativ A är ganska uppenbart det enda rätta. Frågan gäller ”people” och ni och andra associerar utifrån argument som inte är relevanta för frågan, vad studier på smådjur och fruktflugor har visat, och gör slutledniningar som det inte finns stöd för i texten, enligt min åsikt. Fällan med alternativ B är ju att man ska blanda ihop ett bättre/friskare liv med ett längre liv, eller fånga upp ett icke-relevant resultat, men om ni skulle släppa diskussionen en vecka så att era känslor lade sig lite, skulle ni nog med mer neutrala ögon se att ni gjorde ett misstag, vilket är högst mänskligt. Er tjänst och era förmågor är imponerande nog ändå, var rädd om er trovärdighet.

  • Herman Appelgren HPAkademin skriver:

   Hej Erik!
   Tack för din kommentar! Vi har inget emot att erkänna våra fel. I vårt facit till PP1 F12 hade vi valt svarsalternativ C, medan rätt alternativ var D. Efter att ha hört UHR:s motivering accepterade vi att vi hade feltolkat texten och att D var rätt. På F39 förhåller det sig dock annorlunda, eftersom vi anser att frågan är felkonstruerad och att texten ger stöd för båda alternativ A och B. Enligt oss riskerar därför många som har skrivit provet att få en poäng mindre än vi anser att de förtjänar, vilket är den främsta anledningen till att vi överklagar frågan.

   Ang. vårt resonemang kring varför frågan är felaktig handlar det mycket om att textförfattaren genom att skriva ”the jury is still out” uttryckligen säger att frågan om hur people påverkas inte är avgjord. Det finns studier på smådjur, fruktflugor, gnagare och, faktiskt, vissa apor som visar att det stämmer för dessa, men en ny studier på rhesus monkeys visar på motsatsen. Det finns alltså indikationer åt båda håll, vilket gör att både A och B är tänkbara. Att det handlar om people är om något ytterligare ett stöd för att man inte kan dra en definitiv slutsats åt något håll. Hävdar man att de tidigare studierna inte kan tillämpas på människor tillstår man ju att resultat från andra djur inte är direkt överförbara till människor. Det skulle i så fall betyda att även studien på rhesus monkeys skulle vara otillräcklig för att dra någon slutsats. Att hävda att den nya studien är tillämpbar på människor medan de tidigare inte är det, utan att presentera något ytterligare stöd för att så vore fallet vilket texten inte gör, är i vår mening att både försöka äta kakan och behålla den.

   //Herman Appelgren, Produktchef

 6. Ida Boman skriver:

  Hej Johan!
  Hur går med att bestrida fråga 39 pp1? Hur har responsen varit? Finns det möjlighet att UHR eventuell ändra facit eller stryker frågan?

  • Johan Ström Senior HP-Expert skriver:

   Hej Ida!

   Inget svar alls hittills tyvärr. Jag håller på att ringa runt för att reda ut läget.

   Bästa hälsningar
   Johan, VD HPAkademin

 7. Kristoffer skriver:

  Hej. Jag skulle vilja skriva en uppdatering om vad som händer angående tvistemålet på huruvida svaret på fråga 39 PP1. De som har skickat invändningar till Göteborgs Universitet som är ansvariga för ELF har fått två massutskick av en och samma svar. Det första var väldigt nonchalant och svarade inte på någon kritik och sa i princip ”vi har rätt, ni har fel” och att det inte finns NÅGOT överhuvudtaget som skulle kunna göra att man kan få rätt svar till B. Det andra svaret var lite mer beskrivande och där nämnde de att tonvikten lades på ordet conclude i studien om rhesusapor. Och att rhesusapor kan knytas till frågeställningen som rör människor för att tidigare i texten står det ”calorie restriction in primates and people” vilket skulle peka mot att studien sannolikt gäller människor också.

  Hur som helst tycker jag att det är en förfärligt dålig fråga och det finns enligt mig tydligt med tolkningsutrymme som skulle kunna få en att svara B. Jag ringde därför idag UHR och fick prata med Mattias Wickberg som sa till skillnad från GU att frågan fortfarande var mycket aktuell. Han påpekade att han inte kunde säga så mycket om processen men att de bemöter kritiken. När jag ställde frågan om en neutral tredje part skulle kunna kallas in sa han att det inte är omöjligt, men återigen att han inte kan säga något mer än att frågan fortfarande är aktuell.

  Så situationen just nu är: GU anser att A är rätt fortfarande och att det inte finns något stöd ALLS för B, medan UHR anser att frågan fortfarande är aktuell och att de ska diskutera det.

  • Johan Ström Senior HP-Expert skriver:

   Hej Kristoffer!

   Det låter ju lovande! Vi har faktiskt fått något svar alls på vårt mail vi skickat. De kanske satte oss på mute när vi mailade som galningar förra provet =P Jag håller på att ringa runt as we speak för att reda ut situationen.

   Bästa hälsningar
   Johan, VD HPAkademin

 8. Evelina skriver:

  Hej,
  Jag undrar om ni har tagit upp fråga nr 12 på både pp1 och pp4 med uhr? Även om deras svar är mer relevanta så finns det mycket skäl för att andra alternativen kan vara korrekta.
  Tackar för att ni finns!<3

  • Johan Ström Senior HP-Expert skriver:

   Hej Evelina!

   Vi har inte gjort det tyvärr. Även om vi håller med dig om att de uppgifterna (framförallt i PP1) hade vissa brister, så tycker vi ändå att man pålitligt har möjligheten att hitta rätt svar. Sen att vi inte gjorde det på uppgift 12 på PP1 har mer att göra med våra brister inom juridiskt språk. Sen kan man absolut resonera som att uppgiften var dålig eftersom det väl inte ska förutsättas att en högskoleprovsskrivare ska ha ingående förståelse för juridiskt språkbruk, men vi finner det ändå vara nivåskillnad på uppgift 39 som vi anser vara en rent omöjlig uppgift att pålitligt besvara.

   Men jag håller tummarna för att andra kan ha överklagat dem och att det går igenom!

   Bästa hälsningar
   Johan, VD HPAkademin

 9. A skriver:

  Hej!

  Jag har mailat om fråga 39 och tycker att det är bra om fler gör det. Tänk på att sista dagen att inkomma med klagomål är idag (26 oktober). Vart man ska vända sig står här https://www.studera.nu/hogskoleprov/efter-hogskoleprovet/rattning-normering/

  Jag har fått ett svar där jag inte tycker att de bemöter de argument jag hade.
  De hävdar i sitt svar att det är tydligt att alternativ A är rätt, dels för att ”concluded” är ett starkare ord än ”suggested” och dels för att det är tydligt i sista meningen att textförfattaren är av åsikten att en kalorisnål diet inte leder till ett längre liv.

  Jag anser att man bör titta på (1) vilka fakta som presenteras i texten och (2) vilka åsikter textförfattaren har om de fakta som presenteras i texten.

  (1) Om vi först tittar på de fakta som presenteras så ser vi följande:
  a) Det finns några studier på primater som antyder att livslängden ökar vid en kalorisnål diet.
  b) Det finns en studie där man drar slutsatsen att kalorisnål diet inte förlänger livet hos rhesusapor.
  Det går inte att utifrån dessa fakta dra slutsatsen att kalorisnål diet inte verkar påverka livslängden hos människor. Att lägga så mycket vikt vid ordet ”concluded” tycker jag är fel då alla vetenskapliga undersökningar har en ”conclution” där man drar slutsatser utifrån de data man har samlat in. Även de tidigare undersökningarna måste därmed ha haft en ”conclution” där man alltså drar slutsatsen att det finns indikationer på att livsländen ökar hos primater vid en kalorisnål diet. Vidare får vi ingen information om de tidigare studierna. Kanske har de gjorts på andra primater som är närmare släkt med människan än just rhesusapan? Det finns helt enkelt inte tillräckligt med fakta i texten för att dra några som helst slutsatser om hur kalorisnål diet påverkar livslängden hos människor.

  (2) Hur ser då textförfattaren på den fakta som presenteras och kopplingen till människor? Textförfattaren bör ha haft tillgång till mer information om studierna än det som presenteras i denna korta text och har därmed möjlighet att dra slutsatser utifrån detta.
  Jag anser att textförfattaren inte har tagit ställning till om kalorisnål diet påverkar livslängden hos människor eller inte. Detta är tydligt framför allt då det om människor står ”the jury is still out”. Textförfattaren är här tydlig med att man inte kan dra några slutsatser om hur livslängden påverkas hos människor.
  Vidare anser jag inte heller att sista meningen kan tolkas som att textförfattaren anser att en kalorisnål diet inte verkar leda till ett längre liv hos människor.

  Ta exempelvis dessa två meningar:
  I will go to the party, even if it rains.
  Even if you don’t go to the party, I’ll go.

  Jag hävdar här inte att det kommer att regna, eller att du inte kommer att gå på festen. Jag säger bara att det finns en möjlighet att det är så, men att jag kommer att gå på festen oavsett.
  På samma sätt bör man tolka sista meningen ”Even if calorie restriction does not help anyone live longer, a large portion of the data supports the idea that limiting food intake reduces the risks of diseases common in old age and lengthens the period of life spent in good health.” som att textförfattaren är öppen för möjligheten att en kalorisnål diet inte påverkar livslängden hos människor, inte som att textförfattaren hävdar att det är så, men att man får ett friskare liv oavsett vilket.

  Slutsatsen är alltså att jag anser att alternativ A är fel. Jag tycker heller inte att något av de andra alternativen är bra.

  • Johan Ström Senior HP-Expert skriver:

   Hej!

   Jag håller helt med om dina slutsatser. Vårt resonemang i vår överklagan följer ganska bra ditt resonemang som du för här, jag gillar specifikt dina exempel. Jag håller helt med om att Liss missförstått ”even if” meningen och det var bra att du tog upp det specifikt. Vår överklagan går att läsa här: https://hpakademin.se/overklagan-uppgift-39-provpass-1-hogskoleprovet-hosten-2017/

   Jag har fått ett svar där jag inte tycker att de bemöter de argument jag hade.
   Vi har inte fått svar än faktiskt, men vår erfarenhet är att svaren man får sällan bemöter argumenten tyvärr. Liss har en vana att skicka ut samma copy pasteade argument till alla oavsett vad man skrivit. Det är ganska frustrerande =P

   Du har gjort en riktigt bra beskrivning om bristerna i UHRs resonemang dock! Vi får se om de tar vår samlade argumentation i beaktning.

   Bästa hälsningar
   Johan, VD HPAkademin

 10. Johan skriver:

  Hej! Hur många coacher har ni som skriver provet? Borde inte deras resultat försvåra normeringen?

  • Johan Ström Senior HP-Expert skriver:

   Hej Johan!

   Tack för frågan! Jag besvarade en liknande fråga lite längre ner

   Man skulle lätt kunna tro att vi skulle kunna ha stor inverkan på normeringen, eftersom det är så få som skriver 2.0 varje prov (ca 60). Dock så sker normeringen på kvant och verbal nivå, och där är det ca 500 som får 2,0. Så vi får inte lika stor påverkan på normeringen som man kanske skulle kunna tro. Normeringen fungerar heller inte så som att “nu blev det för många 2,0or, vi höjer gränsen”. Det kollas mycket på medelvärdet vilket vi ju naturligtvis inte påverkar speciellt mycket. Det finns även en referenspopulation av de som går tredje året på gymnasiet och den påverkar vi ju inte eftersom alla våra coacher gått ut gymnasiet.

   Det är även så att vi ju gör detta varje prov så det skulle ändå inte påverka någon negativt eftersom samma sak gäller varje prov, ingen skulle bli mer missgynnad än någon annan. Samt att det redan finns ett gäng äldre personer som skriver 2,0 på högskoleprovet varje prov (och det har alltid funnits det, vissa har skrivit 2,0 väldigt många gånger)

   Hoppas att det besvarade din fråga och stillade din oro lite!

   Hör av dig igen om du känner att det var ett ofullständigt svar!

   Bästa hälsningar
   Johan, VD HPAkademin

 11. Anna skriver:

  Jag förstår inte riktigt pp5, jag har en del rätta svar från version x och en del från version y. Är detta möjligt?

  • Johan Ström Senior HP-Expert skriver:

   Hej Anna!

   Antingen har du version x/2 eller version y/1. Du kan få reda på vilken på studera.nu

   Bästa hälsningar
   Johan, VD HPAkademin

 12. Nina skriver:

  Vad anser ni ang. uppgift 39? Tycker ni att den borde strykas (alt. att både A och B ska ge poäng?). Själv anser jag att det inte är meningen att man ska behöva gissa sig till ett svar på högskoleprovet. Jag kommer iallafall skriva till Göteborgs universitet och ge mig på ett försök.

  • Johan Ström Senior HP-Expert skriver:

   Hej Nina!

   Jag tycker att det är en jättedålig fråga och vi kommer maila UHR för att be dem förklara hur man ska kunna utesluta B. Vi förväntar oss inte att det kommer att leda någonstans. Men vi vill i alla fall att de ska förklara sig.

   Skriv jättegärna du med och be dem förklara sig! Ju fler som skriver desto större blir chansen att de faktiskt gör något åt det, även om jag tror att de inte kommer att ändra något oavsett vad vi gör.

   Bästa hälsningar
   Johan, VD HPAkademin

 13. Joar Wilk skriver:

  Fråga 31 i provpass 4 känns helt fel. Förstår inte hur det blir ”tempted” istället för ”supposed”? ”Supposed” har ju koppling i texten, medan ”tempted” är helt orelaterat.

  • Johan Ström Senior HP-Expert skriver:

   Hej Joar!

   Jag förstår faktiskt hur du menar. Att texten skulle börja med en retorisk fråga ungefär i stil med ”är det ok att ifrågasätta om elektroner osv egentligen finns?”. Det skulle faktiskt passa rätt bra in i temat i texten. Det som får mig att känna att det är inkorrekt är ordet ”ever”.

   Om det skulle vara supposed så hade alltså meningen varit ”Are you ever supposed to ask whether entities such as electrons, black holes and the Higgs particle really exist?”.

   Det skulle innebära att meningen är ”ska man någonsin ifrågasätta om elektroner osv egentligen finns”. Och då ändras meningen lite eftersom man lägger in ”ever/någonsin”. Det får det att låta som en fråga om det finns någon speciell tidpunkt som det är meningen att man ska/måste ifrågasätta det.

   Are you ever tempted to ask whether entities such as electrons, black holes and the Higgs particle really exist?” däremot är en retorisk fråga i stil med. ”är du någonsin frestad att ifrågasätta om elektroner osv verkligen finns”. Det blir en retorisk fråga som handlar om att man ska tänka till vilket av de två läger som man nämner sedan hamnar i. Kärnan i texten handlar ju om att det finns två läger: vissa som ifrågasätter och vissa som inte gör det.

   Makes sense?

   Bästa hälsningar
   Johan, VD HPAkademin

 14. Sandra skriver:

  Hej! Enligt uhrs facit hade jag rätt på både fråga 12 och fråga 39 på pp1, vilket jag har känt mig väldigt säker på även innan deras facit publicerades. Med all respekt, så har ni antagligen analyserat texterna fel och jag hoppas att uhrs förklaringar till de rätta svaren ska få er att tänka om angående en eventuell överklagan om, ”att ändra svaren”. Jag vet inte om uhr har en objektiv syn på VEM som skickar in en överklagan, vilket dom borde ha…….. Annars får väl jag skicka in en överklagan på er eventuella överklagan ;)

  • Johan Ström Senior HP-Expert skriver:

   Hej Sandra!

   Yes fråga 12 köper vi absolut, den känner vi oss lite småklantiga över att vi inte satte. Haha jag skulle inte vara oroad om att UHR kommer att ändra något svar, även på fråga 39 som vi inte gillar speciellt mycket. De har inte varit speciellt mottagliga tidigare på överklagan.

   Grattis att du fick rätt där vi hade fel!

   Bästa hälsningar
   Johan, VD HPAkademin

 15. Albin Nordlund skriver:

  Kommer ni lägga ut PA5 X/Version 2 att läggas in i simulatorn?

  • Johan Ström Senior HP-Expert skriver:

   Hej Albin!

   Tyvärr inte! Jag rekommenderar att du rättar separat från hpsimulatorn. När du sen vill kolla på lösningarna så kan du öppna båda provfilerna och jämföra vilken som är vilken. Det är inte speciellt smidigt men som den är skapad nu så hanterar den inte varianter speciellt bra. Den är ju egentligen gjord för att vara effektiv för att plugga med så vi hade inte tänkt på varianter när vi skapade den! Vi kommer att uppdatera den nu närmaste tiden och ska då göra om så att den fungerar bättre för att hantera versioner på det sättet =)

   Bästa hälsningar
   Johan, VD HPAkademin

 16. Amanda Lygnekil skriver:

  Kommer det läggas upp en version 2 av provpass 5 i hpsimulatorn? Försökte använda mig av de olika varianterna på proven men alla frågor var inte samma och så klart i oordning 🙃
  Tack så länge

  • Johan Ström Senior HP-Expert skriver:

   Hej Amanda!

   Vi kommer troligtvis inte att göra det nu närmaste dagarna tyvärr. Vi har fullt upp att hantera alla som mailar om våra tjänster! Jag rekommenderar att du rättar separat från hpsimulatorn. När du sen vill kolla på lösningarna så kan du öppna båda provfilerna. Det är inte speciellt smidigt men som den är skapad nu så hanterar den inte varianter speciellt bra. Den är ju egentligen gjord för att vara effektiv för att plugga med så vi hade inte tänkt på varianter när vi skapade den! Vi kommer att uppdatera den nu närmaste tiden och kommer då att passa på att göra om så att den fungerar bättre för att hantera versioner på det sättet =)

   Bästa hälsningar
   Johan, VD HPAkademin

 17. Cajsa Andersen skriver:

  Hej!

  Grymt arbete med ert live-facit.!
  Hur säkra är ni på att uppg 12 på PP1 inte är D? I andra forum diskuteras frågan som att rätt svar vore D.
  (Jag är angelägen om att uppg 39 är A och att uppg 12 är D för att klättra lite på den verbala delen :))

  Fråga 39 på PP1 verkar ju onekligen vara svårbedömd – finns det möjlighet att UHR kan ge rätt för både A & B om det överklagas? Eller hur brukar man hantera överklagade provfrågor där UHR ändrar sitt svar?
  Ponera att de ger rätt för både A & B – hur påverkar det i så fall normeringen?
  Tack för ni finns!

  • Johan Ström Senior HP-Expert skriver:

   Hej Cajsa!

   Jo PP1 uppg 12 var D =) Lite klantigt av oss nu så här i efterhand. Vi rådfrågade en juridisk expert efter att officiella facit släppts som höll med om att D inte egentligen var bra formulerad (varför skulle man överklaga om den högre instansen hänvisar till den lägre i sitt beslut). Men C är tydligt felaktigt. Vi var lite dåliga på juridiskt terminologi helt enkelt.

   Grattis du fick även rätt på uppg 39! =) Jag har väldigt svårt att tro att något skulle hända med facit eller normering oavsett överklagan. Vi har överklagat en uppgift förut och provskaparna ville inte ens bemöta våra argument över huvud taget. Så de kommer med allra största sannolikhet bara strunta i det igen. Men vi kommer att överklaga för att de ska förklara sig i alla fall.

   Tack för de fina orden och grattis till två till poäng! =)

   Bästa hälsningar
   Johan, VD HPAkademin

 18. Josefina Cyréus skriver:

  Hej! När kommer ni att sätta er ner och kika på statistiken för vad ni tror om normineringen? =)

  • Johan Ström Senior HP-Expert skriver:

   Hej Josefina!

   Jag vågar inte lova för mycket, men sannolikt idag eller imorgon!

   Bästa hälsningar
   Johan, VD HPAkademin

 19. Albin Nordlund skriver:

  Är ni medvetna om att det är något fel på Hp simulatorn. Det står att alla rätt är A på tex pa1

  • Johan Ström Senior HP-Expert skriver:

   Hej Albin!

   Yes det kommer att vara lite stökigt tills vi har lösningsförslag uppe. Jag tror att de flesta uppgifterna nu har rätt svarsalternativ inlagt nu dock.

   Det är dock inte optimalt att använda hp-simulatorn för att kontrollera vilket resultat man kan få. Dels för att det är vårens nivåer inlagda där, och dels för att de inte är helt 100% korrekt då vi i hp-simulatorn har delat normeringstabellen på två för att kunna normera provpass för provpass. Detta kan leda till små avrundningsfel. Så om du vill se vad du troligtvis får för resultat så skulle jag rekommendera att jämföra mot en ordentligt normeringstabell. Normeringstabell hittar du här: https://www.studera.nu/hogskoleprov/fpn/normeringstabellervt2017/

   Bästa hälsningar
   Johan, VD HPAkademin

 20. Johan skriver:

  Hej! Har ni någon misstanke än om hurvida normeringen kan tänkas bli generös eller snål? Jag förstår att ni kanske inte har ett genomarbetat svar, men vad säger magkänslan?

  • Johan Ström Senior HP-Expert skriver:

   Hej Johan!

   Jag kan bara tala för mig själv just nu men jag upplevde det som att verbala var lite svårare, framförallt första passet. Kvant tycker jag spontant att det var ungefär som förra provet i svårighetsgrad.

   Bästa hälsningar
   Johan, VD HPAkademin

 21. Sebastian Andersson skriver:

  Spännande att läsa era diskussioner! Speciellt fråga 39 (PP1), som jag håller med om är mycket otydlig. Är inte helt enig med er bedömning av frågan dock, där jag tycker att A är det bästa alternativet, eftersom frågan specifikt gäller kaloriintag hos människor, vilket texten inte nämner något om, samt att fokus i texten verkar vara de nya rön som gör gällande att minskat kaloriintag hos apor inte påverkar livslängd – vore intressant att höra era tankar om detta :)

  • Johan Ström Senior HP-Expert skriver:

   Hej Sebastian!

   ja det är ju en subjektiv bedömning om var textens fokus ligger som måste till för att man ska välja ett svar. Vår produktchef Herman skrev såhär nyss bakom kulisserna i vår internkommunikation:

   ”Ju mer jag funderar på denna uppgift, desto mer tycker jag att både A och B är korrekta. Det står ju ”appear” i A, så alternativen är essentiellt synonyma med ”Det finns stöd för att det inte ökar livslängden” respektive ”Det finns stöd för att det ökar livslängden”. Båda dessa är ju sanna enligt texten, eftersom det finns vetenskapligt stöd för båda sidor och texten uttryckligen säger att frågan inte är avgjord. Frågan är heller inte ”What is more likely”, ”What is the author’s opinion”, ”What does the new study indicate” eller liknande. Hade frågan varit så håller jag med om att A passar bättre, men som frågan är formulerad är uppgiften att bedömma alternativens sanningsvärde.

   Oavsett vad UHR säger i det officiella facit tycker jag att vi ska skriva till dem och be dem att förtydliga sitt resonemang.”

   Vi får se vad UHR säger helt enkelt (och naturligtvis överklaga oavsett vilket de tycker är rätt) =P

   Bästa hälsningar
   Johan, VD HPAkademin

 22. Nina Andersson skriver:

  Det var första gången jag skrev provet i lördags och enligt ert facit ser det ut som att jag har chans att få 1.9 ! Är chockad…
  Vad gäller fråga 28 på Kvant provpass 3 så får jag det till alternativ C hur jag än vänder och vrider på det… Ni skriver E. Ser fram emot era förklaringar så jag kan se vad jag gjort för fel :)

  • Johan Ström Senior HP-Expert skriver:

   Hej Nina!

   Grattis!! Vad kul!

   Yes vi är förhoppningsvis snart klara med provpass 3. Till den frågan du ställer så har vi denna förklaringen:

   Grundinformationen här ger oss att x, y, z är någon kombination av 1, 2, 3 eller 4. T.ex. 1, 2, 4 eller 1, 3, 4

   (1) För att produkten ska vara jämnt delbar med 6 så måste 2 och 3 finnas med som faktorer. Denna information avslöjar således att talen antingen är 1, 2 och 3 eller 2, 3 och 4. Eftersom vi inte kan säga vilket alternativ som är sant kan vi inte heller lösa uppgiften. Vi stryker därför A och D.

   (2) De enda tal som är mindre än 5 och är primtal är 2 och 3. Det ger oss att talen antingen är 1, 2 och 3 eller 2, 3 och 4. Det räcker inte för att lösa uppgiften och vi stryker B.

   (1) + (2) Inte ens när vi kombinerar informationsdelarna kan vi säga om talen är 1, 2 och 3 eller 2, 3 och 4. Båda informationsdelarna begränsar alltså till samma möjliga utfall. Uppgiften går därför inte att lösa med den information vi fått.

   Rätt svarsalternativ är E (ej genom de båda påståendena).

   Hoppas att det hjälpte!

   Bästa hälsningar
   Johan, VD HPAkademin

 23. Peter skriver:

  Hej!

  Angående PP1 fråga 39. Hur säkra är ni på att rätt svar är B och inte A?

  • Johan Ström Senior HP-Expert skriver:

   Hej Peter!

   Vi är inte extremt säkra på den direkt. Det skulle kunna vara svarsalternativ A beroende på hur man tolkar texten. Här är vår diskussion kring det:

   Vi står fast vid bedömningen att svarsalternativ B sannolikt är rätt. Det är dock en mycket svår bedömning mellan A och B (och även D). Vi tycker att båda svarsalternativ skulle kunna vara rätt beroende på hur man tolkar tonvikten i texten. Texten handlar ju om en ny studie som inte hittat några samband, så om man tolkar det som att man ska svara på vad den nya studien säger så skulle ju A vara rätt. Man säger dock uttryckligen i texten också att ”the jury is still out” vilket ju indikerar att man faktiskt inte vet. Svarsalternativ A skulle ju indikera att man är mer säker på att det är så att det inte finns något samband mellan livslängd och att äta mindre. Svarsalternativ B säger ju: ”There are indications that eating less leads to a longer life.” vilket är väldigt svårt att motsäga då man i texten faktiskt beskriver att tidigare studier har visat på samband mellan att äta mindre och längre livslängd. Vi bedömer det alltså så att svarsalternativ B är ”mer rätt”. När det gäller svarsalternativ D: Results based on monkeys cannot automatically be transferred to humans. så skulle faktiskt också den kunna vara rätt svar. Svarsalternativet är otvivelaktigt sant, men texten handlar ju inte om specifikt kopplingen mellan studier på monkeys och vilka slutsatser man kan dra hos människor på det. Alltså är det enligt oss inte rätt svarsalternativ eftersom frågan säger ”according to the text”

   Vi tycker egentligen att frågan inte är så bra bra ställd eftersom det blir för mycket en tolkningsfråga mellan de olika svarsalternativen. Det ska bli mycket intressant att se vilket svarsalternativ som UHR anser vara rätt.

   Hoppas det var ett bra svar!

   Bästa hälsningar
   Johan, VD HPAkademin

 24. Rickard skriver:

  Hej!

  Ni har börjat med lösningsförslag men har kvar två olika svarsrader på delprov 5? Vad gör att ni är oense om det delprovet när det är kvantitativt och då bör vara logiska svar till skillnad från verb-prov som kan ha viss tolkning i sig (vilket ni ju nämnt ovan).

  Mvh Rickard

  • Johan Ström Senior HP-Expert skriver:

   Hej Rickard!

   Det sista provpasset fann i två varianter. D.v.s. samma uppgifter men i annan ordning. Så vissa provskrivare har haft en ordning på uppgifterna och andra provskrivare har haft en annan ordning. Vi har alltså konsensus kring vilket svar som är rätt på varje fråga, men p.g.a. att olika personer har haft olika ordningar på uppgifterna så står det som två varianter

   Besvarade det din fråga?

   Bästa hälsningar
   Johan, VD HPAkademin

 25. Erik Mailinatorius skriver:

  Jag tolkas fråga 39 som att texten i sig indikerar att livslängden inte påverkas, däremot hänvisar texten till andra källor som påstår det. Frågan rör inte de andra texterna, alltså borde svaret vara ”A”.

  • Johan Ström Senior HP-Expert skriver:

   Hej Erik!

   Ja det blir ju lite hur man tolkar ”texten”. Vi har tolkat ”texten” som texten som helhet och inte som ”studien” eller ”den nya studien”. Skulle man tolka på det sättet så skulle absolut svarsalternativ A vara rätt, som du säger.

   Jag undrar lite om UHR klantat sig med denna fråga, vi får se vad de tycker är rätt, och hur de motiverar det!

   Bästa hälsningar
   Johan, VD HPAkademin

 26. Lars skriver:

  Hej. Provpass 5 variant x uppg. Jag får svaret till b. Kan ni dubbelkolla den 😊 Då ni fått D

  • Johan Ström Senior HP-Expert skriver:

   Hej Lars!

   Vi får det till att g(2) = 2(2-1) = 2 och h(2) = 3(1-2) = -3

   Alltså blir g(2) – h(2) = 2-(-3) = 5

   Verkar det vettigt?

   Bästa hälsningar
   Johan, VD HPAkademin

 27. Robert skriver:

  Hej Johan,
  du skrev i ditt svar till David att det finns en ”referenspopulation” kan du utveckla vad som menas med detta?

 28. Jonas skriver:

  Tjena proffsen!

  Har ni hunnit kolla mot frågorna som släppts ännu? Tror ni att ni kommer ändra något i erat facit?

 29. Albin skriver:

  Håller inte med om fråga 12, är hyfsat säker på att det var B, att markägarna kommit överens utanför domstol. Det stod lite i skymundan sådär,?

  • Johan Ström Senior HP-Expert skriver:

   Hej Albin!

   Min bild av det var att markägarna kommit överens med varandra, men inte fått med kommunen på tåget. Och att själva rättsfallet handlade om att de ville överpröva kommunens beslut.

   Bästa hälsningar
   Johan, VD HPAkademin

 30. David skriver:

  Hej!

  Om det är så att ni baserar ert facit på coacher som regelbundet skriver 2.0 är min fundering om dessa coacher även fyller i sina riktiga svarsblanketter med sina svar?
  Det tycks högst motsägelsefullt att skicka ett gäng 2.0-skrivare för att förstöra normeringen för de som hamnar på poängen strax under. Dvs. ett totalt motarbete mot ert utsagda mål, att höja era kunders resultat.

  Vänliga hälsningar
  David

  • Johan Ström Senior HP-Expert skriver:

   Hej David!

   Väldigt bra fråga! Man skulle lätt kunna tro att vi skulle kunna ha stor inverkan på normeringen, eftersom det är så få som skriver 2.0 varje prov (ca 60). Dock så sker normeringen på kvant och verbal nivå, och där är det ca 500 som får 2,0. Så vi får inte lika stor påverkan på normeringen som man kanske skulle kunna tro. Normeringen fungerar heller inte så som att ”nu blev det för många 2,0or, vi höjer gränsen”. Det kollas mycket på medelvärdet vilket vi ju naturligtvis inte påverkar speciellt mycket. Det finns även en referenspopulation av de som går tredje året på gymnasiet och den påverkar vi ju inte eftersom alla våra coacher gått ut gymnasiet.

   Det är även så att vi ju gör detta varje prov så det skulle ändå inte påverka någon negativt eftersom samma sak gäller varje prov, ingen skulle bli mer missgynnad än någon annan. Samt att det redan finns ett gäng äldre personer som skriver 2,0 på högskoleprovet varje prov (och det har alltid funnits det, vissa har skrivit 2,0 väldigt många gånger)

   Hoppas att det besvarade din fråga och stillade din oro lite!

   Bästa hälsningar
   Johan, VD HPAkademin

 31. Kicki skriver:

  Hej,
  tack för en jättebra sida! :)
  Jag undrar hur ni vet att provpass två är utprovningspasset. Kan ni vara helt säkra på det?

  • Johan Ström Senior HP-Expert skriver:

   Hej Kicki!

   Vi kan inte vara helt 100% säkra. Men våra coacher skrev helt olika provpass på provpass 2. Vissa skrev tillochmed verbala och vissa skrev kvant. Detta har i tidigare prov alltid inneburit att provpasset var utprovningspasset. Det är med väldigt stor sannolikhet så även detta provet.

   Bästa hälsningar
   Johan, VD HPAkademin

 32. Nehmat Tawil skriver:

  Hej när kommer resultatet? Vilket datum ?

 33. Ida skriver:

  Hej!
  Vet ni hur man gör för att räkna ut sitt resultat på ett ungefär?
  Om man har ungefär hälften rätt, hamnar man då runt 1,0?

  • Johan Ström Senior HP-Expert skriver:

   Hej Ida!

   Man ska matcha sitt antal rätt på varje del mot normeringtabellerna för respektive del. Du hittar normeringstabellerna från förra provet här:

   Bästa hälsningar
   Johan, VD HPAkademin

 34. Frida Odeberg skriver:

  På prov 5 är ni ju olika på alla frågor, hur ska en tolka det? :)

  • Johan Ström Senior HP-Expert skriver:

   Hej Frida!

   Det finns två varianter på provpass 5. Du kanske hade variant X eller variant Y. Så undersök vilken variant som skulle gett dig flest rätt. Det är ganska sannolikt att du har den varianten (framförallt om den motsvarar ungefärligt hur många rätt du fick på det andra kvantitativa provpasset)

   Bästa hälsningar
   Johan, VD HPAkademin

 35. Olivia skriver:

  Hej! Underbart jobb ni gör! Vore fantastiskt om ni trots allt ville lägga ut ett ungefärligt resultat av provpass 2 med, för nöjes skull!

  • Johan Ström Senior HP-Expert skriver:

   Hej Olivia!

   Tack så mycket! Det finns dock inget ungefärligt resultat av provpass 2. Nästan alla coacher skrev helt olika varianter så det skulle vara enormt svårt att ens veta vilken av de varianterna man själv skrev. Om man ens skrev en av våra varianter. Det finns gissningsvis 20+ varianter av utprövningspasset.

   Bästa hälsningar
   Johan, VD HPAkademin

 36. Sebbe skriver:

  Hej!

  Tack för allt det fina arbetet!

  Jag undrar vilken statistik ni hade tänkt använda er av och hur ni gör analysen till blogginlägget. När och var hittar man den, för övrigt?

  Tack på förhand!

  • Johan Ström Senior HP-Expert skriver:

   Hej Sebbe!

   Blogginlägget kommer att läggas upp i vår blogg =P https://hpakademin.se/blogg/

   Gilla oss gärna på facebook också då får du potentiellt en notis om blogginlägget (vi postar en länk till det på facebook också)

   Statistiken vi kommer använda är tidigare normeringsdata. Diskussion hur svårt vi upplevde det. Samt ytterligare spekuleringar. Du kan se tidigare sånna blogginlägg längre bak i vår blogg!

   Bästa hälsningar
   Johan, VD HPAkademin

 37. Louise skriver:

  Hade era coacher någon uppfattning om huruvida provet var svårare eller lättare än tidigare år?

  • Johan Ström Senior HP-Expert skriver:

   Hej Louise!

   Vi kommer att diskutera det inför när vi gör analysen om normering. Den initiala bilden jag personligen fått är att provet var lite svårare än vanligt. Framförallt på den verbala delen. Jag kommer att återkomma med en ordentlig analys och då kommer vi att ta i beaktning hur vi uppfattade provet. Det är dock lite svårt att generalisera vår uppfattning om hur svårt provet var eftersom vi analyserat provet så mycket. Så det vi uppfattar som ”svårt” kan eventuellt mer handla om att det var mer annorlunda från hur proven varit förut. Sorry att jag inte kan ge bättre svar än så just nu, men vi kommer att återkomma om det i dagarna!

   Bästa hälsningar
   Johan, VD HPAkademin

 38. Elin skriver:

  Hej!

  Enligt vårens normeringstabeller kommer jag ev. få ca 1,7 på HP (om facit stämmer :-)). Är det bra för att vara förstagångsskrivare? Jag hade inte pluggat så mycket innan, bara läst igenom Matte 1-boken. Vad är genomsnittet för de som skriver första gången?

  Grymt facitjobb förresten!! :D

  • Johan Ström Senior HP-Expert skriver:

   Hej Elin!

   Ja det är mycket bra för att skriva första gången! Jag har inte statistik på förstagångsskrivare, men snittet är ju kring 0,9. Du har goda möjligheter att sätta 2,0 om du pluggar lite! Då får du höra av dig om att potentiellt bli coach hos oss! =)

   Bästa hälsningar
   Johan, VD HPAkademin

 39. Henrietta skriver:

  Jag och en kompis är säkra på att frågan om kvinnliga taxichaufförer var på olika plats på vårat prov. Hennes va sista frågan och det var min första på engelska delen. Jag misstänker att det finns två versioner av del 1.

  • Johan Ström Senior HP-Expert skriver:

   Hej Henrietta!

   Det är ju absolut inte omöjligt. Dock så har alla vi skrivit med samma ordning. Om det funnits olika varianter så håller jag tummarna för att den varianten som du haft ger dig alla rätt! =)

   Bästa hälsningar
   Johan, VD HPAkademin

 40. Greger skriver:

  Kan ni lägga ut det ni svarade på provpass 2? (utprövningspasset)
  Skulle vara kul o jämföra det man fick

  • Johan Ström Senior HP-Expert skriver:

   Hej Greger!

   Det hjälper tyvärr inte så mycket att lägga ut det eftersom vi har så olika svar. Det skulle inte gå att identifiera vilken variant man har (om någon av oss ens skrivit med den varianten av utprovningspasset som du hade)

   Bästa hälsningar
   Johan, VD HPAkademin

 41. Emil Gottschalk skriver:

  Vilka frågor är ni oense om?

  • Johan Ström Senior HP-Expert skriver:

   Vi håller på att uppdatera facitsidan med den diskussionen as we speak. På provpass 1 var det 12 och 39 t.ex.

 42. Patrik skriver:

  Såg nu att någon redan hunnit fråga samma :)

 43. Simon Larsson skriver:

  Tack!

 44. Patrik skriver:

  Är nyfiken hur ni tror att normeringen kommer bli. Åt vilket håll tror ni att det kommer gå på de båda delarna?

  Själv tyckte jag att matten var svårare än i våras medan verbala kändes lättare. Om man blickar tillbaka längre så tycker jag att den verbala delen kändes ganska normal. Något lättare ord kanske.

  Tack! Grymt jobb med live-facit förresten.

 45. Simon Larsson skriver:

  okej! ungefär hur många frågor är det ni är ”oense” om ?

 46. Johan Ström Senior HP-Expert skriver:

  Hej Alexander!

  Vi kommer att komma med ett utförligt blogginlägg om det. Tyvärr kan jag inte ge ett informerat svar om det förrän vi sätter oss med statistiken och analyserar! Håll ögonen öppna på bloggen så kan du se det när det kommer!

  Bästa hälsningar
  Johan, VD HPAkademin

 47. Simon Larsson skriver:

  Hej! när kommer ert ”slutgiltiga” facit ut?

  • Johan Ström Senior HP-Expert skriver:

   Hej Simon! Vi kommer inte att ändra facit ytterligare ikväll! Så innan uppgifterna kommer så är det ”slutgiltigt” nu =P Vi kommer dock att lägga till lite på facitsidan om våra diskussioner om de uppgifter där vi är oense.

   Bästa hälsningar
   Johan, VD HPAkademin

 48. Julie Ahlqvist skriver:

  Hej!
  Hur tror ni att normeringen för höstens prov blir?

  • Johan Ström Senior HP-Expert skriver:

   Hej Julie!

   Vi kommer att komma med ett utförligt blogginlägg om det inom några dagar! Jag kan tyvärr inte ha en informerad åsikt om det förrän vi satt oss med statistiken och analyserat!

   Håll utkik här på bloggen så kommer du att se det! =)

   Bästa hälsningar
   Johan, VD HPAkademin

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

error: Alert: Content is protected !!