Bästa fyra tipsen för att förbättra sig med en vecka kvar till högskoleprovet!

8146821_3e6d5c55aa_o

Det är nu en vecka kvar till högskoleprovet. Högskoleprovet är 24 oktober 09.00 och du ska då vara inställd på att kunna leverera ditt allra bästa. Här kommer de fyra bästa tipsen för att bli redo att skriva sitt bästa resultat.

Tips 1. Ställ in din dygnsrytm så att du är pigg på morgonen

Om du vaknar 08.45 med blodsprängda ögon efter 5 timmars sömn så är det ganska otroligt att du kommer att kunna prestera 100% under hela den långa provdagen. Vi på HPakademin rekommenderar att du ställer in dig på att gå och lägga dig vid 22.00, sova vid 23.00 och vakna utvilad vid 07.00 för att vara pigg hela dagen. För att ställa in sin dygnsrytm så är det viktigaste att i minst en vecka konsekvent vakna i samma tid på morgonen och gå och lägga sig samma tid på kvällen.

Tips för att vakna på morgonen

 • Inget snoozande! Använd en matteväckarklocka för att se till att du inte instinktivt snoozar.
 • Dagsljus! Se till att du kommer in i ljuset, helst dagsljus men även lampor funkar.
 • Aktivera dig fysiskt! Kör några snabba övningar som armhävningar eller knäböj upphopp

Tips för att somna på kvällen:

 • Meditation. För att få tankarna att sluta snurra så är meditation ett bra sätt.
 • Anteckningsblock vid sängen. Att skriva ner idéer och tankar lugnar ner hjärnan.
 • Sov mörkt! Mörklägg rummet eller ha en bra sovmask.

Tips 2. Fokusera på att plugga på det som ger mest utdelning på kort tid

Det är nu inte så länge kvar till provet, du vill ha ”bang for the buck” när det gäller vad du pluggar på.

Strategiska lösningsstrukturer för varje typ av uppgift!
Det som snabbast ger resultat är att arbeta in en speciell struktur för att lösa och svara på varje fråga. Om du tagit en kurs med HPakademin så plugga på lösningstrukturdokumenten du fått om de inte redan sitter i ryggmärgen

Kvant hellre än verbal!
Generellt sett kan man förbättra resultatet på kvantitativa delen snabbare än på verbala delen. Plugga mer matte och kvant än verbal sista veckan.

Räkneregler!
Att kunna räknereglerna ger förbättrat resultat på alla kvantitativa delar eftersom alla uppgifter innehåller någon form av uträkning baserat på räkneregler. Plugga in formelsamlingen du fått av HPakademin så att så många som möjligt sitter bra.

Tips 3. Se till att du har allt materiel som du ska ha och är van att använda dem

Se till att du redan nu verkligen köper allt materiel som du behöver för att effektivast lösa högskoleprovsfrågorna så att du kan träna in dig på att använda dem.

HPakademin rekommenderar att du har:

 • Två blyertspennor med ”fästet” kvar och bra sudd
 • Fyrfärgspenna
 • Tre highlightpennor
 • Linjal med 90 grader kant
 • Tidtagarur

Om du tagit en kurs eller coaching från HPakademin finns det en komplett guide till vad du behöver och varför i avsnittet för ”Materiel”

 

Tips 4. Gör en simulerad provdag

Skriv ut 5 gamla provpass, samt svarshäften till varje provpass och gör dem med tidspress (55 minuter) på en och samma dag. Du kommer att känna dig mycket mer förberedd inför provdagen om du redan kört igenom en hel provdag ca en vecka innan provet.

 

Med dessa tips kommer du att kunna känna dig lite mer förberedd rent mentalt när du skriver provet, och kom ihåg: skulle det gå åt skogen så har du ett prov till våren också!
Johan Ström är VD för HPAkademin, förberedelsekurser för högskoleprovet. Han har hjälpt över 350 elever plugga till högskoleprovet. En intensivkurs inför högskoleprovet kostar 1295:- med HPAkademin och går i fleralet städer i Sverige: Uppsala, Västerås, Linköping, Umeå, Stockholm, Göteborg och Malmö. Kurstillfällen bokas via www.hpakademin.se