Åldersgräns på högskoleprovet – förbud mot att skriva HP i ettan på gymnasiet – införs 2022

Regeringen har nu beslutat att högskoleprovet ska få åldersgräns. Man ska inte få göra provet innan året man fyller 18.

Vi på HPAkademin gillar inte detta rent generellt att det är olyckligt att man ska sätta upp barriärer för personer som vill sträva efter att vidareutbilda sig.

Vi tror dock inte att åldersgränsen i realiteten kommer att ha en så speciellt stor betydelse. Åldersgränsen gäller ju faktiskt från ”året man fyller” 18. (det stod tidigare i regeringens pressmeddelande att det var att man ska ha fyllt 18 men vi ringde upp dem och fick det förtydligat att det från ”året man fyller” som gäller).

Det hade ju varit ganska katastrofalt om det var att man ska ha fyllt 18. Då skulle ju januaribarn få ännu fler fördelar än de redan får. Med ”året man fyller 18” som regeringen beslutat om så är det alltså i tvåan man får skriva högskoleprovet oavsett när på året man är född. Man börjar generellt sett ettan i gymnasiet året man fyller 16 och går ut gymnasiet på sommaren året man fyller 19. Med dessa regler får man alltså skriva högskoleprovet tre gånger medan man fortfarande går i gymnasiet. Vårprovet i 2an, höstprovet i 3an och vårprovet i 3an just innan man tar examen.

Enligt vår erfarenhet är det otroligt få elever som skriver högskoleprovet i ettan på gymnasiet. De som faktiskt gör det brukar heller inte göra det seriöst, utan mest för att testa så att det kan gå bättre när man sen ska skriva provet ”på riktigt”. Problemet att många elever skulle skriva bra på högskoleprovet tidigt i gymnasiet och sen tappa studiemotivationen, är helt enkelt inte förankrat i verkligheten.

Och om något så är det väl bra att man visar intresse för aktivititeter som leder till vidareutbildning? Ett förbud mot att skriva provet i ettan ska signalera att man ska fokusera på betygen. Vi tycker att det snarare signalerar att det är krångligt och besvärligt att plugga vidare. Om man vill testa provet redan då tycker vi att man ska få det.

Man kan dock testa skriva prov även genom att skapa en gratis användare hos oss, och använda vår högskoleprovssimulator där man kan simulera alla gamla högskoleproven!

Risken finns istället att regler och krångel leder till missförstånd, framförallt för elever som inte har insatta föräldrar som hjälper dem. ”Var det året man fyller 18 eller måste man ha fyllt 18? ähh jag skriver det senare om jag behöver” . Vissa elever kanske då inte skriver provet under gymnasiet och tvingas till ett ofrivilligt sabbatsår så att samhället kanske tappar en motiverad elev.

Reglerna medför även problem för elever som hoppat över en eller två årskurser. Väldigt motiverade elever kan ju göra det för att snabba på sin egen utveckling. De eleverna hamnar nu i kläm och får bara ett (eller inget) högskoleprov på sig. 

Problemet i svensk skola idag är väl knappast att det finns för få regler och att systemet är för lätt att förstå sig på? Känns det inte lite väl onödigt att sätta upp krångel och barriärer för att plugga vidare som dessutom gör att vissa elever hamnar i kläm?

 

HPAkademins webbkurs

Nu kommer åldersgränsen inte att införas förrän 2022, men även då kommer man ju att kunna förbereda sig inför högskoleprovet innan året man fyller 18 genom att köra HPAkademins webbkurs. Det man lär sig när man pluggar med vår webbkurs är kunskaper som är bra för när man pluggar på gymnasiet och universitetet och livet generellt, inte bara för högskoleprovet. Det är väldigt värdefullt att ha bra ordförråd och god läsförståelse, men även att kunna prestera på tentor och prov. Så satsa nu att nå drömresultatet med oss!

webbkurs-hero

Köp webbkursen Skapa en gratisanvändare