Här publicerade vi på provdagen 6e april 2019 vårt live-facit för vårens högskoleprov 2019.
Några av HPAkademins suveräna HP-coacher gör provet, och baserat på deras svar skapar vi sedan vårt facit. Eftersom varje coach individuellt får 2,0 så blir HPAkademins kollektiva facit väldigt pålitligt. Både på provet hösten 2018 och på provet våren 2018 hade vi inga fel! Våren 2017 och hösten 2016 hade vi ett fel och i facit för hösten 2017 hade vi två fel.
Lösningar finns nu skapade till alla uppgifterna! För att se dem så behöver du en gratis användare till webbplattformen: som du kan skapa här!
Uppdatering 2019-04-06 17:42 Vi håller nu på att kontrollera så att facit faktiskt stämmer. De allra allra flesta uppgifterna har vi ett tydligt konsensus som stämmer med det facitet vi släppte direkt efter provpassen. Men vi diskuterar någon enstaka uppgift just nu. Vi uppdaterar här om vi ändrar något.
Vi har inte hittat några varianter. Det betyder förstås inte att vi kan säga med säkerhet att det inte finns några varianter, men ganska osannolikt att vi alla då skulle fått exakt samma variant trots att vi skriver på helt olika platser. Kom gärna in på vår facebooksida och svara på vår poll om hur svårt du tyckte att provet var: https://www.facebook.com/HPAkademin/.
Uppdatering 2019-04-06 19:07 Vi har kollat igenom facit och gör inga ändringar. Vi är förhållandevis säkra på facitet men kanske inte riktigt lika säkra som vi var förra provet. Vi lägger en liten brasklapp för att det kanske slinker in ett fel nånstans. Men det är ingen uppgift där vi inte nått ett konsensus kring vilket som var rätt svar iallafall!
Uppdatering 2019-04-08 13:31 Vi har kollat igenom alla uppgifterna där några coacher hade ett annat svar än majoriteten. Och vi gör inga förändringar från facitet vi publicerade direkt i pauserna. Det finns en uppgift som vi tycker är lite dåligt formulerad vilket leder till en viss osäkerhet om vilket som är rätt svar. Detta är uppgift 33 på provpass 1. Det beror lite på hur de har definierat ”watched” och hur de har definierat ”social factors”. Men vi håller fast vid att rätt svar borde vara D, det är inte helt omöjligt att UHR kanske tycker att rätt svar är C dock. Kom gärna in till oss på facebook eller frågestunden och diskutera den! =)
Uppdatering 2019-04-08 16:15 vi har faktiskt bestämt oss för att ändra ett svar i facitet nu i efterhand. När vi sitter med lösningarna så har vi gått ännu mer på djupet och inser att UHR nog troligtvis menat något annat än vi uppfattat på fråga 33 på provpass 1. Där svarade vi D men vi lutar nog mer nu åt C. Ingående diskussion finns nere vid det provpasset.
Uppdatering 2019-04-08 23:25 Vi är klara med lösningar till PP1 och Videolösningar till PP2. Vi blir nog klara med alla lösningar imorgon!
Uppdatering 2019-04-08 23:59 Lösningar till alla verbala uppgifter finns nu i HP-simulatorn! Vi blir med största sannolikhet klar med även alla kvantuppgifter på tisdagen.
Uppdatering 2019-04-09 14:30 Lösningar finns nu till alla uppgifterna! Du når dem genom att skapa en gratis användare och sen gå in till vår HP-simulator!
Uppdatering 2019-04-10 14:30 Nu är officiella facit publicerat. Det stämde till 100% vårt facit. Det visade sig att UHR hade tänkt fel som vi misstänkte på uppgift 33. Vi hade ju först tänkt att D var korrekt svar på den uppgiften. Men kom sedan på att UHR nog tänker på ordet ”social factors” på ett visst sätt. Den ursprungliga textförfattaren håller inte med dem om det. Vi kommer att överklaga för att försöka få det till att både C och D blir rätt svar. Läs mer här: https://hpakademin.se/overklagning-pa-gang-uppgift-33-pa-provpass-1/
Uppdatering 2019-04-16 10:54 Överklagan på uppgift 33 gick igenom. De erkänner att uppgiften var felaktigt konstruerad och både C och D räknas nu som korrekt svar! Vi kommer att släppa vår normeringsspekulation med hypotetiska normeringstabeller idag nu när detta är utrett! Vi skickar ut ett mail om den och skriver på vår facebookpage. Gå in på den och likea pagen för att bli meddelad när normeringsspekulationen kommer!
Uppdatering efter provpasset: Provpass 1 var en verbal del och verkar inte ha några olika varianter. Här är vårt facit, och vi känner oss ordentligt säkra med facit för det här passet!
Orden var: Habil, Polyglott, Fullvärdig, Kandelaber, Undermålig, Feromoner, Exponera, Uppsåt, Förpassa, Grift
Uppdatering efter provdagens slut: Uppgift 33 var ganska svår, men vi upplever oss ändå rätt säkra på att rätt svar är D. I övrigt är det ingen uppgift som vi är osäker på alls.
Uppdatering efter frågorna släppts: Vi gör inga förändringar från facit vi hade i pausen efter provpasset. Uppgift 33 kan diskuteras, det beror lite på hur de har definierat ”watched” och hur de har definierat ”social factors”. Men vi håller fast vid att rätt svar borde vara D. UHR kan eventuellt tycka att rätt svar ska vara C, men vi tror att D är mer sannolikt.
Ytterligare revidering Vi har faktiskt i slutändan bestämt oss för att ändra uppgift 33 till svarsalternativ C. Vårt resonemang var tidigare att exemplet inte nödvändigtvis visar att ”people tend to give away more money if they know they are being watched.” just eftersom exemplet visar på att mängden pengar man ger inte var själva grejen. Själva grejen var ju ju att man ville ge på ett synligt sätt. Sen var det ju som vi uppfattade att man i båda exemplen blir watched, så själva kontrasten är inte huruvida man blir iakttagen eller inte. Vi trodde också att ”social factors” innebar ”sociala aspekter” d.v.s. socialt som i interaktionen mellan människor, och då är det ju svårt att argumentera för att D skulle vara fel.
Det vi nu i efterhand har insett är det nog är så att UHR menar med ”social factors” faktorer som socioekonomisk status, utbildningsnivå osv, och då blir ju svarsalternativ D klart fel. Sen kanske vi överdrev vikten av själva exemplet och sättet det gjorde att C kunde vara fel. Man kanske menar istället med hela stycket att man inte vill ge pengar bara för givandets skulle, och exemplet är bara ett exempel på att man vill att det ska synas när man gav. Det är väldigt lurigt då vi ju inte riktigt håller med hur de formulerat det i C, men eftersom ”social factors” grejen ger en tydligare anledning till varför D kan vara fel så tror vi att det är så UHR har tänkt. Vi har någon gång tidigare haft en tydlig konflikt med UHR angående en fråga på ELF och då var det också att ett visst ord kunde ha andra betydelser men UHR hade inte tagit det i beaktning. Så vi tror nu alltså att de bara tänkt på ”social factors” som socioekonomisk status och inte tänkt på att man kan tolka det på något annat sätt. Alltså blir C rätt men inte D. Men vi är verkligen inte säkra =P Riktigt jobbig fråga. Blir kanske en överklagning på denna ändå.
Uppdatering efter provpasset: Provpass 2 var en kvantitativ del och verkar ha förekommit i en enda variant. Här är vårt facit, och även här känner vi oss rätt säkra med facit!
Uppdatering efter provdagens slut: Uppgift 22 och 28 fintade vissa av våra coacher. Men vi nådde konsensus redan i pausen efter provpasset så vi gör inga förändringar här.
Diskussion om uppgifterna
Uppgift 22 var en KVA uppgift där man i I skulle summera 1+2+3+4+5 och jämföra det med II: \(3 \cdot 5\). Så tolkade vi uppgiften iallafall i slutändan. Rätt svar C
Uppgift 28 tror vi var en Venn uppgift med solglasögon och kepsar.
Uppdatering efter frågorna släppts: Vi gör inga förändringar från facit vi hade i pausen efter provpasset.
1 A
2 C
3 D
4 B
5 A
6 A
7 C
8 D
9 C
10 D
11 A
12 A
13 D
14 D
15 C
16 B
17 A
18 A
19 B
20 C
21 B
22 C
23 C
24 C
25 B
26 E
27 A
28 D
29 A
30 B
31 B
32 D
33 C
34 A
35 C
36 C
37 D
38 D
39 A
40 D
Provpass 3: Utprovningspasset
Provpass 3 var ett utprovningspass! Vi kommer därför inte att publicera något facit för den här delen.
Efter provpasset: Provpass 4 var en verbal del, och det verkar bara ha funnits en enda version! Vi är väldigt säkra på vårt facit till denna del!
Orden var: Elementa, Oförvanskad, Regenerera, Kognition, Plagiat, Mota, Med råge, Solidaritet
Uppdatering efter provdagens slut: Här hade vi konsensus redan i pausen efter provpasset. Vi gör inga ändringar.
Uppdatering efter frågorna släppts: Vi gör inga förändringar från facit vi hade i pausen efter provpasset.
Efter provpasset: Provpass 5 var ett kvantpass, och det verkar endast ha funnits en version! Vi känner oss överlag väldigt säkra med vårt facit, med undantag för fråga 39 och 40! Vi har valt att publicera det svarsalternativ som flest valde, men kommer givetvis korrigera om det visar sig vara fel!
Uppdatering efter provdagens slut: Fråga 22, 39 och 40 hade flera av coacherna problem med här. Vi skyller till viss del på att alla coacherna var trötta nu (viktigt att ställa in kroppen på en lång dag). Vi ändrar dock inget av svaren vi fick efter pausen.
Diskussion om uppgifterna
Uppgift 22 handlade om roten ur. Man fick att x var positivt, sedan fick man I: Roten ur x + roten ur x. och att II: roten ur 2x. Rätt svar är att roten ur x + roten ur x är större.
Uppgift 39 tror vi handlade om hur många lärare som var professorer i göteborgs universitet
Uppgift 40 handlade om vilket universitet som hade minst antal studenter per lärare. De flesta svarade Karolinska.
Uppdatering efter frågorna släppts: Vi gör inga förändringar från facit vi hade i pausen efter provpasset. Det visar sig att felen som vissa coacher hade på 22, 39 och 40 handlade om att de var trötta och inte riktigt hann med. Superviktigt att förbereda sig ordentligt inför provdagen, något som vi coacher kanske i ärlighetens namn inte gör så bra som vi borde!
Några dagar efter provet gör vi sedan en spekulation om hur vi tror att normeringen kommer att bli. Det stämmer förstås inte alltid helt, men vi har ändå lyckats se trender i normeringen ganska bra tidigare. Du hittar tidigare spekulationer här: Normering för högskoleprovet
Nu är nya detta provets frågestund öppen! Där du har möjlighet att fråga om provet och om vad som helst om högskoleprovet. Du hittar frågestunden här: HPAkademins frågestund
Lösningar till alla uppgifterna finns i vår webbplattform! Du når dem kostnadsfritt genom att skapa en gratis användare och gå till HPAkademin HP-simulator.
Köp också jättegärna förstås vår webbkurs! Om du köper webbkursen nu så maximerar du tiden som du får använda webbkursen och maximerar dessutom chansen att nå ditt mål! Nu är det perfekt mängd tid till nästa prov för att du ska kunna förbättra dig och nå målet! Nu kör vi!
Nöjda elever
”Jag är otroligt imponerad med det professionella bemötandet jag fick när jag först kontaktade HP-Akademin. Jag var vid det tillfället väldigt osäker och jag kände en stor oro över Högskoleprovet och hur jag skulle gå tillväga för att besegra det. HP-Akademin hjälpte mig att komma igång på allvar! De inspirerade mig att tänka annorlunda kring högskoleprovet och mitt synsätt förändrades helt. Oron i kroppen var borta och ersatt med en stor motivation och tilltro till att nå mitt mål på 1.75.
Jag invigdes med möjligheten att få en individuell kartläggning genom deras diagnos-tjänst vilket skapade gynnsamma förutsättningar för mig. Jag fick en personligt anpassad studieplan som kändes både behaglig och realistisk att genomföra. För att få en förbättrad helhet och maximal hjälp så använder jag HP-Akademins Webbkurs-material som studieverktyg, och jag känner hur jag förbättras varje dag jag fortsätter att studera. Med möjligheten för personlig coachning så upplever jag att HP-Akademin har allt jag behöver för att jag ska uppnå mitt mål.
Min personliga bedömning är att HP-Akademin genuint bryr sig om sina användare och gör vad de kan för att de ska nå deras mål. Med en bred erfarenhet och djup förståelse över Högskoleprovet erbjuds professionell hjälp till deras användare.”
”Förra året gick min äldste son HP Akademins intensivkurs för att komma in på Stockholms Universitets psykologprogram. Han fick 2.0 på kvant efter er fantastiska kurs och webbaserade träning. I år är det nästa sons tur att nå sin dröm, och han gick i helgen er intensivkurs. Han lärde sig massor, och nu har jag även köpt webkursen och coaching för att ge honom bästa förutsättningar för att komma in på sin drömutbildning. Jag rekommenderar alla HP Akademin! Föräldrar – det kostar en slant, men det är värt varenda krona att se barnen lyckas komma in på den utbildning de helst vill gå! – Tack, HP Akademin! Hälsningar leg psykolog Anne Grefberg”
Vet du redan nu med dig att du inte kommer att nå ditt önskade resultat rekommenderar vi att du köper vår webbkurs! Bli inte omsprungen för att de andra som tränar inför högskoleprovet använder våra avancerade metoder! Passa på att boka idag!
Hej! Du kan läsa här nedan hur huvudräkningstränaren fungerar och varför den är så effektiv för dig att träna upp din snabbhet på kvantdelen. Men för att använda huvudräkningstränaren behöver du köpa webbkursen. Det kan du göra här: Webbkurs
Huvudräkningstränaren – Bli snabbare och säkrare på kvantdelen
I huvudräkningstränaren kan du träna på våra smarta metodiker för huvudräkning. Om du förbättrar din snabbhet på att göra uträkningar så kan du snabba upp dig otroligt på kvantdelen.
Du blir dock inte bara snabbare utan även säkrare. I kvantuppgifterna blandas ju moment av att du ska tänka på regler och sen använda dem för att räkna ut tal. Om du låser dig och blir frustrerad i uträkningsmomenten så tappar du fokus och det blir lätt att tappa bort var man var i uppgiften. Undvik det genom att nöta huvudräkning i huvudräkningstränaren.
Du kan träna på de olika räkneoperationerna: Addition, subtraktion, multiplikation och division. Men du kan även träna på mer komplexa uppgifter som t.ex. bråkreglerna och algebra där du löser fram x.
De olika svårighetsgraderna
Vi har tre olika nivåer av uppgifter inom de olika huvudräkningsoperationerna. Uppvärmnings-, normal- och överkursnivå. När du väljer en nivå och trycker starta så kör du sedan i 2 minuter och får ett hastighetsbetyg som bygger på hur många rätt svar du fått. Det betyget går mellan ”inte bra alls”, ”inte bra”, ”OK”, ”Bra” och ”Väldigt bra”.
En rekommendation vi har till alla är att köra ganska mycket huvudräkning tills du når ”väldigt bra”. Om du når dit så kan du sen köra några minuter om dagen bara för att upprätthålla den snabbheten. Tänk på att du får värde av att träna ytterligare huvudräkning även om du är snabb, eftersom du sänker den mentala kostnaden av att hantera siffror och det gör att du kan fokusera ytterligare på andra aspekter i högskoleprovsuppgifterna.
Uppvärmningsnivån är för att du ska komma igång, denna nivå ska kännas väldigt lätt. Om den känns klurig så kör den några gånger tills du känner dig bekväm med den.
Normalnivån är den nivå som du mest ska träna upp din hastighet för. Den motsvarar den typen av uträkningar som vi bedömer att du får mest värde på högskoleprovet av att bli snabb på.
Överkursnivån är som du hör på namnet lite överkurs. Det är jättebra att bli så bra på huvudräkning att du kan göra dessa uppgifter utan att skriva ner dem, men de är ganska tuffa och på själva högskoleprovet skulle du nog kunnat lösa dem genom att avrunda eller ställa upp dem. Det är dock jättebra träning att bli bekväm med dessa uppgifter också. Då kommer du att tycka att ”normala” uppgifter är buslätta!
Börja med uppvärmningsnivån men gå snabbt vidare och bli riktigt vass på normalnivån. Testa gärna även en del på överkursnivåerna, men ditt fokus ska ligga på att träna på normalnivåerna
Du ska träna på att lösa huvudräkningsuppgifterna med rätt metodik: Du lär dig den genom att gå igenom huvudräkningskursen.
Poänggränser för normalnivån:
Det här är gränserna vi har satt för de olika räknesätten i huvudräkningsappen. Använd gärna dessa som delmål när du sitter och övar med appen så kommer du se hur du bockar av de olika räknesätten och förbättrar ditt resultat med tiden!
Addition Inte bra: 4-7
OK: 8-11
Bra: 12-15
Väldigt bra: 16+
Subtraktion Inte bra: 3-5
OK: 6-9
Bra: 10-13
Väldigt bra: 14+
Multiplikation
Inte bra: 26-49 OK: 50-60 Bra: 61-74
Väldigt bra: 75+
Division
Inte bra: 4-6
OK: 7-10
Bra: 11-13
Väldigt bra: 14+
Procent
Inte bra: 7-13
OK: 14-20
Bra: 21-29
Väldigt bra: 30+
Bråkräkning
Inte bra: 4-7
OK: 8-11
Bra: 12-15
Väldigt bra: 16+
Algebra 1
Inte bra: 4-5
OK: 6-7
Bra: 8-9
Väldigt bra: 10+
Algebra bråk
Inte bra: 3-4
OK: 5-6
Bra: 7-8
Väldigt bra: 9+
Flashcard App Info
Hej! Du kan läsa här nedan hur flashcardsen fungerar och varför de är så effektiva för att lära sig nya ord. Men för att använda flashcardsen behöver du köpa webbkursen. Det kan du göra här: Webbkurs
Välkommen till HPAkademins flashcard tränare!
Här kan du bygga upp din vokabulär genom att träna på svåra ord.
Svåra ord är inte bara bra för ORD delen, utan du kommer förbättra din poäng väsentligt även på MEK, och till och med på LÄS.
Metoden som vi använder för att lära ut ord kallas för att man tränar sitt ”recall”. Forskning har visat att den effektivaste metoden att träna på ord är just att man tränar på sitt ”recall”.
Videoförklaring för hur flashcards fungerar
Läs absolut igenom textförklaringen om hur flashcards fungerar också!
Textförklaring – Hur flashcards fungerar
Du får se ett ord eller en mening och ska själv försöka tänka ut vad det betyder.
Du går inte vidare förrän du antingen kommit på vad ordet betyder och kan uttrycka det till dig själv, eller erkänner för dig själv att du inte kan ordet.
Här måste du vara ärlig med dig själv. Antingen kommer du på ordet eller så gör du inte det. Om du inte kan förklara vad ordet betyder så kan du inte ordet tillräckligt bra. Det är bra att tala högt till dig själv om du har möjlighet.
Du klickar sedan på ”VISA SVAR” för att se förklaringen till ordet.
När du sett förklaringen så ska du välja ett av fyra val på hur bra du kunde ordet.
IGEN: Väljer du om du inte kunde ordet, ordet läggs då i slutet på dagens kort så du får chansen att besvara det igen idag. Du ska välja IGEN tills du faktiskt kommer på ordets betydelse utan att behöva se förklaringen.
SVÅR: Väljer du om du kunde ordet litegrann men du missade viktiga aspekter av det och känner att du vill få tillbaka kortet ganska snart för att kunna repetera det.
OK: Väljer du om du klarade av ordet men du var tvungen att fundera rätt länge på det och du kände dig osäker på att det faktiskt var rätt.
LÄTT: Väljer du om du kunde ordet och du känner dig säker på ordets betydelse.
Hur långt fram korten skickas
Notera beskrivningen på knapparna. (0 dag), (1 dag), (2 dag), (4 dag). Det visar hur lång tid det kommer att ta innan kortet kommer upp igen för repetition. Du kan förstås använda det också när du funderar på vilket val du ska göra. De kommer att ändras allt eftersom du repeterat kortet flera gånger. Om du tryckt ”LÄTT” några gånger så kommer valet ”LÄTT” att stegvis öka antalet dagar tills du behöver repetera kortet igen.
Gå inte vidare förrän du försökt förstå ordet
Om du inte kom på vad ordet betyder så ska du lägga en del tid på att lära dig ordet. Gå inte vidare förrän du känner att du fattat, utan lägg tid på att memorera och smälta förklaring/synonymer/exempelmeningar. Det är absolut bra att även googla på ordet om det är helt nytt för dig. Du får en länk i varje kort som automatiskt öppnar en ny flik med ordet googlat.
Du kommer att få 20 nya ord varje dag. Så om du gör klart alla orden varje dag så kommer du att bygga upp din vokabulär ganska snabbt.
Du kommer också att bygga upp antalet ord som du repeterar ganska snabbt. Kom ihåg att du trycker LÄTT för att orden faktiskt ska skickas en bit framåt i framtiden. Så om du kunde ordet väl så ska du också trycka LÄTT, annars kommer du att behöva i onödan repetera ordet snart igen.
Du kommer att behöva trycka IGEN ett antal gånger på vissa ord. Det är helt ok. Du behöver repetera vissa ord många gånger innan de sätter sig.
Se till att göra alla dina kort varje dag, så kommer du över tid att ha lärt dig en massa väldigt relevanta ord och uttryck för högskoleprovet.